Što je “Enhanced Safe Browsing” u Chromeu i trebate li ga koristiti?

0
sto-je-“enhanced-safe-browsing”-u-chromeu-i-trebate-li-ga-koristiti?
Što je “Enhanced Safe Browsing” u Chromeu i trebate li ga koristiti?

Enhanced Safe Browsing – hrv. Pojačano sigurno pretraživanje – radi u pozadini kako bi detektiralo potencijalno opasne stranice. Evo sve što trebate znati o toj funkciji.

Google Chrome se redovito ažurira s novim značajkama, uključujući sigurnosne alate koji su esencijalni za zaštitu vas i vaših podataka. Enhanced Safe Browsing je najnovija verzija funkcije sigurnog pretraživanja koja je predstavljena u Chromeu prije nekoliko godina.

Možda ste primijetili upite za korištenje “Enhanced Safe Browsinga” u Chromeu ili vašem Gmail računu. Ali što je to i trebate li ga koristiti? Saznajte u nastavku teksta.Što je Enhanced Safe Browsing?

Funkcija “Safe browsing” u Google Chromeu radi u pozadini kako bi detektirala i blokirala potencijalno lažne ili zlonamjerne web stranice. Svako tko koristi modernu verziju Chromea uživa u sigurnosnim prednostima koje to donosi. No, ako želite veću sigurnost pri pretraživanju, sada imate mogućnost omogućiti “Enhanced Safe Browsing”.

“Enhanced Safe Browsing” podiže sigurnost na višu razinu čineći je proaktivnijom i u stvarnom vremenu. Dok pretražujete, Chrome provjerava potencijalno rizične URL-ove, preuzimanja, ekstenzije i promjene u sustavu. Ono koristi te podatke kako bi blokirao ili vas upozorio na zlonamjerne stranice, preuzimanja ili ekstenzije preglednika prije nego što mogu nanijeti bilo kakvu štetu.

Kako omogućiti ovu funkcionalnost u Chromeu?

Ako planirate koristiti “Enhanced Safe Browsing”, bolja opcija je omogućiti ga u vašem Google računu. To osigurava da su dodatne zaštite dostupne čak i ako koristite svoje Google proizvode s drugog preglednika ili računala.

  • Navigirajte do stranice svog Google računa i prijavite se ako je potrebno
  • Odaberite opciju Sigurnost (Security) iz izbornika s lijeve strane
  • Pomaknite se do odjeljka Enhanced Safe Browsing (Pojačano sigurno pretraživanje) i kliknite na poveznicu kako biste upravljali tom funkcijom
  • Kliknite na gumb da ga uključite i potvrdite ovu radnju

Funkciju možete omogućiti i u postavkama Chromea. Samo budite svjesni da se to odnosi samo na preglednik. Kliknite na gumb Više (More) u pregledniku i idite na Postavke > Privatnost i sigurnost > Sigurnost > Sigurno pretraživanje (Settings > Privacy and Security > Security > Safe Browsing). Tada možete odabrati Pojačanu zaštitu (Enhanced Protection).

Zašto biste trebali koristiti Enhanced Safe Browsing?

Prednost snažnije zaštite bit će očita svima koji su ranije bili izloženi pokušajima krađe identiteta. S omogućenim Enhanced Safe Browsingom, manje ćete vjerojatno naići na sumnjive web stranice i češće ćete biti upozoreni kada to učinite.

Postupak dodavanja ekstenzije pregledniku također će biti sigurniji. I to se ne odnosi samo na proširenja koja skrivaju zlonamjerni softver, već na bilo koja koja ne udovoljavaju pravilima Chrome Web Storea. Dobit ćete upozorenje prije instalacije ekstenzije, a ne kada počne loše raditi.

Chrome i Gmail će skenirati datoteke prije nego što se preuzmu i zatražiti da dalje analiziraju one za koje smatraju da su sumnjive. Poveznice u email porukama također će biti provjerene i mogu biti blokirane ako vode na stranicu za koju je poznato da je rizična.

Dodatna korist su provjere koje Google provodi dok unosite korisnička imena i lozinke na internetu. U stvarnom vremenu dobit ćete upozorenje ako su bilo koji podaci za prijavu kompromitirani.

Potencijalni nedostaci korištenja Enhanced Safe Browsinga

Potencijalno smanjenje privatnosti vjerojatno je glavna briga pri korištenju Enhanced Safe Browsinga. Očito je da više podataka o pretraživanju dijelite s Googleom. Iako su ti podaci anonimizirani nakon kratkog vremena, to možda neće svima biti prihvatljivo.

Preuzimanje datoteka iz internetskih izvora također bi moglo biti malo sporije, posebno ako dopustite Googleu da ih skenira i analizira. Kašnjenje bi moglo biti prihvatljivo zbog dodatnog mira, ali bi moglo biti frustrirajuće ako je predugo.

Srećom, čini se da Enhanced Safe Browsing ne utječe na brzinu učitavanja web stranica. Niti dodaje dodatne procese koji troše resurse u Task Manageru. To je malo iznenađujuće jer Chrome pokreće više sistemskih procesa za svaki tab koji otvorite.

Biste li trebali koristiti Enhanced Safe Browsing?

Povećanje sigurnosti vašeg web preglednika i računa emaila svakako je dobra stvar. A ako možete svoje online aktivnosti učiniti sigurnijima jednim prekidačem, to je još bolje. Za one koji mogu zanemariti potencijalni gubitak privatnosti, omogućavanje Enhanced Safe Browsinga za vaš Google račun svakako je vrijedno razmatranja, ali tu odluku ostavljamo vama.pcchip.hr