Najnovije ažuriranje sustava Windows 11 može značajno usporiti performanse SSD-a?

najnovije-azuriranje-sustava-windows-11-moze-znacajno-usporiti-performanse-ssd-a?

Korisnici sustava Windows 11 koji su primijenili najnovije ažuriranje značajki žale se na performanse pohrane. Čini se da je utjecaj prilično ozbiljan za one koji su pogođeni, pri čemu neki govore o čak duplo sporijoj izvedbi SSD-a, drugi kažu da učitavanje OS-a i igara traje mnogo dulje. Srećom, žrtve ovog buga kažu da vraćanje ažuriranja na predhodnu verziju vraća njihove prethodne performanse pohrane.

Ažuriranje Moment 2 za Windows 11 stiglo je prošlog tjedna, kao izdanje Patch Tuesday, nekoliko tjedana nakon što je objavljeno na blogu Windows Experience. Microsoftovo inženjerstvo pokrenulo je Reddit temu za praćenje i odgovaranje na povratne informacije, javilo se mnoštvo korisnika s brojnim problemima koji se opetovano pojavljuju. Vjerojatno najiritantnija pogreška o kojoj se govori u komentarima utječe na performanse pohrane.

U ovoj ranoj fazi, ne možemo biti sigurni u opseg ovog problema ili što se točno događa. Međutim, čini se da problem najčešće pogađa korisnike NVMe SSD pohrane.

Uzimajući u obzir neke primjere iz Reddit teme, koje je danas iznio Neowin. Mesp21, jedan od prvih koji se žalio na ažuriranje Momenta 2, tvrdio je da su njegove SSD brzine pale sa 7000 MB/s na 3000 MB/s nakon ažuriranja. Vraćanje ažuriranja sustava Windows vratilo je prethodne performanse.

Drugi korisnik, MrBigDog99, bio je dovoljno lucidan da spremi snimke zaslona prije i poslije iz alata za usporedbu pohrane CrystalDiskMark. Ovdje možete vidjeti da je upisivanje na disk najviše pogođeno ovim problemom, ali ni čitanje diska nije prošlo dobro.

(Image credit: MrBigDog99)
(Image credit: MrBigDog99)

Iznad su zasloni koji prikazuju ozbiljne utjecaje na performanse pohrane koje je uočio MrBigDog99 i podijelio ih na Redditu.

Zanimljivo, Microsoft je rekao da je popravio usporavanje kopiranja datoteke s ažuriranjem KB5023706, ali ažuriranje ima suprotan učinak na ove korisnike Reddita. Nažalost, čini se da je proizvođač softvera riješio jedan problem, dok se istovremeno pojavio drugi.

Ako vašu instalaciju sustava Windows 11 usporava najnovije ažuriranje i ne možete podnijeti čekanje sljedeće Microsoftove zakrpe da to ipak možda popravi, tada se čini kao najbolje rješenje, vraćanje na prethodno stanje Windowsa 11, slijedeći ove korake:

  • Kliknite desnom tipkom gumb Start i otvorite Postavke
  • U donjem lijevom kutu kliknite odjeljak Windows Update
  • Pritisnite Povijest ažuriranja
  • Pomaknite se prema dolje do odjeljka Uninstall Updates i kliknite ga.
  • Odaberite KB5023706 prije potvrde radnje gumbom ‘Deinstaliraj’.

Piše: D.M.pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top