skip to Main Content
Opera predstavila novi browser s integrisanim AI chatbotovima

Kompanija Opera je danas zvanično predstavila svoj novi browser pod nazivom Opera One.

Opera One će zamijeniti svoj aktuelni flagship browser nešto kasnije ove godine, a donosi niz promjena uključujući poboljšani korisnički interfejs, integraciju AI chatbotova i funkcije upravljanja tabovima (karticama).

Novi browser odlikuje poboljšanji dizajn koji sadrži više zaobljenih oblika za UI elemente poput tabova, adresne trake i bočne trake. Ipak, ne radi se o potpunom redizajnu jer je većina korisničkog interfejsa, posebno dizajn i raspored menija, identična aktuelnoj verziji browsera.

Iz Opere tvrde da je Opera One prvi veliki browser baziran na Chromiumu koji je implementirao takozvani “multithreaded compositor” koji poboljšava performanse za animacije korisničkog interfejsa, a kojih novi browser ima mnogo.

Opera One sadrži još jednu novu karakteristiku nazvanu Tab Islands. Ovo je funkcija upravljanja karticama koja se nalazi i u nekim drugim browserima, a koja omogućava kreiranje grupa tabova. Ove grupe se mogu otvarati ili skupljati radi uštede prostora i kategorizacije otvorenih internet stranica. Tab Islands se može postaviti tako da kreira automatske grupe svaki put kad korisnik otvori link na trenutnom sajtu u novom tabu ili se mogu kreirati ručno povlačenjem kartica. Grupe se mogu sačuvati ili zatvoriti zajedno.

Osim toga, Opera je u novi browser integrisala AI chatbotove ChatGPT i ChatSonic u svoju bočnu traku, čime je omogućeno otvaranje obje usluge u malom prozoru sa strane. Tu je i integrisana AI Prompts funkcija koja pruža prijedloge za skraćivanje članaka, isticanje poente, kreiranje tvita, ideja za meme i slično o trenutnom sadržaju stranice koristeći jednu od pomenutih usluga, a te opcije se mijenjaju na osnovu stranice.

Pored toga, Opera One u svom trenutnom obliku ne predstavlja veliko odstupanje od aktuelnog browsera. Istina, donosi novitete poput AI chatbotova i modularnosti.

Browser je trenutno dostupan u verziji za “radni pristup”, a standardnu Operu za Windows, macOS i Linux će zamijeniti tokom ove godine.

99

Vezani članci

Back To Top
Search