Microsoft testira „PC Manager“ aplikaciju za Windowse koja će objediniti sve značajke za optimizaciju sustava

microsoft-testira-„pc-manager“-aplikaciju-za-windowse-koja-ce-objediniti-sve-znacajke-za-optimizaciju-sustava

Tijekom godina su mnoge aplikacije za optimizaciju sustava i uklanjanje nepotrebnog sadržaja bile dostupne za Windowse. Radilo se uglavnom o aplikacijama drugih developera koje se preuzimalo s web stranica ili web trgovina, no danas Microsoft iste zadatke provodi bez pomoći eksternih softvera. Sa zadnjim potezom čak ide i korak dalje pa se radi na novoj aplikaciji koja bi trebala objediniti sve značajke za optimizaciju sustava.

Sve na jednom mjestu

Microsoftova nova aplikacija zove se „PC Manager“ i najnovije informacije govore kako je dostupna unutar Microsoft Storea. Čini se kako je ona zapravo već mjesecima bila dostupna na Microsoftovim stranicama, no primarno za korisnike računala u Kini. Stranica na kojoj je bilo omogućeno preuzimanje čak nije bila prevedena i jedini dostupni jezik je bio kineski. Samo je sučelje aplikacije bilo na engleskom jeziku.

PC Manager“ aplikacija reklamira se kao one-click aplikacija za ubrzavanje vašeg računala, a stavke koje uključuje su brisanje cache sistemskih datoteka, zaustavljanje procesa u pozadini te detektiranje raznih poteškoća sa sustavom – virusi, malware i ostale vrste sigurnosnih problema.

Neke od prijašnjih aplikacija drugih developera koje smo rado koristili na Windowsima su CCleaner i Advanced System Care, no Microsoft je kontinuirano upozoravao svoje korisnike kako s njihovim korištenjem može doći do brisanja pogrešnog sadržaja koji može oštetiti funkcioniranje operativnog sustava.

PC Manager

Sučelje „PC Managera“

Sučelje aplikacije je, prema dostupnim screenshotima s Twitter profila Aggiornamenti Lumia, nešto drugačije u odnosu na ostale ugrađene Windows funkcije i alate.

Microsoft PC Manager (Public Beta) pic.twitter.com/dOQCOgXyGK

— Aggiornamenti Lumia (@ALumia_Italia) October 21, 2022

Osnovna podjela zadataka je na dvije sekcije:

  1. Cleanup“ sekcija – Sadrži četiri alata za optimizaciju sustava i brisanje nepoželjnih datoteka:
  • Health Check – Alat koji provodi skeniranje uređaja radi pronalaska malwarea (koristi Microsoft Defender), pronalazi nepotrebne datoteke (koristi se Windows Disk Cleanup alat), utvrđuje potencijalne probleme (situacije kad Microsoft Edge nije zadani web preglednik) te unaprjeđuje vrijeme bootanja Windowsa (slično kao i Startup tabovi u Task Manageru).
  • Storage Management – Omogućuje skeniranje nepotrebnih i štetnih datoteka (Disk Clean), traži velike datoteke na vašem računalu (Windows Search) i pokreće ugrađene Windows alate za automatsko brisanje „Temporary“ tj. privremenih datoteka (Storage Sense) ili vrši brisanje rijetko korištenih aplikacija („Apps & features“ unutar postavki).
  • Process Management – Sadrži popis na kojem se nalaze procesi koji troše mnogo resursa.
  • Startup Apps – Sadrži popis procesa i aplikacija koji zajedno povećavaju vrijeme bootanja operativnog sustava.
  1. Security“ sekcija – Odnosi se na dio namijenjen skeniranju sustava za malware i viruse te zaštitu web preglednika.

Sadrži dva alata:

  • Windows Update – Značajka unutar koje možete vidjeti koja su vam Windows ažuriranja dostupna.
  • Browser Protection – Omogućuje vam izravnu promjenu zadanog web preglednika te daje mogućnost blokiranja programa koji nameću korištenje drugih web preglednika bez dozvole.

Neke od Windows alata „PC Manager“, kao što ste mogli vidjeti, koristi u svom radu. Primjerice, skeniranje sigurnosnih problema provodi pomoću Windows Defendera, a kod brisanja cache datoteka služi se s Windows Disk Cleanup alatom.

Ovi alati će i dalje biti dostupni na Windowsima, a uloga „PC Managera“ je da predstavlja jedinstveno sučelje s kojeg će se raditi razni oblici optimizacija sustava s već ugrađenim alatima do određenog stupnja.

PC Manager

Idealan za manje iskusne korisnike

Za napredne korisnike „PC Manager“ ne donosi mnogo novog što već nije dostupno na Windowsima. Zbog toga se može reći kako je ova aplikacija prvenstveno namijenjena manje iskusnim korisnicima jer će im pružiti jednostavan način izvođenja raznih oblika održavanja sustava s jednog mjesta.

Potrebno je još reći da „PC Manager“, za razliku od softvera kao što su spomenuti CCleaner i Advanced System Care, nema mogućnost čišćenja datoteka iz Registryja.

Dio korisnika koji su isprobali „PC Manager“ utvrdio je kako aplikacija sadrži neke popratne značajke koje bi mogle umanjiti kvalitetu dojma njenog rada.

Propaganda Edgea

U trenutku kad isključujete aplikaciju pojavljuje se upozorenje da vaše računalo neće biti zaštićeno dok ona ne radi. Naravno, ovo upozorenje moglo bi biti točno samo u slučaju da ste onemogućili skeniranje aplikacije u pozadini, no zapravo se radi o već klasičnom Microsoftovom pokušaju stavljanja svojih proizvoda u prvi plan.

Isto se može primijetiti i kad koristite neki drugi web preglednik osim Microsoft Edgea. „PC Manager“ stavit će ga na popis s oznakom „potencijalni problem“.

Radi se o nastavku vrlo agresivnog Microsoftovog nametanja Edge web preglednika. Korisnike se stalno pokušava prebaciti na korištenje Edgea, a ovog puta to je provedeno kroz vrlo pristrane savjete za sigurnost računala. Služite li se nekim drugim web preglednikom, prema „PC Manageru“ ispada da imate „potencijalni problem“, a zašto je to tako nije previše objašnjeno.

PC Manager“ izgleda kao zaista korisna aplikacija, no nekima neće biti drago vidjeti da je i u nju uključena stalna propaganda Edgea kao jedinog web browsera koji bi se na Windowsima trebao koristiti.

Još uvijek nije jasno planira li Microsoft plasiranje „PC Mangera“ na više jezika i unutar većeg broja regija. Zasad je samo poznato da će aplikacija biti kompatibilna s Windowsima 10 (verzija 1809 i kasnije) te Windowsima 11.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top