Što je to antivirusni program ”u oblaku” i trebamo li ga koristiti?

sto-je-to-antivirusni-program-”u-oblaku”-i-trebamo-li-ga-koristiti?

Za razliku od tradicionalnog antivirusnog softvera, antivirusni program u oblaku većinu svojih zadataka prebacuje na poslužitelj u oblaku, kako bi smanjio radno opterećenje vašeg sustava.

Jasno je da su nam potrebna antivirusna rješenja za dodatnu zaštitu naših računala. Kako bismo išli ukorak s najnovijim prijetnjama u nastajanju, antivirusni programi razvijaju se, kako bi ponudili širok raspon značajki. Zaštita u stvarnom vremenu i obrana od ransomwarea neke su od najvrjednijih značajki modernih antivirusnih rješenja. Osim svih ponuda koje trebate instalirati na svoje računalo, tu su i antivirusni proizvodi u oblaku.

Antivirusni proizvodi u oblaku koriste internetsku vezu kako bi zaštitili stvari na vašem računalu. No, što je antivirus u oblaku? Trebate li ga koristiti za svoje računalo? U nastavku ćemo govoriti nešto više o tome.

Što je antivirusni program u oblaku?

Antivirusni program u oblaku radi na isti način kao i konvencionalni antivirusni program i nudi sve relevantne značajke, koje možete pronaći u potpunom paketu sigurnosnih alata, instaliranih na vašem računalu.

Međutim, antivirusni program u oblaku oslanja se na poslužitelj u oblaku za obradu/skeniranje zlonamjernog softvera ili sumnjivog ponašanja. I dalje ga trebate instalirati na svoj sustav, baš kao i tradicionalno antivirusno rješenje. No, samo nekoliko komponenti antivirusnog alata nalazi se na vašem računalu, ne sve, dok su kod konvencionalnih antivirusnih programa sve komponente antivirusnog programa instalirane na vaše računalo. Antivirus temeljen na oblaku ima za cilj minimalizirati opterećenje vašeg sustava, dok sam program obavlja sav težak posao na serveru u oblaku, zbog čega vam je potrebna internetska povezanost kada koristite takav alat.

Osim minimalnog utjecaja na resurse vašeg sustava, neke druge prednosti uključuju:

 • Umanjuje usporavanje vašeg računala.
 • Brzo ćete primati ažurirane informacije o prijetnjama iz oblaka.
 • Napredne značajke koje pokreće umjetna inteligencija, strojno učenje itd.

antivirus u oblaku

Kako uopće antivirusni program u oblaku funkcionira?

Morat ćete instalirati antivirusni program kao i što biste to i inače učinili s konvencionalnim antivirusnim programom. Jedina razlika je u tome što će instalacija biti minimalna, zauzimajući pritom najmanje prostora za pohranu. Drugim riječima, instalirate stranu programa okrenutu prema korisniku, gdje možete podešavati određene opcije i pristupiti antivirusnom programu u oblaku.

U usporedbi s tradicionalnom instalacijom, na vašem se računalu nalazi manji broj definicija virusa. Većina baze podataka prijetnji živi u oblaku. Dakle, možete uštedjeti prostor za pohranu na vašem sustavu. Uz ovu vrstu postavljanja, intenzivna skeniranja potrebna za obradu na vašem računalu gotovo su eliminirana, čime se dodatno oslobađaju resursi i prostor vašeg računala, ali isto tako i sustava. Dakle, možete jednostavno koristiti antivirusni program u oblaku bez previše brige o utjecaju na performanse dok nešto radite na računalu ili se igrate. S obzirom na sve ove pogodnosti, antivirusni program u oblaku trebao dobro funkcionirati čak i na starijim računalima.

Možemo li koristiti antivirusni program u oblaku na osobnim računalima?

Naravno da možete. Međutim, antivirusni program u oblaku prikladna je ponuda za tvrtke i manja poduzeća, u kojima je teško instalirati antivirusne programe na svaki sustav i pritom paziti da se redovito ažuriraju. S antivirusnim programom u oblaku dobivate širok raspon značajki, koje ga čine praktičnim za korištenje na radnim mjestima. Neka od tih značajki uključuju:

 • Nadzornu ploču za upravljanje svim instalacijama uređaja.
 • Brza implementacija i skeniranje.
 • Praćenje i upozorenja u stvarnom vremenu.
 • Detaljno izvješćivanje o tome kako su sustavi zaštićeni.
 • Udaljena IT podrška.
 • Jednostavne integracije trećih strana.

Korisnici također mogu koristiti antivirusna rješenja u oblaku na osobnim računalima. Njih možete koristiti kako biste učinkovito detektirali i obrisali viruse, koje biste inače teško mogli pronaći ili ih uopće ne biste mogli pronaći. Međutim, nema mnogo antivirusnih programa koji nude zaštitu temeljenu na oblaku za pojedince i/ili osobnu upotrebu. No u nastavku članka navest ćemo neke od najboljih antivirusnih programa u oblaku, koje danas možete koristiti bez problema, bez obzira na to jeste li običan korisnik ili zaposlenik neke tvrtke.

Kada je riječ o osobnoj upotrebi, možete očekivati neke od sljedećih značajki koje uključuju:

 • Praćenje situacije na internetu
 • Praćenje upozorenja
 • Filtri za web stranice
 • Kontrola vremena ekrana
 • Provjera ispravnosti hardvera

Koji su najbolji antivirusni programi u oblaku koje danas možemo koristiti?

Iako postoji nekoliko antivirusnih programa temeljenih na oblaku za tvrtke, mi se više usredotočujemo na osobne korisnike, no uključujemo i nekoliko opcija za tvrtke. Imajte na umu da ovaj popis ne znači i automatsko rangiranje programa.

Kaspersky Security Cloud

 1. Kaspersky Security Cloud

Kaspersky Security Cloud je prilagođen za individualnu upotrebu. Omogućuje vam nadzor vaših uređaja i mrežnih računa te provodi roditeljski nadzor i druge bitne značajke. Pretplata na Security Cloud malo je skuplja u usporedbi s tradicionalnom ponudom. Ali, ako želite nešto s najneznatnijim softverskim otiskom i nečim lakim za upravljanje, Kaspersky Security Cloud bi trebao biti fantastična opcija.

Webroot SecureAnywhere

 1. Webroot SecureAnywhere

Webroot je jedno od najranijih antivirusnih rješenja u oblaku, dostupno za osobnu upotrebu. Nudi sve potrebne značajke za zaštitu od adwarea, spywarea, keyloggera i ostalih, sličnih internetskih prijetnji.

Popularan je zbog svojih superbrzih skeniranja, oslanjajući se na tehnologiju temeljenu na oblaku. Webroot nudi pristupačne i fleksibilne planove cijena za različite zahtjeve.

Bitdefender Total Security

 1. Bitdefender Total Security

Bitdefender je vrlo dobar antivirusni program, s kojim dobivate i prednosti robusnog antivirusnog alata na vašem sustavu i njegove tehnologije skeniranja, temeljene na oblaku. Uz izdanje Total Security dobivate sve bitne značajke i pristup mreži u oblaku. Međutim, možete istražiti više njegovih ponuda prema svojim zahtjevima.

Avast Business Hub

 1. Avast Business Hub

Avast Business Hub je vrlo dobra platforma za tvrtke, koja će im pomoći u osiguravanju svojih računala na vrlo jednostavan način i da uz to neometano upravljaju njima s jednog mjesta. S programom dobivate detaljna izvješća, nadzornu ploču, upozorenja, daljinsko upravljanje i mogućnost pokretanja naredbi u stvarnom vremenu.

Malwarebytes Nebula

 1. Malwarebytes Nebula

Malwarebytes Nebula antivirusno je rješenje usmjereno na tvrtke, s odličnim značajkama temeljenim na oblaku za otkrivanje i uklanjanje prijetnji. S programom dobivate niz robusnih sigurnosnih značajki, koje bi vam trebale pomoći u brzoj implementaciji i upravljanju antivirusnim rješenjem u oblaku.

Koji su nedostaci ovakvih antivirusnih programa?

Kao i svako rješenje temeljeno na oblaku, antivirusni programi, koji se temelje na oblaku, također dolaze s nekim nedostacima. Ovo su neki od njih:

 • Za iskorištavanje prednosti skeniranja i značajki temeljenih na oblaku programi za učinkovit rad zahtijevaju uvijek aktivnu internetsku vezu.
 • Mogućnosti prilagodbe ostaju ograničene, s obzirom da se oblak brine o svemu, a da vi ne morate ništa učiniti.
 • Skeniranje temeljeno na oblaku uvodi potencijalne probleme po pitanju privatnosti. Informacije koje se prikupljaju, prenose u oblak i kako su zaštićene, sve ovo korisniku stvara dodatne razloge za zabrinutosti.
 • Poslužitelj u oblaku može imati zastoje koji mogu utjecati na sposobnost aktivne zaštite vašeg računala.
 • Dok antivirusni oblak ima za cilj poboljšati performanse, mogao bi imati potencijalna usporavanja zbog problema s poslužiteljem ili mrežom.pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top