Novi izazov za Microsoft! Google je objavio kako će se Bard integrirati u Gmail, YouTube, Docs te ostale aplikacije

novi-izazov-za-microsoft!-google-je-objavio-kako-ce-se-bard-integrirati-u-gmail,-youtube,-docs-te-ostale-aplikacije

Živimo u zanimljivom razdoblju tehnoloških inovacija koje su naglo napravile prijelaz u jednu sasvim drugu sferu. Ušli smo u eru AI tehnologije koja je postala široko dostupna običnim korisnicima i na tom polju veliku bitku vode dvije gigantske tvrtke – Microsoft i Google.

Microsoft je s predstavljanjem Chat GPT-a i kasnije integracije AI elemenata u svoju Bing web tražilicu te još neke alate na Windowsima napravio presudan korak koji ga je smjestio u poziciju vodećeg inovatora na tom polju. Googleovi početni pokušaji da uhvati Microsoftovu poziciju i prilično veliki raskorak koji je napravio bili su neuspješni. Bard, Googleov chatbot, nije imao zapažene rezultate prilikom testiranja i bilo je vidljivo da se njegov plasman na tržište odradio pod prisilom i bez prave pripreme. Sve se to reflektiralo i na vrijednost tvrtke te trenutno uzrokovalo pad vrijednosti Googleovih dionica.

Nekoliko mjeseci nakon toga imamo malo drugačiju situaciju. Na optimizaciju Google Barda se uložilo mnogo truda, a sada bi ovaj chatbot trebao postati sastavni dio aplikacija kao što su Gmail, YouTube, Google Docs i mnoge druge.

Izazov za Microsoft

Google s novim potezom zaista nastoji ugroziti trenutnu poziciju Microsofta u okvirima AI tehnologije.

U službenoj objavi Google je naveo kako će integrirati Bard chatbot u svoje popularne servise. Pomoću toga će se korisnicima omogućiti konverzacija te dobivanje odgovora nalik ljudskima unutar svima poznatih aplikacija, a samo kao neki primjeri korištenja Barda mogu se navesti sumiranje poruka u Gmailu ili pretraga tj. pomoć na temelju kompleksnih upita u Google Docsu ili YouTubeu.

Microsoft Copilot

Slične funkcije kao Microsoft Copilot, možda čak i šire

Google Bard se prema svojim novim funkcijama svakako može usporediti s Microsoft Copilot alatom na Windowsima koji može automatizirati zadatke i ponašati se kao asistent prilikom korisničkog rada u Wordu, Outlooku, Teamsu, Excelu, PowerPointu i drugim aplikacijama.

Bardova uloga bi mogla biti čak i nešto šira te integrirati mnogo više mogućnosti.

Google navodi kako će nova ekstenzija za Bard omogućiti da ovaj alat postane asistent u velikom broju aplikacija. Primjerice, ako se planira poslovno putovanje, korisnik će sada moći pitati Barda da predloži datume koji su slobodni sukladno prethodnoj korespondenciji u Gmailu. Bard će pronaći dostupne datume, pretražiti informacije o dostupnim letovima i hotelima, koristiti Google Maps aplikaciju za formuliranje uputa za dolazak do zračne luke te čak pogledati YouTube videa o stvarima koje se mogu raditi ili posjetiti u destinaciji koja je određena. Google obećava da će sve ovo biti moguće iz samo jednog razgovora s Bardom.

Upite je potrebno unijeti u traku na Bardovom sučelju i korisnici će dobiti odgovore na engleskom jeziku. Postoji mogućnost odabira Bardovog „Google it“ gumba s kojim se radi dvostruka provjera tj. s kojim se mogu putem Google pretrage dodatno potkrijepiti dani odgovori.

Iako je Google Bard dostupan na 40 jezika, zasad će korištenje ove ekstenzije biti moguće samo na engleskom jeziku.

Više o svemu možete pročitati na sljedećoj poveznici.

U sljedećem videu također možete naći neke informacije o novoj funkciji Google Barda.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top