Utvrđeno je da obvezna ažuriranja za Windowse 11, koja su se preuzimala od ožujka ove godine nadalje, sustavno usporavaju SSD-e. Donosimo njihov popis!

utvrdjeno-je-da-obvezna-azuriranja-za-windowse-11,-koja-su-se-preuzimala-od-ozujka-ove-godine-nadalje,-sustavno-usporavaju-ssd-e.-donosimo-njihov-popis!

Spominjanje Windows ažuriranja nekim korisnicima odmah stvara negativne konotacije. Novi Windows 11 operativni sustav polako ide prema drugoj godini na tržištu, ali još i dalje nije optimiziran i lišen bugova, što su mnogi očekivali.

Nova vijest koja se ovih dana pojavila uzrokovala je nove negativne kritike korisnika koje bi Microsoft trebao uvažiti jer se radi o prilično velikim problemima. Naime, utvrđeno je da Windowsi 11 imaju izolirani problem koji može uzrokovati usporavanje izvedbi SSD-ova kad se izvršavaju zahtjevni zadaci.

Niz korisnika je prijavio probleme

Spomenuti problem usporavanja SSD-a na Windowsima 11 događa se kada korisnik provodi zadatke koji zahtijevaju veću potrošnju resursa, a to, primjerice, mogu biti kopiranje velikih datoteka s jedne lokacije na drugu ili igranje zahtjevne igre koja zauzima mnogo prostora na disku.

Korisnici su u sličnim situacijama uočili da PC-ju treba duže vrijeme za bootanje te da je izvedba SSD-a znatno sporija.

Opisi problema mogu se naći kod većeg broja objava na Redditu (primjeri: prvi komentar, drugi komentar, treći komentar i četvrti komentar), Feedback Hubu te drugim online platformama. Zaključak je da su izvor problema sva obvezna Windows 11 ažuriranja koja su objavljena nakon ožujka 2023., uključujući zadnje koje je objavljeno u lipnju te Patch Tuesday ažuriranje za srpanj. U nekim se slučajevima nažalost radilo o dramatičnom usporavanju SSD-a.

Popis spornih ažuriranja

Problemi s izvedbom SSD-a nisu prisutni na svim uređajima, no u praksi postoje i dio korisnika je prijavio prilično ozbiljne padove u brzini – od 7.000 MB/s na 3.000 MB/s, a u nekim slučajevima čak do 1.000 MB/s.

Na temelju dobivenih podataka izvukli smo sva sporna ažuriranja koja bi vam mogla stvarati probleme s usporavanjem SSD-a:

  • Aktualno July 2023 Patch Tuesday ažuriranje
  • KB5027303 – opcionalno ažuriranje za lipanj 2023.
  • KB5027231 – June 2023 Patch Tuesday (obvezno)
  • KB5026372 – May 2023 Patch Tuesday (obvezno)
  • KB5025239 – April 2023 Patch Tuesday (obvezno)
  • KB5023778 – March 2023 Patch Tuesday – kod ovog ažuriranja su najprije primijećeni navedeni problemi, što je ujedno zahvatilo i KB5023706 ažuriranje.

Zanimljivo je kako su korisnici s uklanjanjem navedenih ažuriranja uspjeli vratiti brzinu SSD natrag na 7.000 MB/s, što je potvrdilo da očito postoji neki bug koji negativno utječe na izvedbu.

Konkretni problemi

Jedan je korisnik naveo kako je u razdoblju nakon instalacije Moment 2 ažuriranja (KB5022913) primijetio da se produžilo vrijeme bootanja računala, smanjila se brzina prijenosa datoteka i produžilo se vrijeme učitavanja. Nadalje, primijetio je kako je znatno pala brzina čitanja i pisanja na disku.

Drugi korisnik također je primijetio pad u brzini čitanja i pisanja diska u razdoblju nakon instalacije KB5023706 ažuriranja. Brzina je od onih koje su navedene u karakteristikama proizvoda (7.000 čitanje i 6.000 pisanje) pala na znatno niže vrijednosti (4.900 čitanje i 5.000 pisanje).

Ono što je mnoge iznenadilo je fokus Microsofta na dodatni razvoj i dodatne značajke Windowsa 11 dok u isto vrijeme postoje veliki problemi sa svakodnevnim radom koji se ne rješavaju.

Microsoft je u ovom trenutku samo potvrdio kako je dobio nekoliko prijava o bugovima koji su vezani uz rad SSD-a, no nema nikakve informacije o tome kada će se ovaj problem rješavati i kada se mogu očekivati zakrpe koje bi to mogle otkloniti.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top