Sedam značajki iOS-a 16 koje se ne mogu naći na Androidu 13

sedam-znacajki-ios-a-16-koje-se-ne-mogu-naci-na-androidu-13

Dolazak iOS-a 16 tijekom rujna ove godine odmah je postavio pitanja usporedbi s Androidom 13, novom inačicom popularnog sustava koja je korisnicima dostupan od 15. kolovoza.

U sličnim usporedbama Appleovog i Googleovog operativnog sustava uvijek se nastoji dati odgovor na pitanje čija je nova verzija bolja i inovativnija te rade se razlike u dostupnosti novih značajki.

Sada kad imamo iOS 16 i Android 13 pred sobom, odlučili smo utvrditi koje su prednosti Appleovog operativnog sustava koje bi mogle natjerati korisnike da se okrenu prema korištenju nekog od novijih modela iPhonea ili drugih uređaja s novim iOS-om.

Radi se o sedam značajki iOS-a 16 koje nisu dostupne na Androidu 13 i koje čine određenu razliku i prednost u domeni poboljšanog korisničkog iskustva. Možda će značajke koje ćemo u nastavku navesti biti dio nekih novih verzija Androida, no zasad se osjeća da njihov nedostatak ipak ima određeni utjecaj na percepciju praktičnosti i inovativnosti dvaju operativnih sustava.

apple-passkeys

Passkeys

Passkeys“ je značajka dostupna samo na iOS-u 16, no može se promatrati i kao dio velikog plana da se zamijeni stari sustav lozinki. To su zapravo digitalni ključevi pohranjeni na uređaju s kojima se zamjenjuje potreba za korištenjem lozinki, a u sebi sadrže end-to-end enkripciju, rade pomoću Touch ID i Face ID značajki i koriste Appleovu iCloud Keychain tehnologiju radi sinkronizacije na svim vašim Apple uređajima. „Passkeys“ su također povezani s aplikacijom ili web stranicom za koje su stvoreni pa vas phishing napadi kao korisnika ne mogu natjerati da ih koristite za prijavu na lažnu aplikaciju ili web stranicu.

Drugim riječima, „passkeys“ omogućuju sigurniji i direktni pristup korištenim aplikacijama i web stranicama bez potrebe da morate pamtiti lozinke iz korisničkih prijava.

Uđemo li više u detalje „passkeys“ značajke, možemo reći kako ona generiraju dvije vrste ključeva – jedan javni ključ i jedan privatni ključ koji je pohranjen na uređaju. Javni ključ pohranjuje se na oblaku i dijeli se među uređajima koji imaju svoje privatne ključeve. Ovaj postupak zapravo osigurava da potencijalni napadač neće imati oba ključa u svom posjedu ako se dogodi da se kompromitira server.

Iako većina popularnih aplikacija i web stranica i dalje funkcionira na principu kombinacije korisničkog imena i lozinke, u narednom vremenu sigurno će doći do tranzicije na korištenje „passkeys“ modela koji je mnogo sigurniji i pouzdaniji.

Apple je prvi na iOS-u 16 omogućio korištenje „passkeys“ značajke pa se može očekivati da će Android ubrzo krenuti u istom smjeru, no u ovom trenutku je jasno da iOS 16 u inovaciji i aspektu sigurnosti odnosi malu prednost.

Live Text u videima

Poznato nam je da se pomoću Google Lens aplikacije na Androidu može kopirati tekst iz fotografija i da je Apple tek naknadno prisvojio ovu tehnologiju.

S iOS-om 16 Apple je krenuo još korak dalje i korisnik sada može kopirati tekst iz videa. Jednostavno je potrebno zaustaviti video na dijelu gdje je u tekstualnom obliku naveden sadržaj koji vas zanima i nakon toga označiti isti tekst za kopiranje, prijevod ili dijeljenje.

Android 13 ovu mogućnost nema te ju čak nije moguće na njemu koristiti putem nekog oblika dodatka ili ekstenzija.

Safety Check

Safety Check

Appleova „Safety Check“ značajka nema neke bliže poveznice sa „Safety Check“ značajkom na Pixel telefonima. Obje su korisne na svoj način, no verzija na iOS-u 16 namijenjena je isključivo žrtvama obiteljskog nasilja, osobama u nasilnim vezama ili onima koje se nalaze u opasnosti. Verzija na Pixelima je za situacije kad se korisnik nalazi sam kod kuće.

„Safety Check“ na iOS-u 16 ima sljedeće funkcije:

 • sprječava dijeljenje lokacije s drugima
 • resetira sustav privatnih dopuštenja za svaku instaliranu aplikaciju
 • vrši odjavu iz iClouda i ostalih uređaja
 • mijenja Apple ID lozinku
 • radi reviziju Apple ID sigurnosti.

„Safety Check“ zapravo služi za prekid svakog kontakta s određenim osobama, aplikacijama ili uređajima s kojima korisnik ne želi više biti povezan.

Još jedna dostupna opcija je „Emergency Reset“, a ona se koristi kad se želi resetirati pristup za sve osobe ili aplikacije te zaštiti osobne informacije.

Ovakav oblik mogućnosti zaštite privatnosti i podataka ne postoji na Androidu 13.

Uređivanje ili poništavanje poruke

WhatsApp, Telegram i mnoge druge aplikacije imaju opciju brisanja poruke nakon što je poslana, no ona uopće nije prisutna na zadanoj aplikaciji za poruke na Androidu.

Messages“ aplikacija na iOS-u 16 ima još neke dodatke pa korisnik može poništiti poruku ili čak iskoristiti mogućnost njenog naknadnog uređivanja.

Android 13 ovaj dodatak nema i njegova zadana aplikacija za poruke zbog toga izgleda prilično bazično i nije u korak s današnjim mogućnostima sličnih aplikacija.

Praćenje konzumacije lijekova

Svi znamo da je Appleova „Health“ aplikacija sjajna, no njen dodatak na iOS-u 16 sigurno će oduševiti korisnike. S njom se sada može pratiti tijek konzumiranja lijekova.

Korisnik najprije putem kamere može skenirati lijek koji koristi (limitirano za američko tržište) ili ručno upisati podatke o njemu te odrediti specifično vrijeme kad se lijek treba konzumirati. Nakon toga će „Health“ aplikacija svaki put prije termina za konzumaciju lijeka korisnika putem obavijesti podsjetiti na to.

Na Androidu 13 za istu funkciju možete koristiti neke druge aplikacije, no sam operativni sustav nema sličnu značajku.

Pretvorba jedinica

Ovo se može činiti kao ne tako posebna značajka na iOS-u 16, no ona je zapravo jako praktična. Korisnici iOS-a 16 mogu napraviti pretvorbu jedinica (npr. temperatura, udaljenost, valute itd.) unutar „Photos“, „Notes“, „Messages“ i mnogih drugih aplikacija, a rezultat pretvorbe dobije se unutar pop-up prozora.

Na Androidu 13 u isto vrijeme možete koristiti Google Lens za pretvaranje jedinica, no to uopće nije sveobuhvatno i praktično kao na iOS-u 16.

Lockdown mode

Lockdown mode

Kod zadnje značajke iOS-a 16 radi se o ekstremnom sigurnosnom modu koji ograničava pojedine funkcije i dodatno pojačava sigurnost na uređaju kako bi se prevenirali cyber napadi.

Apple je opisao „Lockdown mode“ kao dodatnu i specijaliziranu zaštitu za korisnike koji su u opasnosti od ciljanih cyber napada, no istodobno je naveo kako su u tvrtki svjesni da se radi o značajki koju može zatrebati ograničeni broj korisnika.

Jednom kad se uključi, „Lockdown mode“ radi sljedeće promjene:

 • blokira većinu vrsta privitaka u porukama (osim fotografija)
 • onemogućuje preglede poveznica u porukama
 • isključuje „just-in-time“ (JIT) JavaScript elemente
 • blokira nadolazeće pozive, zahtjeve za usluge i FaceTime pozive od nepoznatih kontakata (osim onih koji su samostalno inicirani)
 • ograničava povezivanja s računalima i ostalim oblicima uređaja ili dodataka
 • uklanja „Shared Albums“ iz „Photos“ aplikacije
 • prevenira da je uređaj uključen u „mobile device menagement“ (MDM) koji se koristi od strane mnogih tvrtki
 • na uređaju prevenira izradu tzv. konfiguracijskih profila poput onih koji se koriste za pristup beta verzijama operativnih sustava.

Ovako sveobuhvatni sigurnosni mod za najgore situacije cyber napada Android 13 ne sadrži.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top