skip to Main Content
Novo ažuriranje za Windowse 11 (Build 25247) dostupno je unutar Windows Insider programa. Donosi zanimljive promjene.
Novo-azuriranje-za-windowse-11-(build-25247)-dostupno-je-unutar-windows-insider-programa-donosi-zanimljive-promjene.

Novo 22H2 ažuriranje za Windowse 11 u ovom trenutku je u potpunosti dostupno za korisnike i još uvijek traju njegova preuzimanja. U međuvremenu stvari su se toliko brzo odvile da je novo ažuriranje za Windowse 11 pod nazivom „Build 25247“ već stiglo unutar Windows Insider programa te ga se može testirati. Ono bi moglo do kraja godine postati dostupno za preuzimanje, a može se reći kako donosi veliki broj novosti. Neke od njih su očekivane, dok je s nekima Microsoft zaista iznenadio. Pročitajte u nastavku o čemu se radi.

Windows Studio Effects dobiva pristup unutar brzih postavki

Windows Studio Effects za neke je možda izraz koji prvi put čuju. Radi se o novom alatu koji čine efekti za videopozive. Oni se primjenjuju na video i zvuk tijekom odvijanja samog poziva i imaju zanimljive forme. Možemo spomenuti „Auto framing“ efekt koji će vas tijekom videopoziva cijelo vrijeme držati na sredini objektiva te automatski popratiti vaše kretanje. Drugi efekt koji je vrlo koristan je „Portrait Blur“ s kojim će se zamagliti pozadina prostora, a „Eye framing“ značajka će pomoću AI tehnologije održavati kontakte očima tijekom odvijanja videopoziva.

Windows Studio Effects je Microsoftova nedavna nadogradnja videopoziva i za njeno korištenje potrebno je imati NPU (Neural Processing Unit), poseban dio hardvera koji je zadužen za zadatke strojnog učenja i korištenje umjetne inteligencije. Na njega možete gledati kao na mali mikroprocesor s posebnim zadacima, a može ga se naći samo na novijim modelima računala.

Područje brzih postavki (Quick Settings) na traci zadataka sada je bogatije za izravni pristup Windows Studio Effects alatima. Na taj način moći ćete odmah pristupiti omogućavanju i konfiguraciji video i audio (Voice Focus) efekata.

Preporuke kod trošenja energije

S ovim ažuriranjem Microsoft je započeo predstavljanje nove značajke pod nazivom „Energy Recommendations“. Radi se o preporukama s kojima korisnik može unaprijediti energetsku potrošnju i efikasnost svojeg računala i reducirati ugljični otisak (carbon footprint).

Novoj značajki Windowsa 11 pristupa se na sljedeći način: Settings > System > Power & Battery > Energy Recommendations.

Windows-11-22H2-Task-Manager

Poboljšanja Task Managera (Upravitelj zadataka)

O promjenama kod Task Managera već se mnogo pisalo i Microsoft se zaista potrudio da ova aplikacija dobije novi izgled te nove funkcionalnosti. S novim „Build 25247“ ažuriranjem dolazi nekoliko promjena u Task Manageru koje smo zasebno odvojili.

  1. Filtriranje procesa

Korisnici su ovu funkcionalnost dugo priželjkivali i konačno su je dobili. U Task Manageru sada ćete moći pretraživati procese koji se odvijaju na vašem računalu. Algoritam koji se koristi kod filtriranja radi na povezivanju unesenih ključnih riječi s mogućim rezultatima te ih prikazuje unutar otvorenog prozora. Pri vrhu prozora nalazi se traka za unos pretraživanja koja će raditi i prilikom prebacivanja tabova, a tipkovni prečac ALT+F korisnika će izravno smjestiti unutar trake. Radi se o iznimno korisnoj značajki u situacijama kada želite izdvojiti određeni proces ili grupu procesa te na njima napraviti preinake ili ih samo pratiti.

  1. Bolja podrška za teme

U Task Manageru dodana je mogućnost korištenja preferirane teme, neovisno o onoj koju ste odabrali na razini Windows operativnog sustava. Ovu promjenu možete napraviti unutar stranice za postavke u Task Manageru. Isto tako dodana je podrška za teme dijaloga unutar aplikacije.

  1. Unaprijeđeni „Efficiency mode“ dijalog

Postavljanje ili onemogućavanje nove „Efficiency mode“ značajke u Task Manageru sada je znatno lakše pošto se javlja dijaloški okvir kod ovih naredbi. Unutar njega također možete odabrati da se ne pojavljuje ili promijeniti njegove karakteristike unutar postavki Task Managera.

Novi oblici sugestija

Još jedna vrlo korisna promjena kod novog ažuriranja tiče se običnog kopiranja teksta unutar Windowsa 11. Kad se radi o situacijama gdje bi kopiranje teksta potencijalno moglo imati svrhu pretraživanja, Windowsi će prikazati novu pop-up poruku koja sugerira pretraživanje unutar Microsoft Edgea. S odabirom ove opcije odmah će se otvoriti novi tab s već unaprijed napravljenom online pretragom kopiranog sadržaja. Zasad je testiranje ove opcije dostupno samo za korisnike Windows Insider programa u SAD-u.

Nadogradnja postavki pohrane u oblaku unutar Windowsa 11

S novim ažuriranjem došli su i novi vizuali na „Accounts“ stranici unutar „Settings“ aplikacije. S njima korisnik dobiva vizualni pregled nad pohranom u oblaku prema vrsti Microsoftovih proizvoda. Uključuju statusnu traku koja prikazuje dostupnu pohranu prema svakom proizvodu te se korisnika naknadno obavještava ako mu preostaje još malo mjesta za spremanje novih podataka. U narednim mjesecima svakako se može na istom mjestu očekivati dolazak obavijesti o statusu Microsoft 365 aplikacija i usluga koje će također biti vezane uz informacije o dostupnoj pohrani na oblaku.

Promjene kod „Start“ izbornika

Zadnja promjena koju ćemo spomenuti odnosi se na „Start“ izbornik. Microsoft unutar njega neprestano dodaje novitete, a s ovim ažuriranjem novi sadržaj postat će web stranice. Ovaj dodatak može se promatrati kao promjena koja ide u smjeru individualiziranih preporuka za korisnike po pitanju njihovih internet aktivnosti. Windowsi unutar „Start“ izbornika preporučivat će određene web stranice na temelju korisnikove regije ili njegove povijesti pretraživanja. Ovo korisnik može kontrolirati na način da desnom tipkom miša klikne na preporučenu web stranicu unutar „Start“ izbornika i ukloni je, a također može u potpunosti onemogućiti njihov prikaz. Ovdje se radi o zanimljivoj novini, no neki će to možda povezati s narušavanjem privatnosti pa će isto zanemariti ili isključiti.

Postoji još niz manjih promjena koje nismo spomenuli, no možemo potvrditi kako je „Build 25247“ vrlo zanimljivo ažuriranje koje je neočekivano brzo donijelo nove funkcije unutar Windowsa 11. Do njegove dostupnosti za sve korisnike morat ćemo pričekati kraj godine, ali prve reakcije onih koji su radili testiranja unutar Windows Insidera iznimno su pozitivne.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

74

Vezani članci

Back To Top
Search