Utvrđeno je da obvezna ažuriranja za Windowse 11, koja su se preuzimala od ožujka ove godine nadalje, sustavno usporavaju SSD-e. Donosimo njihov popis!

0
utvrdjeno-je-da-obvezna-azuriranja-za-windowse-11,-koja-su-se-preuzimala-od-ozujka-ove-godine-nadalje,-sustavno-usporavaju-ssd-e.-donosimo-njihov-popis!

Spominjanje Windows ažuriranja nekim korisnicima odmah stvara negativne konotacije. Novi Windows 11 operativni sustav polako ide prema drugoj godini na tržištu, ali još i dalje nije optimiziran i lišen bugova, što su mnogi očekivali.

Nova vijest koja se ovih dana pojavila uzrokovala je nove negativne kritike korisnika koje bi Microsoft trebao uvažiti jer se radi o prilično velikim problemima. Naime, utvrđeno je da Windowsi 11 imaju izolirani problem koji može uzrokovati usporavanje izvedbi SSD-ova kad se izvršavaju zahtjevni zadaci.Niz korisnika je prijavio probleme

Spomenuti problem usporavanja SSD-a na Windowsima 11 događa se kada korisnik provodi zadatke koji zahtijevaju veću potrošnju resursa, a to, primjerice, mogu biti kopiranje velikih datoteka s jedne lokacije na drugu ili igranje zahtjevne igre koja zauzima mnogo prostora na disku.

Korisnici su u sličnim situacijama uočili da PC-ju treba duže vrijeme za bootanje te da je izvedba SSD-a znatno sporija.

Opisi problema mogu se naći kod većeg broja objava na Redditu (primjeri: prvi komentar, drugi komentar, treći komentar i četvrti komentar), Feedback Hubu te drugim online platformama. Zaključak je da su izvor problema sva obvezna Windows 11 ažuriranja koja su objavljena nakon ožujka 2023., uključujući zadnje koje je objavljeno u lipnju te Patch Tuesday ažuriranje za srpanj. U nekim se slučajevima nažalost radilo o dramatičnom usporavanju SSD-a.

Popis spornih ažuriranja

Problemi s izvedbom SSD-a nisu prisutni na svim uređajima, no u praksi postoje i dio korisnika je prijavio prilično ozbiljne padove u brzini – od 7.000 MB/s na 3.000 MB/s, a u nekim slučajevima čak do 1.000 MB/s.

Na temelju dobivenih podataka izvukli smo sva sporna ažuriranja koja bi vam mogla stvarati probleme s usporavanjem SSD-a:

  • Aktualno July 2023 Patch Tuesday ažuriranje
  • KB5027303 – opcionalno ažuriranje za lipanj 2023.
  • KB5027231 – June 2023 Patch Tuesday (obvezno)
  • KB5026372 – May 2023 Patch Tuesday (obvezno)
  • KB5025239 – April 2023 Patch Tuesday (obvezno)
  • KB5023778 – March 2023 Patch Tuesday – kod ovog ažuriranja su najprije primijećeni navedeni problemi, što je ujedno zahvatilo i KB5023706 ažuriranje.

Zanimljivo je kako su korisnici s uklanjanjem navedenih ažuriranja uspjeli vratiti brzinu SSD natrag na 7.000 MB/s, što je potvrdilo da očito postoji neki bug koji negativno utječe na izvedbu.

Konkretni problemi

Jedan je korisnik naveo kako je u razdoblju nakon instalacije Moment 2 ažuriranja (KB5022913) primijetio da se produžilo vrijeme bootanja računala, smanjila se brzina prijenosa datoteka i produžilo se vrijeme učitavanja. Nadalje, primijetio je kako je znatno pala brzina čitanja i pisanja na disku.

Drugi korisnik također je primijetio pad u brzini čitanja i pisanja diska u razdoblju nakon instalacije KB5023706 ažuriranja. Brzina je od onih koje su navedene u karakteristikama proizvoda (7.000 čitanje i 6.000 pisanje) pala na znatno niže vrijednosti (4.900 čitanje i 5.000 pisanje).

Ono što je mnoge iznenadilo je fokus Microsofta na dodatni razvoj i dodatne značajke Windowsa 11 dok u isto vrijeme postoje veliki problemi sa svakodnevnim radom koji se ne rješavaju.

Microsoft je u ovom trenutku samo potvrdio kako je dobio nekoliko prijava o bugovima koji su vezani uz rad SSD-a, no nema nikakve informacije o tome kada će se ovaj problem rješavati i kada se mogu očekivati zakrpe koje bi to mogle otkloniti.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

Advertisement