Očekujete dolazak Androida 14? Navodimo najnovije značajke Androida 13 kako bi iskoristili njegov puni potencijal prije nadogradnje

0
ocekujete-dolazak-androida-14?-navodimo-najnovije-znacajke-androida-13-kako-bi-iskoristili-njegov-puni-potencijal-prije-nadogradnje
Očekujete dolazak Androida 14? Navodimo najnovije značajke Androida 13 kako bi iskoristili njegov puni potencijal prije nadogradnje

Mnogi su već upoznati s velikom najavom dolaska Androida 14 koji se očekuje najesen. Nije specificiran točan datum izlaska, no vjerujemo kako će se to dogoditi već tijekom ovog mjeseca. Prošli mjesec došlo je do objave njegove beta verzije i, sudeći prema testiranjima, očekuje nas mnoštvo zanimljivih značajki.

Naravno, izlazak Androida 14 ne znači da će novi operativni sustav istodobno postati dostupan u svim regijama i za sve uređaje. Korisnici u Hrvatskoj će zbog toga morati pratiti vijesti i vjerojatno pričekati još nekoliko mjeseci dok Android 14 ne stigne na njihov pametni telefon, pod uvjetom da se on nalazi na listi uređaja koji ga dobivaju.U međuvremenu treba obratiti pozornost na Android 13 koji je dostupan još od kolovoza prošle godine. Svi telefoni koji su trebali dobiti Android 13 već ga duže vrijeme koriste, a nedavno smo svjedočili dolasku još nekih novih značajki za njega.

U nastavku teksta navest ćemo najvažnije i najnovije značajke Androida 13 i preporučujemo da ih isprobate dok se još uvijek čeka nadogradnja na Android 14.

 1. Novi stil i izgled

Android 13 dolazi s potpuno novim stilom i izgledom. Izgrađen je na Material You dizajnu koji je, prema Googleovim riječima, spoj „emocije i ekspresivnosti“. Novi dizajn omogućuje prilagodbu Googleovih aplikacija i onih koje ne spadaju pod Google servise pa za njih u svakom trenutku možete napraviti estetsku prilagodbu. Također možete promijeniti izgled i boju pozadine na telefonu pa će vaš početni zaslon biti jedinstven i prilagođen samo vama.

Na sljedećoj poveznici možete više pročitati o Material You dizajnu.

 1. Korištenje većeg broja jezika

Za mnoge korisnike koji govore više jezika Android 13 ima sjajne značajke. Na pojedinačnoj bazi možete određenim aplikacijama postaviti uporabu specifičnog jezika. Imate i mogućnost korištenja jednog jezika za sustav telefona, a drugih za aplikacije.

 1. Novi media player

Android 13 ima nadograđeni media player koji se prilagođava vašim potrebama. Kao primjer možemo navesti situaciju kada slušate glazbu. Media player će svoju pažnju fokusirati na glazbenog umjetnika ili album koji slušate, a kao dodatak sada postoji i playback traka sa zanimljivim animacijama tijekom reprodukcije sadržaja. Media player isto tako se može koristiti za medijske sadržaje otvorene na Chromeu.

 1. Prilagodba zaslona u vrijeme spavanja

Android 13 omogućuje dodatnu prilagodbu tzv. „Bedtime“ moda pa tako možete prigušiti pozadinu svog telefona ili koristiti dark mod. Ove opcije za zaslon pomažu pri opuštanju vaših očiju u noćnim satima kako ih ne bi naprezali te kako bi ostvarili kvalitetniji san.

 1. Novi način dijeljenja medijske zbirke

Iza nas su dani kada je jedini način za dijeljenje medijske zbirke (media library) putem drugih aplikacija bio da se ona cijela učini dostupnom. Kod Androida 13 sada možete odabrati određenu fotografiju ili video koje možete podijeliti s drugima.

 1. Prevencija neželjenog pristupa međuspremniku

Vaš međuspremnik (clipboard) na telefonu ponekad sadrži mnoge osjetljive informacije koje ste ranije kopirali, a ovdje se može raditi o e-mail adresi, broju telefona ili podacima za prijavu na određeni korisnički račun. Na Androidu 13 automatski se briše povijest međuspremnika nakon određenog vremena.

 1. Bolje upravljanje obavijestima

Android 13 pomaže vam u tome da stavite obavijesti pod kontrolu i da dobivate one koje su vam važne. Sve aplikacije koje preuzmete na svoj telefon sada trebaju vašu izričitu dozvolu da mogu slati obavijest te im ista opcija kao zadana (kako je to funkcioniralo ranije) nije više dozvoljena.

Spatial Audio

 1. Koristi se Spatial Audio

Korištenje Spatial Audio značajke na Androidu 13 posebno dolazi do izražaja prilikom upotrebe slušalica. U tom se trenutku prate pokreti vaše glave, a Spatial Audio tome se prilagođava pa vam daje kvalitetnije iskustvo zvuka na telefonu ili tabletu.

Lenovo Chromebook Flex 5

 1. Izravno streamanje poruka na Chromebook

Ako imate Chromebook i radite na njemu, dolazak poruke na pametni telefon može vam prekinuti rutinu. Iz tog razloga potrebno je isprobati sjajnu novu značajku na Androidu 13 pomoću koje možete streamati primljene poruke izravno na Chromebook te ih ondje zaprimati.

 1. Usvajanje Bluetooth Low Energy Audio značajke

Na Androidu 13 imate mogućnost korištenja Bluetooth Low Energy Audio značajke. Radi se o novom Bluetooth standardu čija upotreba rezultira s nižom latencijom u odnosu na klasični zvuk. Time se omogućuje korisnicima da čuju zvuk koji je u boljoj sinkronizaciji sa samim izvorom zvuka pa se reducira tijek prijenosa. Bluetooth Low Energy Audio također omogućuje mnogo kvalitetniji zvuk prilikom njegovog prijenosa na veći broj uređaja.

 1. Olakšano kopiranje sadržaja s pametnog telefona na tablet

Na Androidu 13 sada možete kopirati sadržaj poput URL-a, fotografije, teksta ili videa i zalijepiti ga na svoj tablet. Identična funkcija može se koristiti i obrnuto pa vjerujemo da će mnogi korisnici koji istodobno koriste obje vrste uređaja biti oduševljeni.

 1. Bolji multitasking na tabletu

Ovo je još jedna nova značajka koja ide u korist vlasnicima tableta. Multitasking je sada mnogo lakši na tabletima koji imaju Android 13 jer im je ažurirana traka zadataka. Na njoj se sad mogu vidjeti sve aplikacije koje su na ovaj način lako dostupne te se mogu putem drag-and-drop metode povući te oformiti mod podijeljenog zaslona (split-screen mode).

 1. Odvojeno bilježenje dlana i digitalne olovke

Digitalna olovka (stylus) i dlan se sada na Androidu 13 bilježe kao različiti dodiri. Ako nešto pišete ili crtate na svom tabletu, vidjet ćete da će biti mnogo manje slučajnih oznaka ili crta na zaslonu kad nehotično prislonite dlan.

Sve značajke koje smo naveli u ovom su trenutku dostupne pa svakako na njih obratite pozornost prije nego što se za nekoliko mjeseci pojavi mogućnost nadogradnje vašeg uređaja na Android 14.

Više o svemu možete pročitati na sljedećoj poveznici.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr