Privatnost i sigurnost na iPhoneu 15: Kako Apple čuva vaše podatke

privatnost-i-sigurnost-na-iphoneu-15:-kako-apple-cuva-vase-podatke

Osim impresivnim hardverskim značajkama, iPhone 15 serija uređaja opremljena je novom verzijom iOS operativnog sustava koji je dodatno ojačao sigurnost i privatnost Apple korisnika.

Još sigurnija komunikacija, prošireni načini zaključavanja, povećana kontrola nad lozinkama i dijeljenjem sadržaja – donosimo sve što trebate znati o novim značajkama privatnosti i sigurnosti na iPhoneu 15, ali i kako Apple brine o sigurnosti svih svojih korisnika.

iPhone 15
Izvor fotografije: Freepik

Kako Apple čuva podatke svojih korisnika

Kod odabira pametnog telefona najviše pažnje očekivano pridajemo hardveru uređaja (za iPhone 15 specifikacije su itekako impresivne), no jednako je važno provjeriti koliko proizvođač brine o sigurnosti podataka na uređaju. U tom je kontekstu Apple među liderima u industriji.

Između ostalog, Apple koristi napredne metode enkripcije kako bi vaši podaci uvijek ostali sigurni. Za komunikaciju aplikacijama iMessage i FaceTime tu je end-to-end enkripcija koja osigurava da nitko osim vas i osobe s kojom razgovarate ne može pristupiti vašim podacima – čak ni Apple. Izgubite li pristup svojem Apple računu, samo vi možete ponovno pristupiti tim podacima pomoću zaporke uređaja te kontakta ili ključa za oporavak.

Podaci u iCloudu također su zaštićeni end-to-end enkripcijom. Osim standardne zaštite koja je zadana u startu, možete dodatno uključiti naprednu zaštitu podataka koja nudi najvišu razinu sigurnosti za čak 23 različite kategorije, uključujući sigurnosnu kopiju za iCloud, slike, bilješke itd.

Apple je poznat i po vrlo sigurnoj trgovini aplikacijama. Sve aplikacije prolaze kroz rigoroznu provjeru kako bi Apple utvrdio prate li programeri aplikacija sve smjernice osmišljene za čuvanje vaše privatnosti i sigurnosti. Krši li aplikacija smjernice, a njezini programeri ne riješe taj problem, bit će uklonjena iz App Storea.

Jednom kada instalirate aplikacije na svoj iPhone, imate potpunu kontrolu nad dopuštenjima koja im dajete. Osim toga, Apple je osigurao iPhone tako da postoje određene vrste podataka kojima aplikacije jednostavno ne mogu pristupiti i ne postoji način da aplikacija zatraži potpuni pristup svim vašim podacima.

Nove značajke privatnosti i sigurnosti na iPhone uređajima

Nove značajke privatnosti i sigurnosti na iPhone uređajima
Izvor fotografije: Freepik

Osim s najnovijom lepezom iPhone pametnih uređaja (iPhone 15 i 15 Plus te iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max), iOS 17 je kompatibilan s nizom starijih iPhone uređaja sve do druge generacije iPhonea SE. Od mnoštva noviteta izdvojili smo najupečatljivije značajke koje će nadograditi privatnost i sigurnost vašeg iPhonea.

Dijeljenje lokacije s prijateljima

Apple je uveo novu aplikaciju Check in koja vašim prijateljima ili članovima obitelji automatski javlja da ste sigurno stigli na određenu lokaciju.

Značajka prati lokaciju osobe u stvarnom vremenu i upozorava prijatelja kada se čini da nešto nije u redu. Ovi podaci o lokaciji su šifrirani end-to-end enkripcijom pa nema potrebe za aplikacijama trećih strana koje bi prodale vaše podatke o lokaciji oglašivačima i posrednicima podataka.

Ne odgovorite li na Check In, iOS 17 će automatski podijeliti najvažnije informacije s vašim kontaktom, prijateljem ili obitelji, uključujući vašu trenutnu lokaciju te stanje baterije i mobilnog telefona.

Sigurno pregledavanje interneta

Noviteti su uvedeni i na Appleov internetski preglednik. Pionir kada je riječ o sigurnosti i pretraživanju interneta u privatnom prozoru, Safari od sada pruža još veću zaštitu od praćenja dok pretražujete web.

Safari preglednik po novome uklanja informacije o praćenju s web adresa koje se mogu koristiti za jedinstvenu identifikaciju vašeg uređaja i praćenje na webu. To otežava web stranicama i oglašivačima da vide kojim drugim stranicama pristupate.

Ovu značajku možete odabrati u postavkama Safarija na iOS-u 17 – da radi kada koristite privatno pregledavanje ili je možete primijeniti na sve sesije pregledavanja.

Privatno pregledavanje također će se zaključati prema zadanim postavkama, pozivajući vas da skenirate lice ili otisak prsta prije nego što se otvore privatne kartice.

Safari po novome također dopušta korištenje više profila istovremeno pri čemu svaki profil zasebno sprema povijest, kolačiće, ekstenzije i lozinke. Ovo će se najviše svidjeti korisnicima koji isti uređaj koriste poslovno i privatno.

Dijeljenje lozinka s prijateljima

Dijelite li s drugima uređaje ili programe kojima se pristupa lozinkom, ova značajka sigurno će vam se svidjeti. Appleov upravitelj lozinkama po novome postaje sigurno okruženje za dijeljenje osjetljivih podataka poput lozinka i pristupnih ključeva s kontaktima kojima vjerujete.

Omogućeno je stvaranje grupe za prijatelje, obitelj i druge važne kontakte u kojoj ćete s njima dijeliti pristupne podatke za razne važne račune. Pritom svaka osoba u grupi može pristupiti lozinkama, dodavati svoje ili mijenjati postojeće.

Značajka Live transcription

I na kraju, dodana je značajka Live transcription koja bi trebala smanjiti telefonske prijevare. Kada ne odgovorite na dolazeći poziv, značajka automatski stvara zapis govorne pošte koju vam ostavi pozivatelj. Primijetite li nešto sumnjivo u poruci, broj možete odmah blokirati.

Kako bi se ova funkcionalnost automatski uključila kod nepoznatih brojeva, možete uključiti značajku Utišavanje nepoznatih pozivatelja. Ako iOS prepozna da se radi o spam pozivatelju, automatski će odbiti poziv.

Nekoliko savjeta za kraj

Iako Apple ulaže znatne napore u zaštitu privatnosti i sigurnosti korisnika, važno je da i sami poduzmete određene korake kako biste dodatno osigurali svoje podatke.

To uključuje redovito ažuriranje operativnog sustava vašeg iPhonea što pomaže u zaštiti od aktualnih sigurnosnih prijetnji. Također koristite snažne i originalne lozinke za sve račune, uključujući Apple ID, te svakako aktivirajte dvostruku autentifikaciju jer to dodatno otežava neautorizirani pristup vašem računu. Bitno je i redovito raditi sigurnosne kopije podataka jer će vam to omogućiti oporavak u slučaju gubitka ili krađe uređaja.

Budite oprezni s phishing napadima – nemojte dijeliti osjetljive informacije putem sumnjivih e-mailova ili poruka. Također temeljito provjerite koje sve dozvole traže aplikacije koje instalirate na iPhone te ograničite pristup samo onim podacima koji su neophodni za njihovo funkcioniranje.

Prakticirajte ove mjera opreza i značajno ćete doprinijeti zaštiti svoje privatnosti i sigurnosti na internetu.

___________________________________________________________________

Petra Staržik je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net – servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top