Službeno je – nema više besplatnih nadogradnji na Windowse 10!

sluzbeno-je-–-nema-vise-besplatnih-nadogradnji-na-windowse-10!

Windowsi 7 te Windowsi 8/8.1 u današnje vrijeme još uvijek imaju status legitimnih edicija Microsoftovih operativnih sustava koji imaju svoje korisnike. Ukupni postotak korisnika ove dvije verzije Windowsa kretao se u rujnu ove godine oko 5 posto pa se može reći da nove vijesti iz Microsofta imaju određenu važnost.

Naime, Microsoft je službeno potvrdio da nema više besplatnih nadogradnji na Windowse 10.

windows 10

Zaustavljeno prešutno odobrenje

Svima je poznato da, u određenom smislu, siva zona unutar koje su korisnici Windowsa 7 ili Windowsa 8/8.1 mogli besplatno raditi nadogradnje na Windowse 10 traje 7 godina.

Razumljivo je da su postojali takvi korisnici jer znamo po osobnom primjeru da volimo raditi na sustavima na koje smo navikli, a ponekad smo toliko ustrajni u tome unatoč činjenici što oni već odavno nemaju tehničku podršku. Ljudi su skloni navikama, a pogotovo ih je teško mijenjati kad ste godinama naviknuti koristiti isto računalo koje vam je sasvim dovoljno za obavljanje radnih zadataka koje imate.

Microsoftova ponuda besplatne nadogradnje na Windowse 10 bila je završila još tijekom 2016. godine, no nitko se kasnije nije pozabavio njenim ukinućem.

Tako smo imali pomalo čudne situacije da su ključevi proizvoda s Windowsa 7 ili Windowsa 8/8.1 koji su uključivali 25 znakova i dalje bili legitimni za aktivaciju i novu instalaciju Windowsa 10 ili čak za nadogradnju na Windows 10 Pro ediciju.

Nažalost, oni koji su imali u planu ovakvu nadogradnju to više ne mogu učiniti.

Službena obavijest

Možemo navesti kako je 20. rujna Microsoft na svojim službenim stranicama objavio kako su uklonjeni svi resursi pomoću kojih su korisnici Windowsa 7 te Windowsa 8/8.1 mogli napraviti nadogradnje na Windowse 10.

Naravno, usput je navedeno kako su nadogradnje s Windowsa 10 na Windowse 11 i dalje besplatne.

Službenu objavu možete pročitati na sljedećoj poveznici.

U ovom trenutku imamo već spomenutu statistiku iz rujna ove godine koja procjenjuje da je ukupni udio korisnika Windowsa 7 te Windowsa 8/8.1 na tržištu oko 5 posto, no zapravo u ovoj kategoriji ne postoje neke konkretne brojke pa je teško donositi zaključke o posljedicama novih pravila.

Iako smo dobili službenu objavu Microsofta, neki korisnici su na raznim portalima najavili kako će testirati ključeve proizvoda starijih edicija Windowsa da se uvjere kako je zaista došao kraj mogućnosti nadogradnje na Windowse 10.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top