Skip to content

Ubrzo nas čeka promjena kod tabova u Chromeu?

ubrzo-nas-ceka-promjena-kod-tabova-u-chromeu?

Korisnici navodno dobivaju „Organize tabs“ gumb na alatnoj traci.

Iz današnje perspektive teško možemo zamisliti korištenje web preglednika bez tabova. Tabovi su jednostavno idealno pomagalo za praktično utvrđivanje rasporeda otvorenih web stranica i od velike su pomoći za organizaciju rada.

Pošto Google stalno radi neke inovacije kod svojih značajki, iznenadila nas je nova vijest da bi na Chromeu mogli očekivati promjene koje se upravo tiču tabova.

Moguće promjene s dolaskom Chromea 119?

Chrome 119 ovih je dana stigao na Canary kanal koji predstavlja mjesto za testiranje i eksperimentiranje s nadolazećim značajkama. Još je prije najavljeno kako će Chrome 119 ažuriranje postati dostupno u listopadu ove godine pa je Canary kanal pravo mjesto za dobivanje uvida u to što nas očekuje.

Korisnik s Twitter profilom Leopeva64 poznat je po stalnim testiranjima web preglednika, a njegova najnovija objava donijela je zanimljivi GIF u kojem se prikazuje potpuno novi gumb na alatnoj traci. Nalazi se u gornjem lijevom kutu i ima naziv „Organize tabs“.

Gumb se pojavio u testnoj verziji Chromea 119 unutar Canary kanala i moglo bi se raditi o tome da Google želi omogućiti korisnicima još detaljniju organizaciju tabova.

Zasad još nije jasno kako će „Organize tabs“ gumb raditi jer nemamo uvid u to koje daljnje radnje omogućuje, no možemo naslutiti da se radi o novom izborniku koji će korisnicima pružiti opciju upravljanja poretkom tabova, njihovog prebacivanja u druge prozore te potencijalnog grupiranja.

Chrome

Google se već dugo bavi tabovima

Chromeovo nasljeđe bilo je ključno za promjenu korisničkog iskustva kad su web preglednici u pitanju, a jedna od najvažnijih promjena bili su tabovi. To je zaista donijelo novi pristup organizaciji internet aktivnosti i prikaza web stranica, a kasnije je Chrome sve još unaprijedio s podrškom za sinkronizaciju grupa tabova na razne uređaje te s mogućnosti korištenja tipkovnih prečaca za uređivanje njihova redoslijeda.

Mogućnost grupiranja tabova (desni klik miša na tab te odabir opcije „Add tab to new group“) kasnije je dodatno unaprijedila rad jer s njom možete, primjerice, grupirati sve tabove vezane uz tehnologiju dok će drugu grupu činiti društvene mreže poput Instagrama, LinkedIna ili Reddita. Svaki korisnik također može zakačiti tabove gdje želi zbog lakšeg pristupa, a sve se to odrađuje putem klika desnom tipkom miša te odabira „pin“ ili „unpin“ opcija.

Sada nas potencijalno očekuje „Organize tabs“ značajka i najviše nas zanima što se s njom dobiva. Hoćemo li dobiti sve moguće naredbe za tabove u Chromeu na jednom mjestu ili se radi o potpuno novoj značajki koja će nam pomoću složenih alata pomoći u još boljoj organizaciji tabova? Nadamo se da ćemo to saznati i prije službenog dolaska Chromea 119.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept