skip to Main Content
Uređivanje videa možete odraditi sami. Donosimo 5 besplatnih online video editora za početnike i stvaratelje sadržaja.
Uredjivanje-videa-mozete-odraditi-sami-donosimo-5-besplatnih-online-video-editora-za-pocetnike-i-stvaratelje-sadrzaja.

Morate li učestalo stvarati video sadržaj za društvene mreže, posao ili za svoju web stranicu? U današnje vrijeme možda se čini kako se kod ove vrste zadataka radi o tehnički zahtjevnom procesu koji iziskuje mnogo znanja, no kao početniku u tome zaista vam ne treba skupi softver, napredna edukacija ili plaćanje skupih usluga ako za cilj imate izrađivanje osnovnog i jednostavnog video sadržaja. Postoje besplatni online video editori koji imaju sve što vam je potrebno i pomoću njih ćete uspjeti napraviti video koji izgleda profesionalnije.

U nastavku ćemo navesti top 5 najboljih online video editora koji su besplatni te ukratko opisati njihove mogućnosti.

Media.io Video Editor

 1. Media.io Video Editor – jednostavan video editor s „text-to-speech“ značajkom

Media.io ima jedno od najjednostavnijih sučelja kad su video editori u pitanju te predstavlja izvrstan prvi izbor za početnike i povremene korisnike. Ovaj alat čak omogućuje dodavanje nekoliko video predložaka za kreacije kao što su demo proizvoda, zaglavlje za snimanje podcasta ili zadnji slajd na kraju videa.

Media.io omogućuje učitavanje sadržaja s diska ili online poveznice. Također možete izravno snimati video u njemu. Dodatna značajka koja je vrlo korisna je tzv. „text-to-speech“, a radi se o mogućnosti tipkanja teksta koji se naglas čita. U besplatnoj verziji ovog editora ovdje ste ograničeni na 2000 znakova ili 10 minuta.

Text“ sekcija u Media.io editoru omogućuje dodavanje teksta bilo gdje na zaslonu i možete koristiti predloške kako bi sve izgledalo još bolje. Media.io može samostalno i automatski generirati titlove za vaš video, a možete ih i manualno učitati.

Unutar Media.io editora također je iznimno praktično dodavanje elemenata kao što su emojiji, efekti prijelaza, zvučni efekti ili glazba koja nije zaštićena autorskim pravima.

Besplatna verzija Media.io editora dopušta izvoz videa dugog do 30 minuta s rezolucijom od 1080p uz vodeni žig.

oslo.io

 1. Oslo – praktičan video editor bez vodenih žigova

Streamlabs, softver za streaming uživo i snimanje, ima svoj besplatni online video editor koji se zove Oslo. Njega svatko može koristiti čak i ako ne koristi Streamlabsove programe.

Oslo je najprije namijenjen stvarateljima sadržaja jer uključuje razne vrste postavki koje su prilagođene za YouTube, TikTok, YouTube Shorts, Instagram te Facebook.

Oslo slično kao i Media.io odvaja sekcije za učitavanje medijskog sadržaja, zvuk, prijelaze, tekst i filtere. U njemu također možete izravno snimati video, zvuk ili svoj zaslon. Sve promjene koje se rade na videu mogu se uživo pregledavati.

Ovaj video editor ima mogućnost postavljanja kolaboracije s drugim stvarateljima koji sudjeluju na izradi istog sadržaja pa veći broj korisnika može uređivati video ili ostaviti komentare prije završetka svog dijela posla.

Jednom kad ste napravili sve prilagodbe videa u Oslu, isti možete spremiti na disk ili učitati ga izravno na YouTube. U besplatnoj verziji ovog video editora ne dodaju se vodeni žigovi i možete izvesti video do granice od 30 minuta s rezolucijom 1080p. Registrirani korisnici također dobiju 15 gigabajta prostora za pohranu medijskih sadržaja koje su stvorili i učitali.

Mastershot

 1. Mastershot – video editor u web pregledniku koji daje privatnost i veće brzine

Mastershot je nastao kao rezultat developerskih frustracija s online video editorima kod kojih je nužnost dobivanje vodenog žiga i koji uvjetuju plaćanje kako bi se dobilo pristup ostalim alatima koji nisu dostupni u besplatnoj verziji.

Dakle, Mastershot je jedan od rijetkih online video editora koji nemaju vodene žigove i nemaju ograničen broj funkcija.

Radi se o vrlo jednostavnom video editoru s kojim se može na praktičan način uređivati video. Od Mastershota ne treba očekivati nikakve napredne funkcije jer ih nema.

S Mastershotom se može:

 • izrezivati video kako bi se uklonili neželjeni dijelovi
 • kombinirati video klipove, slike i audio datoteke unutar jednog videa
 • dodavati zvuk, tekst i slike u svaku vrstu video datoteke
 • ekstrahirati zvuk iz svakog videa
 • izvoziti video s rezolucijom od 1080p bez ikakvih ograničenja ili vodenih žigova.

Mastershot se koristi unutar web preglednika pa je zbog toga brži od mnogih drugih video editora kod kojih se svi materijali učitavaju na servere. Ovdje posebno treba naglasiti da korištenje unutar web preglednika značajno utječe na privatnost i sigurnost jer sav sadržaj ostaje na vašem računalu.

123Apps

 1. 123Apps – besplatni online video editor s uređivanjem nakon jednog klika

123Apps je jedan od onih sjajnih alata koji imaju veliki broj funkcija u jednom i možete ga koristiti za bilo koju vrstu uređivanja videa. Čak uključuje neke alate za uređivanje zvuka, PDF-ova i konverzije formata.

Omogućuje brze opcije u jednom kliku za izrezivanje, spajanje, rotiranje, okretanje ili stabiliziranje videa te za dodavanje zvuka, slike, teksta, uklanjanje loga, promjenu jačine zvuka te promjenu brzine videa.

S ovim video editorom možete izvesti video s rezolucijom do 780p bez vodenog žiga. Besplatni korisnički račun omogućuje maksimalnu veličinu datoteke do 500 megabajta te obradu do pet datoteka dnevno.

Na 123Apps možete učitavati svoje sadržaje s diska, Dropboxa, Google Drivea ili možete unijeti URL. Idealan je za korištenje kad je potrebno u kratkom vremenu urediti video prije objave.

Runway

 1. Runway – AI alat za video uređivanje koji može uklanjati objekte i raditi slow motion efekt

Runway primjenjuje strojno učenje za svoje online uređivanje videa i slika kako bi pružio niz sjajnih alata koje nigdje nećete naći.

Runway može sljedeće:

 • uklanjanje ljudi ili objekata iz videa
 • pretvaranje pozadine videa u zelenu pozadinu
 • automatsko praćenje kretanja s kojim se prate pokreti svakog objekta unutar videa
 • stupnjevanje boja u videu
 • pretvaranje videa u slow motion prikaz
 • automatsko zamagljivanje lica u videu
 • izrezivanje neželjenih dijelova videa u kojima je tišina
 • uklanjanje pozadinske buke
 • automatsko stvaranje titlova za govoreni sadržaj
 • izvoz alpha mattea (slijed slika) za preciznu prilagodbu videa
 • ekstrahiranje detaljnijih informacija o svakom videu
 • primjena bokeh efekta (estetski prikaz zamagljenja) na svaki video.

Runaway u svojoj besplatnoj verziji generira do 8 sekundi videa i može raditi na tri video projekta s maksimumom od 5 gigabajta. Video se može izvesti u rezoluciji od 720p.

Naveli smo top 5 video editora po našem mišljenju i morate se sa svakim upoznati kako bi mogli saznati koji vam najviše odgovara. Naravno, postoje i druge opcije koje možete pokušati sami pronaći, no najvažnije karakteristike ovih koje smo naveli odnose se na činjenicu da su besplatni i jednostavni za korištenje, a iste odlike ćete nešto teže naći kod drugih online alata slične namjene.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

79

Vezani članci

Back To Top
Search