Novi izazov za Microsoft! Google je objavio kako će se Bard integrirati u Gmail, YouTube, Docs te ostale aplikacije

0
novi-izazov-za-microsoft!-google-je-objavio-kako-ce-se-bard-integrirati-u-gmail,-youtube,-docs-te-ostale-aplikacije
Novi izazov za Microsoft! Google je objavio kako će se Bard integrirati u Gmail, YouTube, Docs te ostale aplikacije

Živimo u zanimljivom razdoblju tehnoloških inovacija koje su naglo napravile prijelaz u jednu sasvim drugu sferu. Ušli smo u eru AI tehnologije koja je postala široko dostupna običnim korisnicima i na tom polju veliku bitku vode dvije gigantske tvrtke – Microsoft i Google.

Microsoft je s predstavljanjem Chat GPT-a i kasnije integracije AI elemenata u svoju Bing web tražilicu te još neke alate na Windowsima napravio presudan korak koji ga je smjestio u poziciju vodećeg inovatora na tom polju. Googleovi početni pokušaji da uhvati Microsoftovu poziciju i prilično veliki raskorak koji je napravio bili su neuspješni. Bard, Googleov chatbot, nije imao zapažene rezultate prilikom testiranja i bilo je vidljivo da se njegov plasman na tržište odradio pod prisilom i bez prave pripreme. Sve se to reflektiralo i na vrijednost tvrtke te trenutno uzrokovalo pad vrijednosti Googleovih dionica.Nekoliko mjeseci nakon toga imamo malo drugačiju situaciju. Na optimizaciju Google Barda se uložilo mnogo truda, a sada bi ovaj chatbot trebao postati sastavni dio aplikacija kao što su Gmail, YouTube, Google Docs i mnoge druge.

Izazov za Microsoft

Google s novim potezom zaista nastoji ugroziti trenutnu poziciju Microsofta u okvirima AI tehnologije.

U službenoj objavi Google je naveo kako će integrirati Bard chatbot u svoje popularne servise. Pomoću toga će se korisnicima omogućiti konverzacija te dobivanje odgovora nalik ljudskima unutar svima poznatih aplikacija, a samo kao neki primjeri korištenja Barda mogu se navesti sumiranje poruka u Gmailu ili pretraga tj. pomoć na temelju kompleksnih upita u Google Docsu ili YouTubeu.

Microsoft Copilot

Slične funkcije kao Microsoft Copilot, možda čak i šire

Google Bard se prema svojim novim funkcijama svakako može usporediti s Microsoft Copilot alatom na Windowsima koji može automatizirati zadatke i ponašati se kao asistent prilikom korisničkog rada u Wordu, Outlooku, Teamsu, Excelu, PowerPointu i drugim aplikacijama.

Bardova uloga bi mogla biti čak i nešto šira te integrirati mnogo više mogućnosti.

Google navodi kako će nova ekstenzija za Bard omogućiti da ovaj alat postane asistent u velikom broju aplikacija. Primjerice, ako se planira poslovno putovanje, korisnik će sada moći pitati Barda da predloži datume koji su slobodni sukladno prethodnoj korespondenciji u Gmailu. Bard će pronaći dostupne datume, pretražiti informacije o dostupnim letovima i hotelima, koristiti Google Maps aplikaciju za formuliranje uputa za dolazak do zračne luke te čak pogledati YouTube videa o stvarima koje se mogu raditi ili posjetiti u destinaciji koja je određena. Google obećava da će sve ovo biti moguće iz samo jednog razgovora s Bardom.

Upite je potrebno unijeti u traku na Bardovom sučelju i korisnici će dobiti odgovore na engleskom jeziku. Postoji mogućnost odabira Bardovog „Google it“ gumba s kojim se radi dvostruka provjera tj. s kojim se mogu putem Google pretrage dodatno potkrijepiti dani odgovori.

Iako je Google Bard dostupan na 40 jezika, zasad će korištenje ove ekstenzije biti moguće samo na engleskom jeziku.

Više o svemu možete pročitati na sljedećoj poveznici.

U sljedećem videu također možete naći neke informacije o novoj funkciji Google Barda.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr