Microsoft sada ima vlastitu „tuning“ aplikaciju za Windows 10 i 11

microsoft-sada-ima-vlastitu-„tuning“-aplikaciju-za-windows-10-i-11

Ljubitelji boljih PC performansi oduvijek su voljeli pomno pratiti sve aspekte svog sustava kako bi si osigurali maksimalne performanse u onom čime se bave, bilo to igranje ili intenzivni rad na računalu.

Nekada, sada već davno, to je bila navika koju smo usvojili budući smo imali posla sa sporim mehaničkim tvrdim diskovima, lošijim softverom i operativnim sustavima za koje se znalo da se s vremenom proširuju dok ne postanu neupotrebljivi. Stvari su sada puno drugačije zahvaljujući SSD diskovima i raznim poboljšanjima u hardveru i softveru koje je ovdje nepotrebno navoditi.

Međutim, još uvijek postoji potreba za besplatnim programima koji nam omogućuju da povremeno pokrenemo nekakvu “zdravstvenu provjeru” naših računala. Iako su aplikacije poput CCleanera već odavno omiljene među korisnicima, Microsoft sada ima i vlastitu aplikaciju koji nudi slične funkcionalnosti za Windows 10 i 11. Sama aplikacija je dostupna za preuzimanje na  Microsoftovim stranicama i prikladnog je naziva Microsoft PC Manager.

Male je veličine, prilično brza i prema dosadašnjim iskustvima korisnika – bez velikih problema s korištenjem. Dizajnirana je kako bi “povećala performanse vašeg računala”, barem tako kažu u Microsoftu. Kroz aplikaciju možete napraviti brojne izmjene kako bi osvježili rad vašeg računala: brisanje nepotrebnih datoteka, ukidanje aplikacija koje vam crpe radnu memoriju i upravljanje pohranom i postavkama pokretanja računala. Unutar aplikacije kombiniraju se različita područja unutar sustava Windows u jednu jedinstvenu aplikaciju, što omogućuje prilično brzu provjeru i pregled određenih postavki.

Nakon što ju instalirate i pokrenete, automatski bi se trebala „dockati“ na desnu stranu vašeg zaslona. Međutim, zbog njene veličine, vjerojatno ju nećete držati otvorenom na taj način jer je prilično velika za aplikaciju dizajniranu da bude na docku. Microsoft ju je možda trebao napraviti u punoj veličini poput tradicionalnih aplikacija za stolna računala ili tako da ju možete minimizirati dolje na programsku traku. Ovako ju možete samo zatvoriti ili ostaviti u „trayu“.

Bilo kako bilo, glavni izbornik nudi četiri odjeljka:

pc manager

Health Check vam pokazuje potencijalno nepotrebne datoteke kao što su „cache“ internetskih preglednika i sustava, „log“ datoteke te ostale privremene datoteke. Ovdje također možete onemogućiti određene stavke prilikom pokretanja sustava. Klikom na Storage Manager otvaraju vam se dvije dodatne mogućnosti za brisanje još više suvišnih datoteka ili traženje datoteka određene veličine.

Klikom na Deep Cleanup izvest će se skeniranje sustava i prikazati vam još datoteka iz samog sustava i aplikacija kojih se potencijalno želite riješiti. Također, kroz aplikaciju možete upravljati velikim datotekama tako što odaberete vrstu i veličinu datoteke kako bi vam se pokazalo što imate na uređajima za pohranu. Ovo je prilično jednostavan način za pronalaženje određenih datoteka za koje možda niste ni svjesni da vam zauzimaju prostor, s time da datoteke moraju biti iznad 1GB kako bi se mogle pretraživati.

Posljednja dva dijela aplikacije su Process Management i Startup Apps – ovi odjeljci vam omogućuju da prekinete trenutno pokrenute programe i jednostavno onemogućite određene aplikacije prilikom pokretanja sustava. Također vam pokazuje koji se procesi trenutno izvode i koliko memorije koriste –  informacija koja je dostupna i unutar Task Managera, a možete na brzinu vidjeti što vam koristi previše memorije i brzo to pogasiti.

Na samom kraju imamo Security, gdje možete pokrenuti Windows Update ili recimo zamijeniti zadani internetski preglednik. Sve u svemu, zgodna mala aplikacija. Koliko će biti korisna svima, teško je reći, ali nije loše na jednom mjestu imati opcije zbog kojih bi inače otvarali dva do tri prozora. Danas možda ne brinemo toliko o performansama kao nekad, ali ovako jednostavan i besplatan alat koji možete koristiti tu i tamo kako bi provjerili neke stvari na vašem računalu definitivno nije loše imati.

Piše: Niko Barbarićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top