Može li GNOME zamijeniti Chrome internet preglednik?

moze-li-gnome-zamijeniti-chrome-internet-preglednik?

GNOME je zadani GNOME internetski preglednik, koji je u prošlosti bio poznat kao Epiphany. Može li GNOME postati zamjena za neke od najboljih ”mainstream” internetskih preglednika, kao što je Chrome, na Linux platformi?

Što uopće jest GNOME Web?

GNOME web preglednik jedna je od službenih GNOME aplikacija. GNOME Web je jedan od dugogodišnjih članova osnovne grupe, postoji od 2002. godine, kada je odvojen od drugog, sada nepostojećeg, projekta pod nazivom Galeon. Do 2012. zvao se Epiphany. I dalje ćete vidjeti ovo ime u upotrebi tu i tamo, ali sve rjeđe.

GNOME Web u skladu je sa smjernicama GNOME sučelja i napisan je korištenjem GTK alata. Ovo pruža autentičan izvorni GNOME izgled i sukladno ponašanje. Ispod haube, GNOME web koristi Appleov okvir WebKit kao motor za preglednik. Radi se o mehanizmu za izgled i renderiranje koji se koristi u Appleovom pregledniku Safari. Prenesen je u GNOME kao WebKitGTK.

Vodeći princip GNOME Weba je jednostavnost. Ne pokušava biti sve što preglednik može biti. Umjesto toga fokusira se na brzinu i jednostavno i gotovo minimalističko sučelje. Ne želi smetati korisniku dok pregledava internetski sadržaj, što je svakako plus. Jedini način da stvarno procijenite preglednik jest da ga koristite isključivo određeno vrijeme i da sami procijenite isplati li vam se koristiti ovaj preglednik ili ne.

gnome za linux

Kako instalirati i početi s korištenjem GNOME preglednika?

Iako GNOME Web može biti u paketu s nekim GNOME instalacijama, morao je biti instaliran na našim Ubuntu 23.04, Fedora 38 i Manjaro 22 sustavima.

Na Ubuntuu koristite ovu naredbu:

sudo apt install epiphany-browser

Na Fedori utipkajte sljedeće:

sudo dnf install epiphany

Na Manjaru utipkajte sljedeće:

sudo pacman -S epiphany

GNOME Web također je dostupan kao Flatpak i kao Snap. Za pokretanje GNOME weba pritisnite tipku “Super” i upišite “web”. Vidjet ćete ikonu GNOME Web. Kliknite za pokretanje GNOME Weba.

Pitanja privatnosti i sigurnosti

GNOME Web uključuje niz značajki koje pomažu u zaštiti privatnosti i sigurnosti na mreži. GNOME Web koristio se za integraciju s Googleovim sigurnim pregledavanjem, upozoravajući vas na opasne ili zlonamjerne stranice prije nego što ih otvorite, na isti način na koji to čine Google Chrome, Firefox i Safari. Promjene u Googleovim uvjetima pružanja usluge i zahtjev za Google API ključ znače da ova značajka nije prisutna na standardnim verzijama GNOME weba.

Međutim, prisutan je u ”noćnim verzijama” Epiphany Technology Preview, koje su dostupne kao Flatpak flatpackref datoteka na GNOME web razvojnoj stranici. Kako biste instalirali noćnu verziju, kliknite na “Preuzmi tehnički pregled” za preuzimanje datoteke flatpakref. U prozoru terminala prijeđite u direktorij u koji ste preuzeli datoteku i pokrenite ovu naredbu:

sudo flatpack install –from name-of-the-downloaded.flatpakref

Opcija opasne web stranice nalazi se u izborniku “Postavke”. GNOME Web uključuje oblik sandboxinga. Procesi koji se izvode na kartici ne mogu utjecati na druge kartice, niti mogu pristupiti operativnom sustavu niti vašem početnom direktoriju. GNOME Web uključuje blokiranje oglasa prema zadanim postavkama, koristeći funkciju “Blokatori sadržaja” WebKitGTK-a. Povremeno preuzima ažurirane popise isključenja s EasyLista kako bi održao što je moguće veću razinu učinkovitosti. Sprečavanje praćenja također je omogućeno prema zadanim postavkama.

gnome

Korištenje GNOME Web-a

GNOME web sučelje je čisto i slobodno od suvišnih alata, koje vam u većini slučajeva neće trebati. Na prvi pogled izgleda kao da zapravo ne postoji sučelje o kojem bi se moglo govoriti, samo prozor koji prikazuje web stranicu. Ako pogledate bolje, uočit ćete neke suptilne ikone u naslovnoj traci. Na desnom kraju nalazi se ikona koja izgleda kao knjige na polici, a pokraj njih je ikona izbornika.

U normalnim verzijama radi se o poznatom izborniku koji se sastoji od tri vertikalne crte, u verzijama koje pružaju pregled tehničkih stvari, radi se o opcijama koje su označene s tri točke. U oba slučaja radi  se o glavnom izborniku mogućnosti. Jedna od njih su “Postavke”, gdje možete postaviti svoju početnu stranicu, odabrati što bi nova kartica trebala prikazati, odabrati željenu tražilicu i tako dalje.

Prema lijevom kraju alatne trake nalaze se ikone za kretanje prema natrag i naprijed po stranici, ponovno učitavanje stranice, odlazak na početnu stranicu i otvaranje nove kartice. Morate postaviti početnu stranicu u svojim postavkama da bi se ikona početne stranice pojavila. Tipka ili mogućnost pod nazivom ”Nova kartica” stvara novu karticu. Nakon što otvorite više od jedne kartice, pojavljuje se alatna traka kartice.

Kartice

Alatna traka kartica pojavljuje se samo kada otvorite dvije ili više kartica. Funkcioniraju onako kako biste očekivali. Možete kliknuti za pomicanje između kartica i zatvoriti kartice pomoću malog simbola “x” u svakoj kartici. Desnim klikom na karticu ispušta se kontekstni izbornik koji vam omogućuje izvođenje radnji kao što je ponovno učitavanje kartice ili svih kartica, zatvaranje svih ostalih kartica ili zatvaranje kartica lijevo ili usko od trenutne kartice. Možete povlačiti kartice kako biste ih pozicionirali kako želite. U tehnološkom pregledu preglednika, pritiskom na Ctrl+Shift+O dobit ćete pregled otvorenih kartica.

Oznake i knjižne oznake ili ”Bookmarks”

GNOME web koristi oznake za grupiranje i organiziranje oznaka, umjesto direktorija. Oznake služe istoj svrsi i daju dodatnu funkcionalnost. Pritiskom na Ctrl+D ili klikom na simbol zvjezdice u polju URL adrese označava se trenutna stranica.

Pojavljuje se mali dijaloški okvir koji vam omogućuje uređivanje naziva knjižne oznake i odabir ili stvaranje oznaka. Klikom na gumb oznake označava se i primjenjuje na oznaku. Iz ovog dijaloga također možete stvoriti nove oznake. Ako želite pronaći oznaku, kliknite na ikonu “Oznake” u naslovnoj traci. Vidjet ćete popis svih svojih oznaka. Možete se pomicati kroz ovaj popis kako biste pronašli svoju oznaku. Ako ste ih koristili, kliknite na karticu “Oznake” u dijaloškom okviru. Vidjet ćete popis oznaka koje su korištene. Klikom na jedan od naziva oznaka prikazuju se knjižne oznake ili ”bookmarks” na koje je ta oznaka primijenjena. Prednost ove metode u odnosu na direktorije jest što možete imati više oznaka na jednoj knjižnoj oznaci.

Performanse

Obično GNOME Web otvara stranice jednako brzo kao i Chrome. Kažem obično, jer tri ili četiri puta uopće nije otvorio stranicu. Ipak, nisam primijetio nijedan od problema s reprodukcijom videozapisa. Videozapisi ugrađeni u web stranice reproducirani su bez problema i nisu se pojavljivale nikakve poteškoće s reprodukcijom videa ili zvuka.

GNOME je daleko napredovao

GNOME web nastavlja se poboljšavati i kako stvari stoje, možemo puno očekivati od njega u budućnosti. Može li se preporučiti kao zamjenu za ”mainstream” preglednike? Možda je prerano za ovo, treba pričekati još neko vrijeme dok se neke stvari ne ispoliraju. No, kako sada stvari stoje, GNOME je na odličnom putu da jednoga danas postane zamjena za glavne internetske preglednike.pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top