Može li Chat GPT ”pisati” JavaScript i kako?

0
moze-li-chat-gpt-”pisati”-javascript-i-kako?
Može li Chat GPT ”pisati” JavaScript i kako?

Pisanje i kodiranje unutar JavaScripta može izgledati dosta izazovno, ali uz pomoć ChatGPT-a stvari mogu postati i često jesu jednostavnije. Kao jedna od temeljnih tehnologija koja stoji iza WWW-a ili World Wide Weba, JavaScript je temeljni programski jezik za programere svih sposobnosti. S obzirom na to, može li ChatGPT ”pisati” JavaScript?

Kao model koji se temelji na jeziku, ChatGPT se ističe u obradi i generiranju jezika. U stvari, Chat GPT može kodirati i u JavaScriptu. Kako i na koji način, saznat ćete u nastavku još jednog od članaka o mogućnostima Chat GPT-a.ChatGPT

Kako i zašto ChatGPT može ”pisati” JavaScript?

JavaScript je jezik skripti, koji se koristi za stvaranje dinamičkog sadržaja web stranica na World Wide Webu. ChatGPT je jezični model koji vam može pomoći u razumijevanju i pisanju ne samo JavaScript koda, već i kodova drugih programskih jezika kao što su Python, PHP i Java. Koristeći zahtjeve na prirodnom jeziku, možete uputiti ChatGPT da vam pomogne u pisanju JavaScript koda, dok objašnjavate što kod radi. Ovo može biti posebno korisno ako učite ili usavršavate programski jezik.

Znači li to da Chat GPT može ”pisati” precizan kod u JavaScriptu?

Premda će ChatGPT u puno situacija dobiti i dati onu pravu sintaksu, treba imati na umu da ona vjerojatno neće biti 100% točna cijelo vrijeme. Iako može brzo i učinkovito generirati JavaScript kod za vas, ChatGPT-u nedostaje sposobnost razumijevanja konteksta onoga što gradite i zašto to radite (zato što Chat GPT na kraju krajeva nije i nikada neće biti kao čovjek). ChatGPT je dobar za pisanje koda za jednostavne aplikacije i isječke koda, ali glavnina poslova i dalje će ostati na čovjeku.

JavaScript

Osnove JavaScript jezika

JavaScript je popularan programski jezik, koji web stranicama dodaje interaktivnost i dinamičku funkcionalnost. Uz ChatGPT možete brzo shvatiti osnove JavaScripta.

Za početak pisanja JavaScript koda otvorite uređivač teksta ili integrirano razvojno okruženje (IDE). ChatGPT vas može voditi kroz postavljanje potrebnog okruženja.

*Varijable i vrste podataka

U JavaScriptu se varijable koriste za pohranu podataka. ChatGPT vas može naučiti kako deklarirati i dodijeliti vrijednosti varijablama te vas upoznati s različitim tipovima podataka kao što su nizovi, brojevi i boolean.

*Uvjetne izjave

Uz pomoć ChatGPT-a možete naučiti o ”if-else” izjavama, koje vam omogućuju donošenje odluka u vašem kodu, na temelju određenih uvjeta. Moći ćete stvoriti logiku koja odgovara određenim situacijama.

*Petlje

Petlje su ključne u JavaScriptu za ponavljanje bloka koda više puta. ChatGPT može objasniti kako koristiti petlje kao što su “for loop” i “while loop” za ponavljanje nizova ili izvođenje ponavljajućih zadataka.

*Funkcije

U JavaScriptu, funkcije su blokovi koda koji se mogu ponovno koristiti i koji obavljaju određene zadatke. Možete naučiti kako definirati i pozivati funkcije uz pomoć ChatGPT-a. Vodit će vas u razumijevanju važnosti funkcija u organiziranju vašeg koda.

*DOM manipulacija

Objektni model dokumenta (DOM) omogućuje vam korištenje JavaScripta za interakciju s HTML elementima na web stranici. ChatGPT može pokazati kako dinamički manipulirati DOM-om dodavanjem, modificiranjem ili uklanjanjem elemenata.

*Upravljanje događajima

JavaScript može reagirati na radnje korisnika poput klikova na tipke ili pokreta miša. ChatGPT može objasniti kako rukovati događajima i pokrenuti određene radnje kada se događaj dogodi.

No zaustavimo se malo i napravimo pauzu u vezi Chat GPT-a. Dosad je jasno da na internetu postoje brojne alternative ovom chatbotu kojeg pokreće umjetna inteligencija. Kako stvari stoje, tih alternativa će, kako vrijeme bude odmicalo, biti sve više. Nedavno se i Elon Musk bacio u vode kreiranja chatbotova koje će pokretati umjetna inteligencija. Nova tvrtka koju je osnovao pod nazivom xAI trebala bi biti izravan konkurent OpenAI-u, odnosno tvrtki koja je bila idejni tvorac Chat GPT-a. O čemu se točno radi, što je xAI i u kojem smjeru ide nova tvrtka Elona Muska, saznat ćete u nastavku.

Tvrtka xAI želi biti izravan konkurent OpenAI-u

Tvrtka xAI je potpuno nova startup tvrtka, koja koristi umjetnu inteligenciju i koju je osnovao vlasnik Twittera, Elon Musk. Dakle, što je xAI? xAI bi trebao biti izravan konkurent OpenAI-ja, odnosno istoj onoj tvrtki kojoj je Musk bio su-osnivač 2015. godine. Unatoč svom odlasku, ostao je prilično glasan po pitanju umjetne inteligencije. Točnije, Musk nerijetko kritizira OpenAI i njihove metode i načine rada, često dijeleći svoja mišljenja na Twitteru.

Ranije ove godine, Musk je su-sponzorirao otvoreno pismo u kojem poziva na šestomjesečnu stanku u razvoju tehnologije umjetne inteligencije, koja bi bila razvijenija od GPT-4 standarda. Također je u travnju registrirao tvrtku poznatu kao “X.AI”. Ovo je bio dugo očekivani potez, nakon šuškanja o nastanku i poslovanju nove tvrtke, kao i izvještaja koji su govorili u prilog tomu da je Musk kupio tisuće GPU-a, odnosno neophodnog hardvera za pokretanje nadolazećih aplikacija umjetne inteligencije. Sada kada je xAI službeno pokrenut, isplivale su neke nove informacije o tome koja je njegova misija i što Musk želi postići s tvrtkom.

Što uopće jest xAI?

Iako je bio kritičan prema OpenAI-ju i općenito korištenju umjetne inteligencije i onoga što se s njome radi, xAI je u biti odgovor Elona Muska na tvrtke  poput tvorca ChatGPT-a, OpenAI-a. Nije sasvim jasno kako će se tvrtka komercijalizirati, budući da je web stranica xAI nudila nekoliko naznaka o proizvodima ili uslugama u vrijeme pokretanja tvrtke. Međutim, nakon audio chata na Twitteru u petak 14. srpnja, možemo potvrditi da Musk želi izgraditi “dobar AGI” i postati konkurent u stvaranju opće umjetne inteligencije.

Elon Musk

U biti, xAI će stvarati alate koji će koristi umjetnu inteligenciju na način da ta umjetna inteligencija u mnogim aspektima i segmentima služi kao nadogradnja na ljudsku. Ono što znamo jest da se xAI tim do sada sastoji od 12 članova, uključujući samog Muska kao i članove koji su radili na GPT-3.5, GPT-4, Google Deepmindu i Microsoftu.

Također je navedeno da je Dan Hendrycks, direktor Centra za AI Safety, naveden kao savjetnik tvrtke. Musk je imenovan jedinim direktorom tvrtke, a Jared Birchall navedeni je tajnik. Novi entitet pridružit će se Muskovom već impresivnom portfelju tvrtki, uključujući njegovu nedavnu kupnju, Twitter, SpaceX i njegovu renomiranu tvrtku za proizvodnju električnih automobila, Teslu.

Za što je xAI osmišljen?

Twitter Spaces chat u petak, 14. srpnja otkrio je da se glavni pothvat za xAI vrti oko izgradnje modela AGI, što je opća umjetna inteligencija ili ”Artificial General Inteligence”. Radi se o alatu koji bi trebao koristiti mogućnosti šireg spektra na poljima umjetne inteligencije. U stalnom razvoju odnosa između umjetne inteligencije i čovječanstva, čini se da xAI želi biti prvi koji će generirati iskustvo koje će biti prava nadogradnja na ljudsku inteligenciju, odnosno umjetnu inteligenciju koja ni na koji način neće biti prijetnja čovjeku. Musk je glasno izrazio svoju zabrinutost oko sigurnosti stvaranja umjetne inteligencije i chatbota, a prethodno je potpisao otvoreno pismo u kojem poziva na pauzu u ogromnim eksperimentima, koji se sada poduzimaju s umjetnom inteligencijom kao što je Chat GPT.

Unatoč tome što se radi o uzbudljivom tehnološkom razvoju, chat na Twitteru omogućio je Musku da na Twitteru podijeli sveobuhvatnu vremensku crtu ostvarivanja mogućnosti AGI-a, s krajnjom godinom razvoja 2029. Moguće je da će xAI koristiti javne Twitter podatke za obuku sustava, ali općenito, AGI sustav će, kako iz xAI-a tvrde, htjeti razumjeti fizički svijet, a ne samo ljudske interakcije. Web stranica tvrtke trenutno ima tekst “Razumijte svemir” na početnoj stranici. S obzirom na propisani rok do 2029. godine, nismo sigurni koliko ćemo vidjeti od xAI-ja u sljedećim mjesecima, ali s Muskom na čelu tvrtke, svako ažuriranje moglo bi otkriti nešto novo i zanimljivo.

twitter logo

Potencijalna partnerstva s Teslom i Twitterom

Iako će tvrtka xAI biti odvojena od X Corpa, krovne tvrtke Twittera, Musk je tvrdio da će blisko surađivati s njegovim drugim tvrtkama, Teslom i Twitterom. Što bi to točno moglo značiti i kako bi ta integracija mogla izgledati, ostaje nam za vidjeti. Prema Musku, takve bi integracije imale “mnogostruke koristi”.

Zasad ne postoje službene potvrde o partnerstvima i onome što će ona donijeti, ali s obzirom na to da se umjetna inteligencija sve više integrira u naše svakodnevne živote, samo je pitanje vremena kada ćemo saznati više o ovome.

Gdje se nalazi sjedište tvrtke xAI?

Dosad je objavljeno vrlo malo detalja o xAI. Trenutno je poznati da je xAI osnovan u Nevadi 9. ožujka ove godine. Unatoč tome što je osnovana u Nevadi, sjedište tvrtke moglo bi biti bilo gdje.

Može li xAI biti konkurent u punom smislu riječi OpenAI-a i Chat GPT-a?

Glasine koje govore o tome da Elon Musk stvara vlastitu startup tvrtku koja će se zasnivati na korištenju umjetne inteligencije postoje već neko vrijeme, što znači da su ove vijesti o nastanku i planovima poslovanja xAI-a samo potvrda tih glasina. No treba imati na umu da je xAI još uvijek u svojim ranim danima, tako da ćemo definitivno morati pričekati neko vrijeme dok ne vidimo u kojem će točno smjeru ići razvoj tvrtke vlasnika Twittera i Tesle.

Ono što je zasad itekako jasno jest to da xAI planira ići u ona bespuća umjetne inteligencije u koja trenutni alati umjetne inteligencije koji postoje na tržištu, ne žele ići. Ako je istina ono što Musk tvrdi, xAI bi mogao osmisliti nove alate umjetne inteligencije čiji bi prvenstveni cilj bio usavršavanje, a ne ni u kom smislu ugrožavanje čovjeka, njegovih sposobnosti i njegove inteligencije.pcchip.hr