Novo opcionalno KB5029331 ažuriranje za Windowse 10 premješta Microsoft korisnički račun unutar Start izbornika zbog praktičnijeg pristupa i uvodi novu „Windows Backup“ aplikaciju!

0
novo-opcionalno-kb5029331-azuriranje-za-windowse-10-premjesta-microsoft-korisnicki-racun-unutar-start-izbornika-zbog-prakticnijeg-pristupa-i-uvodi-novu-„windows-backup“-aplikaciju!
Novo opcionalno KB5029331 ažuriranje za Windowse 10 premješta Microsoft korisnički račun unutar Start izbornika zbog praktičnijeg pristupa i uvodi novu „Windows Backup“ aplikaciju!

Korisnici Windowsa 10 ne mogu više očekivati velika ažuriranja, no povremeno Microsoft izdaje neka manja s kojima se mogu provesti zanimljive promjene. Najnovije opcionalno ažuriranje za Windowse 10 pod oznakom KB5029331 donosi niz novih stvari, a one najvažnije su da sve elemente Microsoft korisničkog računa premješta unutar Start izbornika te nam donosi potpuno novu „Windows Backup“ aplikaciju.

Windows laptop updatePraktičniji pristup Microsoft korisničkom računu

KB5029331 ažuriranje za Windowse 10 ovih je dana postalo dostupno za preuzimanje. Radi se o ažuriranju koje je opcionalno i ono se neće automatski preuzeti, no korisnici ga mogu samostalno naći ako otiđu u „Settings“ aplikaciju. Tamo mogu unutar „Windows Update“ izbornika naći spomenuto ažuriranje (klik na gumb „Check for updates“) te ga ručno preuzeti putem „Download and Install“ gumba.

Drugi je način da se ono preuzme izravno s Microsoftove službene stranice. Ovo je poveznica za njegovo preuzimanje za 32-bitnu i 64-bitnu verziju Windowsa 10.

Puni naziv ažuriranja je “2023-08 Cumulative Update Preview for Windows 10 Version 22H2 for x64-based Systems (KB5029331)” pa ga na taj način možete prepoznati unutar „Windows Update“ izbornika.

S njime dolazi niz manjih promjena, no prva veća koju smo primijetili vezana je uz Microsoft korisnički račun. Naime, s preuzimanjem ovog ažuriranja se sekcija o Microsoft korisničkom računu premješta unutar Start izbornika. Ideja je da se korisnicima omogući praktičniji pristup i da na lakši način mogu vidjeti prednosti korištenja Microsoft korisničkog računa.

KB5029331 ažuriranje će unutar Start izbornika dodati posebnu obavijest s prikazom značke koja će predstavljati brzi pristup najnovijim vijestima i obavijestima o vašem Microsoft korisničkom računu.

Možemo navesti kako je ovo sjajna stvar za korisnike koji koriste veći broj Microsoftovih aplikacija pošto će vidjeti da se Microsoft korisnički račun ponaša kao čvorište koje spaja iste aplikacije. Druge prednosti ove promjene su mogućnost upravljanja sa sigurnosti podataka, dobivanje trenutnog uvida u sve pretplate koje se koriste te lakše manipuliranje s većim brojem računa ili uređaja na kojima se koriste Windowsi 10.

Treba reći kako se slična promjena nedavno provela i s novim ažuriranjem za Windowse 11, no kod ovog operativnog sustava se radi o dubljoj integraciji Microsoft korisničkog računa unutar „Settings“ aplikacije.

Nova Backup aplikacija

Ranije spomenutu promjenu smo okarakterizirali kao veću na Windowsima 10, no ona nije jedina.

Nova aplikacija pod nazivom „Windows Backup“ pomalo je neočekivano stigla s KB5029331 ažuriranjem. Nakon preuzimanja ažuriranja, sama će se aplikacija automatski instalirati.

„Windows Backup“ aplikacija replicira istu značajku s Windowsa 11 koji imaju ugrađenu sekciju unutar postavki koja je namijenjena stvaranju backupa sustava te koriste zasebnu aplikaciju za njegovo provođenje.

Na Windowsima 10 opcija backupa je dosad bila na neki način skrivena korisnicima unutar raznih izbornika i postupak njenog uključivanja je bio nešto kompliciraniji, no sada za to postoji samostalna aplikacija.

„Windows Backup“ će napraviti backup vaših datoteka, mapa i direktorija na OneDrive. Također ćete moći napraviti backup Wi-Fi vjerodajnica te ostalih elemenata kao što su spremljene lozinke, postavke, instalirane aplikacije te preferencije na vašem Microsoft korisničkom računu.

Opet napominjemo da se za sve ove stavke već može napraviti backup na Windowsima 10, no s korištenjem nove aplikacije to će biti mnogo praktičnije.

ažuriranje windowsa

Ostale promjene kod KB5029331 ažuriranja

Jedna od dodatnih promjena koja će biti zanimljiva korisnicima je unaprjeđenje utvrđivanja lokacije na Windowsima 10. Korisnici će sada dobivati točnije informacije za svoju lokaciju kad su u pitanju vremenska prognoza, promet ili vijesti.

S KB5029331 ažuriranjem popravit će se problem s opcijom pretrage na Windowsima 10. Ranije je primijećeno da su se pojavljivale poteškoće s prikazom rezultata pretraživanja i sada bi to trebalo biti otklonjeno. Isto će ažuriranje također riješiti nedavne probleme sa sinkronizacijom koja se nije ispravno pokretala kad bi se uključila opcija za backup unutar postavki.

Unutar Group Policy Servicea napravljena je izmjena i sada se više kod dijela naredbi ne mora čekati 30 sekundi za spajanje na mrežu pošto zbog ovog procesa neke stavke nisu radile na zadovoljavajući način.

Ovo je popis svih popravaka bugova koji će se provesti s KB5029331 ažuriranjem:

  • riješen je problem kod nekih aplikacija koje nisu mogle putem tipkovnice slati određene vrste znakova u druge aplikacije
  • popravljen je problem kod Remote Desktop značajke gdje je dolazilo do povremenih isključivanja s mreže prilikom korištenja većeg broja aplikacija
  • uklonjen je problem s prikazom kod posebne vrste prozora pod nazivom WS_EX_LAYERED
  • napravljena je korekcija kod ClickOne aplikacija koje su tražile ponovnu instalaciju nakon što su već prethodno bile instalirane
  • riješen je problem s Windows Update sekcijom koja nije dobro radila u situacijama kada su poslovni korisnici mijenjali lozinke i podatke o prijavi.

Na kraju možemo reći kako nas je KB5029331 ažuriranje na Windowsima 10 pomalo iznenadilo. Iako smo svjesni činjenice da od Windowsa 10 u daljnjem razdoblju ne možemo očekivati velika ažuriranja, pokazalo se kako i ovakva opcionalna ažuriranja mogu donijeti zanimljive promjene koje se ipak mogu okarakterizirati kao veće.

Sjajno je što sada imamo brzi pristup Microsoft korisničkom računu putem Start izbornika i to će biti iznimno praktično za brojne korisnike, no posebna je priča „Windows Backup“ aplikacija. Ona je pomalo neočekivano došla s ovim ažuriranjem i Microsoft se zaista potrudio da korisnici Windowsa 10 dobiju u domeni backupa podataka nešto slično kao i korisnici na Windowsima 11.

Svi znamo kako je stvaranje backupa iznimno važno za korisnike jer se radi o temeljnoj predradnji za sigurnost podataka, a sada će se ovaj postupak na Windowsima 10 provoditi u trenutku te tako možda povećati šanse da korisnicima pređe u naviku.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr