Mitovi vezani uz antivirusne programe u koje morate prestati vjerovati!

mitovi-vezani-uz-antivirusne-programe-u-koje-morate-prestati-vjerovati!

Antivirusni programi korisni su programi, koji naša računala čuvaju od različitih vrsta opasnosti koje vrebaju na internetu, ali i izvan interneta. Nesumnjivo je da su ovi programi vrijedni i korisni i da je poželjno uz Windows Defender na računalu imati jedan antivirusni program.

No, uz ovakve vrste programa često se vežu određene tvrdnje, koje često nisu istinite. U neke od njih ste možda i sami vjerovali. U nastavku slijede neki od najčešćih mitova, koji su vezani uz antivirusne programe, u koje trebate prestati vjerovati.

Microsoft Defender

Mit broj 1: apsolutno morate instalirati antivirusni program na Windows računalu

Prvi mit se odnosi na to da morate imati instaliran antivirusni program na svom Windows računalu. No to nije istina. Ne morate instalirati antivirusni program na Windows računalu. Zašto? Zato što Windows već u sebi ima instaliran antivirusni program. Točnije, Windows ima ugrađeni antivirusni softver još od Windowsa 8, koji je danas uključen u Windows 10 i Windows 11. Ugrađeni antivirusni program Microsoft Defender dio je paketa alata Windows Security. Iako dolazi s poprilično osnovnim funkcijama, ono što je važno jest to da je potpuno besplatan i radi automatski u pozadini.

Mit broj 2: od svih operativnih sustava samo je Windows ranjiv na zlonamjerne napade i viruse

Zlonamjerni softveri i dijelovi koda, uključujući viruse, trojance, crve, rootkite, ransomware i sve druge užasne stvari, zapravo su veliki problem na svim platformama. Da, čak je i Linux ranjiv na prijetnje zlonamjernim softverom, samo pogledajte nedavnu XZ Utils backdoor situaciju, u kojoj je rootkit zamalo upao u kritični dio softvera otvorenog koda.

Imajte na umu i to da Linux distribucija Ubuntu označava zlonamjernu aplikaciju koja je ukrala nečiju kriptovalutu kao “sigurnu”. Zlonamjerni softver za Linux često cilja poslužiteljski softver, jer je Linux mnogo popularniji u podatkovnim centrima nego na računalima običnih korisnika.

To ne znači da je Linux ”lošiji” ili više pogodan za štetne programe. Nije. No, često se vjeruje kako je Linux apsolutno siguran, dok je samo Windows platforma otvorena za ovakve vrste napada, a to nije istina.

Mit broj 3: antivirusni program će drastično usporiti vaše Windows računalo

Antivirusni program radi u pozadini, skenira datoteke nakon što ih preuzmete i prije nego što ih otvorite. Prije pokretanja aplikacije, vaš antivirusni program brzo je provjerava aplikacije i programe i upozorava vas ako postoji mogućnost da je program ili aplikacija zlonamjerna.

No jasno je da će svaki antivirusni program koristiti određene resurse sustava. No ti programi koriste toliko resursa da ne biste trebali osjetiti nikakva usporavanja, čak ni na prijenosnim računalima koja dolaze sa 8 GB radne memorije, a kamoli kod računala sa 16 i više GB RAM.

Sve u svemu, tvrdnja koja kaže da će antivirusni program drastično ili uopće usporiti rad vašeg računala, nije istinita. Jedina je iznimka ako je vaše računalo usporeno zbog zlonamjernog programa, koji radi nered u sustavu vašeg računala, no za to nije odgovoran antivirusni program.

Total Antivirus

Mit broj 4: potrebno je ručno pokrenuti antivirusni program

Nema potrebe redovito otvarati antivirusni program. Ne morate kliknuti na tipku “Skeniraj” i čekati rezultate. Vaš antivirusni program automatski skenira u pozadini kako bi zaštitio vaš sustav, provjeravajući datoteke nakon što ih preuzmete i pokrenete. Osim toga, izvodi ovu vrstu sveobuhvatnog skeniranja sustava prema rasporedu, u pozadini, kada ne koristite svoje računalo.

I naravno vaš će vas antivirusni program obavijestiti ako naiđe na neki problem. Uštedite si vrijeme i trud.  Ne trebate ručno pokretati skeniranja, pogotovo ne ona dugotrajna, osim ako ste zabrinuti da se u vašem sustavu možda krije zlonamjerni softver i želite odmah provjeriti sve datoteke.

AVG antivirus 1

Mit broj 5: antivirusni program štitit će vaše računalo od svih štetnih programa

Niti jeda antivirusni softver nije potpuno savršen. Ovo bi trebalo biti logično i očigledno. No nažalost, određen broj korisnika vjeruje da će antivirusnu program čuvati njihovo računalo od apsolutno svake vrste prijetnje, odnosno da će im pružiti maksimalnu zaštitu. No, to je pogrješan način gledanja na stvari.

Na antivirusni program, koji je instaliran na računalu, trebali bismo gledati kao na posljednju crtu obrane. Ako sve vaše uobičajene mjere opreza zakažu ili aplikacija koju koristite dolazi s nekom fatalnom greškom, koja napadaču omogućuje pristup vašem računalu, vaš antivirusni program je tu kako bi umanjio problem i kako bi zaustavio pokretanje zlonamjernog softvera.

No naravno, niti jedan antivirusni program nije savršen. Svaki antivirusnu program detektira i ”hvata” zlonamjerni program ili kod na nekoliko načina. Na primjer, traži poznate opasne aplikacijske datoteke, to jest programe koji su već viđeni i za koje antivirusni program zna da su zlonamjerni i koristi se heuristikom kako bi pokušao pogoditi je li sumnjiva datoteka opasna ili ne. No, niti jedna metoda ne pruža apsolutnu 100%-tnu zaštitu.

Iako je antivirusni program važan sloj zaštite, nije dobro u potpunosti se oslanjati na njega. Nadalje, nikako nije dobro koristiti piratske programe: igre, filmove, glazbu i slično, jer se preuzimanjem takvih stvari izlažete mnogim rizicima, koji ponekad mogu biti i kobni za vaše računalo.

Steam

Mit broj 6: ako ste oprezni i ako pazite što radite, ni ne treba vam antivirusni program

S druge strane, neki ljudi misle da je antivirusni program potreban samo za neiskusne korisnike računala. Neki misle da, ako ste dovoljno oprezni i pametni i ako samo izbjegavate riskantne internetske stranice, antivirusni program vam ni ne treba. No, ni to nije istina. I to je mit.

Zlonamjerni softver nije nešto čime će se vaše računalo zaraziti, samo kada niste oprezni. Napadači mogu iskoristiti metodu takozvanih ”zero-days” u aplikacijama koje koristite. Osim toga, vaše se računalo može zaraziti i ako samo pregledavate naizgled jednostavnu i bezopasnu internetsku stranicu.

Bacimo na primjer pogled na Steam. Ondje su korisnički računi programera nedavno su bili ugroženi i čak su bili korišteni za posluživanje zlonamjernog softvera putem ažuriranja igara koje su instalirane na Steam-u. Nadam se da Steam-ov sustav ažuriranja nije i da neće isporučiti zlonamjerni softver na vaše računalo. No ovo je samo primjer toga da u biti nije samo važno koliko ste pažljivi. Loše stvari se mogu dogoditi i najopreznijim, a u ovakvim slučajevima bi vam itekako dobro došao jedan od kvalitetnih antivirusnih programa.

Piše: Alan Milićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top