MIUI kod Xiaomija, One UI kod Samsunga… Što su Android korisnička sučelja i po čemu se međusobno razlikuju?

miui-kod-xiaomija,-one-ui-kod-samsunga…-sto-su-android-korisnicka-sucelja-i-po-cemu-se-medjusobno-razlikuju?

Za razliku od iOS-a, Android je open-source operativni sustav.

To omogućuje proizvođačima kao što su Samsung ili OnePlus prilagodbu softverskog iskustva na svojim telefonima putem dodavanja specifičnih elemenata dizajna za Android verziju koju koriste.

Brendovi pametnih telefona rade prilagodbu svojih korisničkih sučelja na isti način kako aplikacije iz Play Storea imaju svoja specifična sučelja. Radi se o prezentaciji njihovog jedinstvenog stila i Android korisnička sučelja su još jedna sfera gdje se brendovi žele istaknuti iznad konkurencije.

Svakom korisniku estetski će više odgovarati pojedino Android korisničko sučelje pa u nastavku donosimo njihov popis te kratke opise o svakome.

stock Android

  1. Stock Android

Stock Android je „gola“ verzija Androida. To je ono što se nalazi ispod korisničkog sučelja svakog Android telefona i s njime ćete dobiti Android iskustvo u svojoj osnovnoj formi bez dodatnih dizajnerskih elemenata ili prethodno instaliranih aplikacija. Stock Android je lagan, jednostavan i praktičan za korištenje.

Može se reći kako ima dosta prednosti, ali također sadrži i određene slabosti. Pošto korisnicima nudi samo osnovno, s njim se propuštaju sve dodatne značajke koje su dostupne na ostalim Android korisničkim sučeljima kao što je Samsungov One UI ili Xiaomijev MIUI.

Stock Android također se rjeđe koristi jer većina proizvođača ipak preferira korištenje svojih korisničkih sučelja na telefonima koje plasiraju na tržište. Želite li ipak koristiti Stock Android jer vam je prikladnije korištenje osnovnih značajki, Nokia ili Motorola mogli bi biti telefoni za vas.

Google Pixel 6 dizajn

  1. Pixel UI od Googlea

Pixel UI je Android korisničko sučelje koje možete vidjeti na Google Pixel telefonima. Pixel UI nije njegovo službeno ime, već se radi o izrazu koji su skovali fanovi Pixel telefona.

Mnogi poistovjećuju Stock Android i Pixel UI jer slično izgledaju, imaju vrlo slične obrasce ponašanja te je Google, na kraju krajeva, vlasnik Androida. Ipak, postoje određene razlike među njima, a prvenstveno se radi o tome da Pixel UI ima mnogo više značajki te je vizualno mnogo privlačniji.

Adut Pixel UI-ja na tržištu je što najprije dobiva sva ažuriranja operativnog sustava kad ga se usporedi s ostalim Android korisničkim sučeljima. Dakle, kao vlasnik Pixel telefona prvi ćete dobiti nove Android značajke zajedno s dodatnim značajkama koje su ekskluzivno vezane uz vaš uređaj.

Pixel UI također se može nazvati sučeljem koje je najviše fokusirano oko Googlea i Googleovih alata pa će kod mnogih korisnika ovo biti važan faktor prilikom odluke o kupnji.

One UI od Samsunga

  1. One UI od Samsunga

One UI je Android korisničko sučelje koje je pokreće sve Samsung Galaxy telefone koji su izašli nakon 2018. godine. One UI je jedno od najpopularnijih sučelja s popisa i obožavaju ga mnogi korisnici jer je prepuno raznih značajki koje se drugdje ne mogu naći.

Kao jedna od zamjerki ponekad se spominju unaprijed instalirane Samsungove aplikacije. Samsung inače ima svoje zamjenske aplikacije s kojima se nastoji zamijeniti Googleove pa se tako unutar One UI-ja mogu naći Samsungov web preglednik, app trgovina, kalendar te posebne aplikacije kao što su Phone, Messages, Contacts i Clock.

Sve ove dodatne aplikacije ostavljaju dojam težine i prevelike zasićenosti ako uglavnom koristite Googleove aplikacije. Možda jedini faktor razlike čine Samsungova „Knox security“ značajka i iznimno brza i redovita softverska ažuriranja koja su u pravilu garantirana za sljedeće četiri godine, što je više od onog što Google nudi s Pixel telefonima.

OxygenOS od OnePlusa

  1. OxygenOS od OnePlusa

OnePlusov OxygenOS prema mnogima krase čistoća, minimalizam i fluidnost. Brojnim je korisnicima OxygenOS u današnje vrijeme najdraže Android korisničko sučelje.

Treba reći da je još 2021. godine došlo do spajanja brendova OnePlus i OPPO te od tog trenutka možemo pratiti kako se OxygenOS mijenja i sve više nalikuje OPPO-vom ColorOS-u. Fanovi One Plusa bili su negativno reagirali na ove promjene pa su One Plus telefoni ipak ostali pri OxygenOS-u i vjerujemo da je to bio pravi potez, no pitanje je kako će se ovaj proces kretati u nadolazećem vremenu.

OxygenOS bit će izvrsna opcija za korisnike koji žele osnovne Android funkcije slične Stock Androidu, uz dodatak nekoliko zanimljivih značajki.

MIUI 14

MIUI od Xiaomija

Xiaomijev MIUI je drugo najpopularnije Android korisničko sučelje na svijetu, odmah iza Samsungovog One UI-ja, no najpopularnije na azijskom tržištu. Osim činjenice da je iznimno inspirirano s iOS-om, MIUI je vjerojatno najšire i najveće sučelje jer dolazi s velikim brojem opcija za prilagodbu, widgetima, temama i posebnim ikonama.

Nažalost, MIUI dolazi s velikim brojem prethodno instaliranih aplikacija i dodataka. Xiaomi na ovaj način profitira od softverskih suradnji s oglašivačima i raznim developerima, a rezultat svega su iznimno povoljne cijene telefona. Gotovo svi kineski proizvođači pametnih telefona koriste ovu strategiju.

Posljedica navedenog je što će MIUI biti zatrpano i neorganizirano sučelje. Također ćete iskusiti da će mnoge Xiaomijeve sistemske aplikacije učestalo pitati za suvišna odobrenja, a to čak uključuje aplikacije kao što su kalkulator ili čistač memorije. Sve ovo nas ne treba iznenaditi jer se Xiaomi identificira kao podatkovna kompanija pa očekujte mnogo više praćenja vaših aktivnosti od strane aplikacija.

ColorOS od OPPO-a

ColorOS od OPPO-a

ColorOS je OPPO-ovo Android korisničko sučelje i moglo bi ga se nazvati kombinacijom MIUI-ja i Stock Androida. Drugim riječima, lakše je od MIUI-ja, no i dalje se ima osjećaj parcijalne zatrpanosti s raznim oblicima prilagodbi te značajki. Mnogi opisuju ColorOS kao „zrelije“ i posloženije korisničko sučelje dok ga drugi neće toliko favorizirati. Izbor će biti na vama.

Treba reći kako su novije verzije ColorOS-a mnogo bolje optimizirane od prošlih. Jednostavno imaju manje bugova i bloatwarea od MIUI-ja te će se mnogima svidjeti da su Google aplikacije postavljene kao zadane. ColorOS također dobiva stabilnija softverska ažuriranja od MIUI-ja i OxygenOS-a.

novi mobitel setup

Android korisnička sučelja svima su na izbor

Iako hardverske inovacije više nisu toliko česta pojava kao što su nekad bile, softveri su daleko od bilo kakve standardizacije. Dok su neka Android korisnička sučelja poput Pixel UI-ja ili OxygenOS-a bliže bazičnoj verziji Stock Androida i nude čišće softversko iskustvo, šira i nadograđenija korisnička sučelja kao što su One UI ili MIUI pružaju dodatne značajke i funkcije koje mogu zadovoljiti i one najzahtjevnije.

Prilikom kupnje novog pametnog telefona odabir je na vama i prije se svakako informirajte o tome koje se su prednosti i nedostaci Android korisničkog sučelja koje će vaš budući uređaj imati.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top