Što je to Claude chatbot i zašto je bolji od Chat GPT-a

sto-je-to-claude-chatbot-i-zasto-je-bolji-od-chat-gpt-a

Otkako se pojavio na internetu u studenome 2022. godine, OpenAI-ev Chat GPT počeo je s osvajanjem korisnika. Usprkos određenom broju alternativa koje su se u međuvremenu pojavile, malo koja od njih može se pohvaliti da je zaista konkurent Chat GPT-u. No stvari bi se mogle promijeniti. Zahvaljujući Claude 2 AI chatbotu, kojeg je na Internet u opticaj pustio Antrophic, moglo bi se reći da je Chat GPT dobio prvog, pravog konkurenta. Neki čak tvrde da je Claude AI i bolji od Chat GPT-a. Je li to zaista tako?

Claude 2 AI

Što uopće jest Claude 2 AI?

Claude 2 je vrlo opširan jezični model kojeg je razvio Antrophic 1, kao osnovu za chatbot pod nazivom Claude 1. Kao što logika nalaže, radi se o nasljedniku Claude 1 chatbota, koji je u korištenje pušten u prvoj četvrtini ove godine.

Iako Claude AI ne uživa jednak publicitet kao recimo Bard, Chat GPT i Bingov AI, svejedno se radi o jednom vrlo kvalitetnom chatbotu, koji je, kako neki korisnici smatraju, po nekim stvarima čak i bolji od najboljeg od velike trojice: Chat GPT-a. S obzirom na to da je obučen na temelju ogromnog skupa podataka, Claude je kreiran za održavanje kreativnih razgovora s dodatnom pažnjom na sigurnost.

Dok su sigurnost i zaštita korisnika ponekad naknadna misao za neke od ovakvih modela umjetne inteligencije, Claude je dizajniran s ciljem da bude što sigurniji i od drugih sličnih chatbotova, ali i od svoje prve verzije modela.

Zašto je Claude AI bolji od Chat GPT-a? Evo nekih od razloga!

  1. Claude AI koristi značajno veći kontekstualni prozor od Chat GPT-a.

Jedan od minusa Chat GPT-a, pogotovo kada ga usporedimo s Claude AI-em jest ograničeniji kontekstualni prozor. Chat GPT ne može odraditi upite koji se odnose na više od nekoliko tisuća riječi. Ako je upit korisnika duži, korisnik će dobiti obavijest o tome da je upit predug i da ga treba izmijeniti prije ubacivanja.

Nadalje, Chat GPT je trenutno ograničen na broj između 4 i 8 tisuća tokena, s potencijalom obrade između 16 i 32 tisuće, ovisno naravno o modelu kojeg korisnik koristi. Sada dolazimo do prve situacije gdje je Claude AI bolji. Claude AI, s druge strane, može obraditi upite s čak 100.000 tokena odjednom, što znači oko 75.000 riječi. Ovo je ogromna razlika. Možda nećete primijetiti ili cijeniti razliku ako koristite ChatGPT za jednostavne zadatke koji zahtijevaju jednostavne upite, ali manja mogućnost unosa postat će veliki problem ako koristite ChatGPT za složenije zadatke, kao što su prijepis i sažimanje, gdje ćete morati raditi s velikom količinom teksta.

Ova razlika će vam isti tako biti dobrodošla i znat ćete ju cijeniti ako koristite ChatGPT za zadatke kodiranja koji uključuju velike dijelove koda. Uz Claude AI, možete učitati cijelu knjigu u chatbot i početi postavljati upite. Unutar ChatGPT-a, koji koristi prozor s ograničenijim mogućnostima unosa, morat ćete rastaviti svoj kod ili tekstove na manje dijelove i morat ćete se zadovoljiti šturijim odgovorima.

Drugi razlog zašto je Claude AI bolji od Chat GPT-a jest razina sigurnosti, koja je znatno bolja kod Claude AI-a

Anthropic za sebe tvrde da je tvrtka, koja prvenstveno radi na poboljšavanju sigurnosti i istraživanju umjetne inteligencije. Claude AI 2 pokazuje da tvrtka puno pažnje posvećuje sigurnoj upotrebi umjetne inteligencije. To je jedan od ključnih razloga zbog kojeg je Claude AI ukorijenjen u načelima Ustavne umjetne inteligencije; metode kojom se osigurava da je sadržaj generiran umjetnom inteligencijom bezopasan i etički ispravan. Metoda uključuje određivanje strogih osnovnih pravila koja koristi umjetna inteligencija za odlučivanje o etičnosti svojih rezultata.

Claude AI koristi ovaj sustav kako bi osigurao da je manje vjerojatno da će njegov rezultat biti štetan na bilo kakav način ili diskriminirajući za korisnika. Također je znatno teže napraviti ”jailbreak”, što znači da je teže probiti sigurnosna pravila Claude AI,-a za razliku od relativne lakoće kojom ljudi zaobilaze sigurnosna pravila u ChatGPT-u. Iako neki korisnici ovo mogu doživjeti kao nešto loše, strože sigurnosne mjere osiguravaju da su alati koji koriste umjetnu inteligenciju, poput Claude AI dovoljno sigurni za korisnike svih uzrasta, a pogotovo djecu, barem u teoriji.

Chat GPT Plus

Claude AI navodno nudi znatno bolje iskustvo kodiranja u usporedbi s nekim drugim chatbotovima iste vrste, pogotovo u usporedbi sa Chat GPT-om

Iako je prerano reći sa sigurnošću je li Claude AI jednako dobar kao ChatGPT u pogledu segmenta programiranja, nedvojbeno jest da Claude AI nudi općenito bolje iskustvo kodiranja. Zbog ograničenog kontekstnog prozora, ChatGPT ne može podnijeti velike količine koda, što znači da unutar Chat GPT-a ne možete unositi složene i velike kodove, koje možete unositi unutar Claude AI-a. S druge strane, Claudeu AI možete uputiti tisuće redaka koda i zatražiti od njega neka otkloni pogreške, neka objasni što radi ili neka izvrši optimizacije koje su potrebne u kodu. Zbog velikog kontekstnog prozora, Claude AI moći će probaviti svaki djelić koda i pripremiti ga za bilo koju radnju koju vi kao korisnik trebate izvršiti.

ChatGPT bi imao poteškoća s odrađivanjem velikog bloka koda ili bi jednostavno odbio raditi na njemu, pogotovo bez posebnih ChatGPT dodataka. U slučaju da korisnik ne koristi posebne dodatke, Chat GPT ne bi dao potreban i željen rezultat, što nije nešto što korisnik želi, pogotovo kod kodiranja. S druge strane, ograničenje koje donosi Claude AI a koje se odnosi na 100 tisuća tokena značajno poboljšava korisnost i upotrebljivost chatbota u pogledu kodiranja, što znači da je Claude AI kada se sve zbroji i oduzme, znatno bolji po pitanju kodiranja i davanja odgovora koji se odnose na kodiranje.

Baza podataka Claude AI-a je ažuriranija u odnosu na Chat GPT i njegovu bazu podataka

Jedno od najvećih ograničenja ChatGPT-a odnosi se na njegove baze podataka, odnosno baze iz kojih Chat GPT crpi svoje znanje. Trenutno, ChatGPT nema znanja o događajima koji su se dogodili nakon rujna 2021. No od rujna 2021. do danas puno toga se dogodilo, no bez obzira na to, Chat GPT neće te događaje ni informacije uzeti u obzir kada korisniku daje odgovor na njegov upit, što je također veliki minus.

Claude AI ima krajnji datum baze znanja koji datira od početka ove godine. Iako neki možda mogu misliti da ovo nije veliki problem, pogotovo kod chatbot alata, no događaji koji su se dogodili značajno utječu na to kakav će odgovor dati chatbot na upit korisnika. S obzirom na to, Claude AI bi mogao biti sigurnija opcija ako želite da vaši odgovori budu što ažurniji ili što je moguće više ”up-to-date”.

Claude AI je isto tako više ”prijateljski-orijentiran” prema korisniku, pogotovo u usporedbi s drugim alatima umjetne inteligencije

Claude AI je u usporedbi s drugim alatima umjetne inteligencije, odnosno u usporedbi s ChatGPT-em, Bing AI-em i Bardom više ”prijateljski-orijentiran” prema samome korisniku. Pod prijateljski orijentiran, ovdje je naglasak na sigurnosti korisnika. Iako je još uvijek prerano tvrditi nešto konačno po pitanju sigurnosti, čini se da je manja vjerojatnost da će Claude dati pogrešne odgovore i manje je podložan neovlaštenim zaobilascima pravila iliti ”jailbreaku” u odnosu na druge alate.

Osim sigurnosti, što je nešto čime se Claude AI posebno ponosi, treba reći i to da ovaj chatbot također ima prednost u odnosu na Bing AI, ChatGPT i Bard u nekoliko drugih segmenata. Osobito u kreativnom pisanju, Claude AI je sposobniji od Barda ali pokazuje dobre rezultate u usporedbi s ChatGPT-em, kojeg pokreće GPT-4. Ovisno o tome što trebate napisati, Claude AI većinu vremena nadmašuje i Bing AI.

Što se tiče kodiranja, Claude AI nadmašuje Bing AI u nekim odabranim slučajevima i gotovo uvijek nadmašuje Bard AI. ChatGPT i Claude AI gotovo su isti u pogledu sposobnosti kodiranja, iako je ChatGPT (s GPT-4) naizgled robusniji i sposobniji za kompliciranije zadatke. Sve u svemu, Claude AI odlična je alternativa bilo kojem od tri preostala chatbota, koji trenutno dominiraju na ovom području.

google bard

Može li Claude AI stati na kraj dominaciji preostala tri chatbota, a posebice Chat GPT-a?

Unatoč tomu što danas na tržištu postoji određen broj vrlo kvalitetnih chatbotova, odnosno alata koji koriste umjetnu inteligenciju, koji su se pojavili od pokretanja ChatGPT-a, velik broj korisnika i dalje tvrdi da je Chat GPT po mnogim čimbenicima i dalje najbolji. Iako su Googleov Bard i Microsoftov Bing AI dosad bili najbliža konkurencija, nitko nije ugrozio dominaciju ChatGPT-a.

No je li vrijeme da se to promijeni i da tomu konačno dođe kraj? Može li Claude AI stati na kraj dominaciji Chat GPT-a? Vrijeme će pokazati. Ono što je dosad poznato jest to da je Claude AI vrlo kvalitetan alat umjetne inteligencije, koji dolazi sa svojim vlastitim skupom prednosti i nedostataka. Jedan od najveći pluseva svakako se odnosi na poboljšanje sigurnosne komponente. Danas kada je sigurnost i privatnost korisnika najviše na udaru, svaki alat koji, barem u teoriji tvrdi da je po pitanju sigurnosti bolji od ostalih, osvojit će pažnju barem određenog dijela potencijalnih korisnika.pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top