Na Windowsima 11 se ubrzo omogućava brisanje predinstaliranih aplikacija!

0
na-windowsima-11-se-ubrzo-omogucava-brisanje-predinstaliranih-aplikacija!
Na Windowsima 11 se ubrzo omogućava brisanje predinstaliranih aplikacija!

Pregledom novosti kod Windows Insider programa utvrđeno je da se na testiranju pojavilo novo ažuriranje pod oznakom „build 23585“. Među svim promjenama koje donosi posebno se istaknula jedna koja je vezana uz predinstalirane aplikacije.Naime, korisnici će na Windowsima 11 ubrzo moći napraviti brisanje dijela predinstaliranih aplikacija. U nastavku provjerite o kojima se radi.

Dodatak otvorenosti sustava

U prijašnjim verzijama Windowsa Microsoft je bio prilično popustljiv kad se radilo o pitanju brisanja predinstaliranih aplikacija koje su dolazile u paketu s operativnim sustavom.

S pojavom Windowsa 11 pristup se značajno promijenio pa brisanje istih predinstaliranih aplikacija nije bilo moguće bez korištenja posebnih alata i metoda. Ono što je još gore, kod dijela aplikacija čak ni posebni alati nisu bili dovoljni da ih se izbriše pa je sve zajedno postalo prilično frustrirajuće za korisnike koji ne vole ograničenja u radu.

Srećom, Microsoft je postao svjestan negativnog odjeka ovakvog ograničavanja pa će najnovije ažuriranje koje je u fazi testiranja pod oznakom „build 23585“ omogućiti korisnicima brisanje dijela predinstaliranih aplikacija koje ne žele koristiti te koje nepotrebno zauzimaju prostor i troše resurse.

Koje će se aplikacije moći brisati?

Build 23585“ unutar Windows Insider programa donosi veći broj manjih promjena za operativni sustav, ali ona koja je u fokusu je mogućnost brisanja dijela predinstaliranih aplikacija.

Aplikacije koje će korisnici Windowsa 11 ubrzo moći izbrisati su sljedeće:

  • Cortana
  • Photos
  • People
  • Remote Desktop
  • Camera.

Možda je za neke iznenađenje što se Cortana nalazi na popisu, no još je u kolovozu ove godine Microsoft objavio da će provesti uklanjanje ovog asistenta na Windowsima 11. Poslije toga također je navedeno kako se planira uklanjanje Windows Tips značajke, a sve se ovo odvijalo kako bi Cortanu zamijenio Microsoft Copilot alat koji će se ubrzo pojaviti na računalima koja će preuzeti 23H2 verziju operativnog sustava.

Ostale promjene

Uz „build 23585“ dolaze još neke manje promjene koje ćemo ukratko navesti.

Popularni „Snipping Tool“ dobiva novu nadogradnju pomoću koje će rad s njim biti još kvalitetniji na HDR zaslonima pa će screenshotovi te snimanje zaslona imati još kvalitetniji prikaz boja.

Ostale promjene koje se mogu navesti su:

  • Popravak problema kod File Explorera koji su znali rezultirati s greškama kod explorer.exe datoteka.
  • Uklanjanje problema s nestajanjem kontekstualnog izbornika sa zaslona u trenutku kada ga se otvara pomoću dodira ili digitalne olovke.
  • Rješavanje problema koji je izazivao pojavljivanje „Chat“ gumba na traci zadataka nakon preuzimanja „builda 23580“.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr