Što je Microsoftov Copilot i kako ga koristiti?

sto-je-microsoftov-copilot-i-kako-ga-koristiti?

Microsoft je, budući da je uvidio greške i nedostatke, želio zamijeniti Bing Chat novim i boljim alatom, koji je zasnovan na temelju umjetne inteligencije. Tako je nastao Copilot.

Radi se o poboljšanom Microsoftovom alatu, koji se zasniva na umjetnoj inteligenciji, a kojeg pokreće OpenAI GPT-4. Ugrađen je u više Microsoftovih alata, kao što su Windows operativni sustav, preglednik Edge i Microsoft 365. Iako su mnoga obilježja besplatna za korištenje, korisnik može besplatnu verziju nadograditi na ”premium” verziju, koja u osnovi daje brže odgovore integriran je sa Office 365 alatima. Može se reći da je Copilot Microsoftova verzija ChatGPT-a.

No, zašto se sve Copilot može koristiti, a za što ne može? Za kakve aktivnosti je najbolje koristiti Microsoftov alat? Nešto više o ovome i još nekih stvarima, pročitajte u nastavku!

copilot android

Po čemu se Copilot razlikuje od drugih, sličnih chatbotova?

Microsoft nudi besplatan pristup GPT-4. Većina drugih usluga, uključujući ChatGPT, nudi samo GPT-3.5 besplatno. Osim toga, Copilot je integriran u mnoge Microsoftove usluge, uključujući i sam Windows operativni sustav, tako da se ne morate prijavljivati na zasebnu uslugu ili platformu kako biste je koristili, što ga čini praktičnijim.

Nadalje, posebnost Copilota je i u tome što nudi sve veći broj dodataka, kao što su Suno i Instacart, što ovom chatbotu dodaje još više mogućnosti. Da stvar bude bolja, svi ovi dodaci još uvijek su besplatni.

Kako se može koristiti Copilot?

Za razliku od mnogih drugih chatbotova, Microsoftov Copilot nije dostupan samo na jednom mjestu. Točnije, ako koristite najnoviju verziju sustava Windows, Copilot je sigurno već dio operativnog sustava.

Copilot se može koristiti na više različitih načina i sa više, da tako kažem, različitih ”lokacija”. No samo korištenje je jednostavno. Samo odaberite gdje ga želite koristiti, unesite svoju obavijest ili upit i započnite interakciju. Ako želite spremiti svoje razgovore i rezultate, prijavite se na svoj Microsoft račun.

Copilot se može koristiti ako odete na službenu internetsku stranicu.

Ako samo želite provjeriti Copilot na bilo kojem uređaju, potrebno je otići na internetsku stranicu Copilota. Ne morate se ni na što prijaviti, što je dodatan plus. Odaberite neki od predloženih upita, odaberite stil razgovora i unesite svoj upit.

Korisnici isto tako imaju mogućnosti provjere Copilot GPT-a. Tvrtke i stručnjaci mogu koristiti Copilot Studio za izradu vlastitih Copilot GPT-ova, što je dodatan plus.

Još jedan način kako možete koristiti Copilot jest putem bočne trake unutar Windows 11 sustava.

No, treba imati na umu da još uvijek Copilot nije dostupan na svim verzijama Windows operativnog sustava. Na primjer ako i jest dostupan unutar Windowsa 10, ondje će mogućnosti Copilota biti dosta ograničene. Ako želite iskusiti sve trenutno dostupne mogućnosti koje Copilot nudi, ažurirajte svoj sustav na Windows 11.

U slučaju da je Copilot dostupan na bočnoj traci, vidjet ćete malu raznobojnu ikonu u traci s obavijestima ili programskoj traci. Kliknite na za prikaz male verzije internetske stranice Copilot.

edge

Copilot možete koristiti i putem Edge internetskog preglednika.

Otvorite Edge i kliknite na ikonu Copilot, koja se nalazi u okviru za pretraživanje kako biste otvorili internetsku stranicu Copilota. Možete isto tako i samo unijeti svoj upit za pretraživanje i Edge će vam dati sažetak odmah iznad standardnih rezultata pretraživanja.

Ako ne trebate Bing Search, možete preuzeti mobilnu aplikaciju Copilota, koja je dostupna i za iOS i za Android. Radi se o kombinaciji Bing tražilice i Copilota i funkcionira isto kao i druge metode, ali u obliku praktične aplikacije.

U slučaju da volite koristiti Bingovu tražilicu ili mobilnu aplikaciju Bing, Copilot je i ondje uključen. Za pretraživanje otvorite Bing.com u svom pregledniku na bilo kojem uređaju, nakon toga kliknite na ikonu Microsoft Copilot, koja se nalazi pored okvira za pretraživanje.

Veći dio onoga što Microsoft Copilot nudi svojim korisnicima još je uvijek besplatno za korištenje. No ako Copilot želite integrirati u Microsoft 365, na primjer s Wordom i Excelom, to ćete moći za 20 USD mjesečno. No nakon dodavanja, možete ga koristiti s različitim alatima unutar Office 365 sučelja. Sako kliknite na tipku ili ikonu Copilot kako biste počeli koristiti alat.

Za što se sve može koristiti Copilot?

Iako je Copilot sposoban za izvršavanje brojnih zadataka, chatbot je podijeljen na pet glavnih načina za pružanje pomoći u stvaranju ciljanijih rezultata. Svaki način rada naziva se “copilot”, a ako želite, možete čak i izraditi vlastiti. Evo o kakvim se načinima radi!

Copilotu možete postaviti pitanje u vezi gotovo svega

Ovo je temeljni GPT za Copilot i onaj kojeg ćete vjerojatno najčešće koristiti. Djeluje poput ChatGPT-a i drugih chatbota, uz jednu veliku promjenu i da tako kažem nadogradnju: daje korisnicima pristup GPT-4 besplatno, što je naravno veliki plus, pogotovo kada se uzme u obzir da je GPT-4 model novi model unutar ChatGPT-a.

copilot designer

Uz pomoć Dizajnera možete kreirati fotografije

Dizajner je usredotočen isključivo na stvaranje slika pomoću DALL-E 3. Ovom kopilotu možete dati upit o izradi željene slike. Uz pomoć dodatnih upita možete dodatno poboljšati kvalitetu slike. Imajte na umu da iako morate biti prijavljeni na Microsoftov račun kako biste koristili ovu mogućnost, ona je besplatna.

Zahvaljujući planeru možete isplanirati svoje događaje, kao što su godišnji odmori

Iako postoji mnoštvo stranica za putovanja koja vam mogu pomoći, od rezerviranja jeftinih letova do pronalaženja najboljih lokalnih mjesta, kopilot pod nazivom Vacation Planner pomaže vam u osmišljavanju ideja za putovanja, pronalaženju novih odredišta, pronalaženju najboljih ponuda za putovanja i još mnogo toga.

Možete koristiti i pomoćnika za kuhanje

Otkrijte savjete o zdravim obrocima, ideje za brze obroke, kako pripremiti kakvo jelo i još puno toga uz pomoć kopilota koji je pomoćnik za kuhanje. Zamislite to kao da imate osobnog kuhara koji će strpljivo odgovarati na svako pitanje koje mu postavite. Neovisno o tome koliko neko jelo bilo jednostavno ili komplicirano za pripraviti, kopilot koji je pomoćnik za kuhanje bit će vam od velike pomoći.

copilot fitnes trener
Izvor: Microsoft

Možete koristiti i ”Fitness” trenera

Malo me iznenadilo kada sam vidio da je Fitness Trainer jedan od glavnih kopilota. No, prilično je koristan, posebno za pronalaženje brzih vježbi. Postavite mu pitanje o bilo čemu, od prehrane do pravilnih tehnika istezanja. Naravno, ovo je umjetna inteligencija, što znači da bi bilo dobro potražiti mišljenje od ljudskog stručnjaka, prije nego započnete bilo kakvo vježbanje.

Dobivanje boljih i preciznijih odgovora na upite

Od stvari koje mogu raditi s Copilotom, sažimanje upita za pretraživanje mi je najdraže. Budući da je ugrađen u traku s obavijestima sustava Windows 11, brz je i praktičan način za istraživanje gotovo svake teme. Sviđa mi se što pokazuje resurse za daljnje istraživanje teme i daje uzorke dodatnih pitanja.

Copilot vam može pomoći u vezi Windowsa

Trebate li pomoć pri promjeni brzih postavki, kao što je namještanje postavki baterije ili promjena u tamnom/svijetlom načinu rada? Microsoftov Copilot može vam i u ovome pomoći. Ako ga koristite na internetskom pregledniku ili mobilnoj aplikaciji, dobit ćete upute korak po korak. Ako ga koristite na računalu, odnosno ako koristite ”desktop” verziju, Copilot nudi ili izvršenje zadatka ili vas vodi izravno na postavku o kojoj je riječ. Ovo su neke od uputa koje možete pokušati:

 • Možete prilagoditi postavke baterije za prijenosno računalo.
 • Možete uključiti ili isključiti tamni načina rada.
 • Promijenite pozadinu.
 • Provjerite postoje li ažuriranja za Windows.
 • Omogućite ili onemogućite veze (Wi-Fi, Bluetooth).
 • Možete promijeniti glasnoću.

Možete sažeti internetske stranice ili članke po izboru

Pronašli ste odličan članak, no broji nekoliko tisuća riječi, a vi nemate vremena za čitanje svega? Jedna od stvari koja će vam ovdje pomoći jest Copilotovo sažimanje sadržaja. Ova mogućnost funkcionira kao raniji zadatak upita za pretraživanje, ali umjesto pitanja, Copilotu dajete URL, a chatbot vam daje najvažnije iz članka. Nakon toga, možete postaviti pitanja o sadržaju, ako trebate više informacija.

Samo zamolite Copilota neka “sažme ovaj URL” i nakon toga ćete dobiti primjer internetske stranice ili članka, koji će u sebi uglavnom sadržavati najvažnije informacije, odnosno one informacije za koje Copilot smatra da su najvažnije. Imajte samo na umu da ova mogućnost nije ”savršena” i da će vam se znati dogoditi da će neke stvari biti izostavljene.

365 Copilot

Copilot vam može dati dodatne mogućnosti za Office 365

Iako su sve gore navedene stvari besplatne za Copilot, korištenje unutar Microsoft 365 zahtijeva ”premium” plan, koji počinje od 20 USD po korisniku mjesečno. No, ovaj plan dodaje vrlo korisne mogućnosti vašim omiljenim 365 aplikacijama, kao što su:

 • Možete sažeti razgovore i sastanke u Timovima.
 • Izradite nacrte e-poruka, eseja, poslovnih planova u Wordu.
 • Generirajte slajdove i pronađite slike u programu PowerPoint.
 • Izradite predloške, dodajte grafikone, dodajte filtre i još mnogo toga u Excelu.
 • Moći ćete i sažeti e-poštu i postavite zakazanu e-poštu u programu Outlook.

Cocreator i njegove mogućnosti

Cocreator je beta mogućnost u Paintu, koja još nije dostupna svim korisnicima. Dostupan je samo u SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Australiji, Njemačkoj, Italiji i Kanadi, no trebao bi u dogledno vrijeme biti dostupan i u drugim zemljama. Cocreator funkcionira poput kopilota Designera, ali unutar aplikacije Paint sustava Windows.

Dobivate 50 besplatnih kredita prilikom prijave, ali do sada Microsoft nije objasnio kako možete dobiti više kredita. Bilo kako bilo, radi se o još jednoj zanimljivoj mogućnosti koju nudi Copilot i čiji puni potencijal bi se tek trebao pokazati.

Piše: Alan Milićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top