Windows 11 23H2 update stiže ove jeseni, evo što očekivati!

0
windows-11-23h2-update-stize-ove-jeseni,-evo-sto-ocekivati!
Windows 11 23H2 update stiže ove jeseni, evo što očekivati!

S novom inačicom sustava Windows 11 Microsoft želi poboljšati naše korisničko iskustvo i pojednostavniti radne procese uvođenjem novih funkcionalnosti, od dinamičkog osvjetljenja do nadogradnji Windows Copilot-a.

Windows CopilotWindows Copilot

Microsoft je već predstavio „Windows Copilot“, prvog AI asistenta unutar neke PC platforme. O čemu se točno radi? U pitanju je AI asistent koji zapravo objedinjuje Bing Chat i razne druge dodatke za pomoć kako bi korisnicima pomagao u raznim zadacima, a sve to preko bočne trake naziva „Copilot“.

Ovaj dodatak operativnom sustavu bi trebao biti veliki pomak u načinu kako koristimo svoja računala, a njegova aktivacija preko alatne trake biti će prilično jednostavna. Također, ovisno o preferencijama korisnika, biti će moguće koristiti i bočnu traku unutar svih prozora u kojima radimo, kako bi iskustvo bilo dosljednije. Korisnici će pomoću ovog integriranog AI asistenta moći pojednostavniti neke „day to day“ operacije, lakše personalizirati određene postavke na računalu i pretvoriti svoju interakciju sa računalom u puno intuitivnije iskustvo.

Windows 11 copilot

Jedan od jednostavnijih primjera za to je način kako će poboljšati korištenje „Snipping Tool“ aplikacije za izrezivanje dijela ekrana – korisnicima će nuditi mogućnost tumačenja, prepravka ili objašnjenja izrezanog ili kopiranog sadržaja, što će nesumnjivo biti jako korisno. Zahvaljujući integracijom sa Bing Chatom, moći će odgovarati na razna pitanja te pomagati korisnicima u planiranju aktivnosti, rezervacijama i slično.

Međutim, iako je većina navedenih značajki na prvi pogled iznimno korisna, ova integracija umjetne inteligencije još uvijek nije savršena i sudeći po nekim komentarima čini se više kao nekakav web add-on nego punokrvni dio samog operativnog sustava. Primjerice, neki su korisnici prilikom testiranja prijavili čudno ponašanje AI asistenta – nakon što su ga zatražili da prebaci računalo iz tamnog u svijetli način rada, asistent je tu naredbu unio kao upit na bing.com i ponudio upute kako to napraviti.

Isto tako, ponekad cijelo iskustvo zna biti prilično sporo, dok asistent pretražuje internet i priprema odgovore, što oduzima od cjelokupnog dojma. Sama činjenica da se asistent oslanja na povezanost s internetom može biti problematična u situacijama gdje je internetska veza manje adekvatna. U svakom slučaju, ono što će zasigurno biti potrebno je puna integracija s operativnim sustavom kako bi iskustvo korištenja bilo pouzdanije i uvjerljivije i to je jedna od stvari na kojoj će se morati raditi kako sustav bude evoluirao.

windows 11 file explorer
Windows 11 File explorer

Modernizirani Windows Explorer

Windows Explorer je također dobio svoja poboljšanja. Pokretan s Windows App SDK-om i dizajniran WinUI-em, sada je puno moderniji i s puno više mogućnosti. Osvježeni su Quick Access i Favorites, a „address bar“ sada razlikuje lokalne od foldera u oblaku te ima integrirane ikone statusa. Korisnici OneDrivea će status sinkronizacije moći vidjeti odmah na adresnoj traci.

Također, unutar File Explorera osvježen je Details panel koji je sada dizajniran tako da prikazuje relevantnije podatke o određenoj datoteci bez dodatnog otvaranja opcija – biti će vidljivi statusi, povezane datoteke, aktivnosti i slično. Ovaj novi dio moći će se aktivirati ili gasiti unutar View menija.

„Dynamic lightning“ i poboljšanja za Windows Ink

Dynamic Lighting pruža korisnicima dodatnu mogućnost kontrole uređaja sa HID LampArray standardom. Ovaj dodatak bi trebao poboljšati interoperabilnost RGB uređaja i samih aplikacija. Ova značajka također uključuje i API-je za Windows aplikacije, koji se primjerice koriste za pozadinsku kontrolu uređaja i slično. Brojni proizvođači sudjelovali su u ovom Microsoftovom projektu, a neki od njih su Acer, ASUS, HP, Logitech, Razer i drugi. Popis trenutno kompatibilnih uređaja može se pronaći na Microsoftovim stranicama.

Nova nadogradnja Windows Ink aplikacije omogućava korisnicima izravno ispisivanje izravno u polje za uređivanje, time značajno poboljšavajući tehnologiju prepoznavanja unutar aplikacije kada je potrebna neka izmjena. Samim time, ovo praktički omogućuje korisnicima da pišu rukom svugdje gdje bi inače mogli tipkati. Ova nadogradnja je trenutno dostupna isključivo za engleski jezik (SAD verzija), ali dodatni jezični paketi su u pripremi.

Dodatna poboljšanja i promjene u izgledu sučelja

Izmjenu je doživio i „Volume mixer“ unutar brzih postavki, gdje je sada znatno lakše prilagoditi značajke zvuka prema vašim potrebama po određenoj aplikaciji, te trenutno zamijeniti uređaj koji reproducira zvuk. Ovom izborniku može se brzo pristupiti novim prečacom WIN + CTRL + V, a dostupna je i lista za brzi pristup instaliranim aplikacijama za zvuk te korisniku predlaže i dodatne opcije sa Microsoftovog Storea, kao što su Dolby i DTS.

Poboljšani Windows Spotlight sada nudi puno impresivnije iskustvo pregledavanja slika, prikaz preko cijelog zaslona i razne mogućnosti za saznati više o pojedinoj slici. Korisnici ga mogu aktivirati desnim klikom na ikonu Spotlight na radnoj površini ili odabirom nove teme Spotlight na padajućem izborniku “Personalizirajte svoju pozadinu” u Postavke > Personalizacija > Pozadina.

Microsoft radi na tome da muka s lozinkama postane stvar prošlosti. Uvode se  poboljšanja za upravljanje lozinkama, kroz  prijavu uz Windows Hello za bilo koju aplikaciju ili web lokaciju koja to podržava. Windows također omogućuje upravljanje pristupnim ključevima spremljenim na vaš Windows uređaj, dajući vam kontrolu nad pregledom i brisanjem bilo kojeg pristupnog ključa s tog uređaja.

Također, poboljšana je i zaštita od krađe identiteta u Microsoft Defenderu koja štiti školske ili poslovne lozinke od krađe identiteta i nesigurne upotrebe na web lokacijama i unutar aplikacija. Korisnici koji su omogućili opciju upozorenja za sigurnost sustava Windows sada će primiti upozorenje kada izvode operaciju kopiranja i lijepljenja neke nesigurne lozinke.

Dodatno, stižu i novi glasovi za korisnike „Narrator“ aplikacije na raznim jezicima. Novi glasovi su tu kako bi pružili korisnicima glatko i praktično iskustvo prilikom pregledavanja, čitanja ili pak pisanja.

Za sami kraj, vrijedi izdvojiti još nekoliko novih značajki unutar File Sharinga kao što je integracija Outlook-a u „Share using“ unutar Windows share prozora, veći broja predloženih kontakata, novi „button“ za aktivaciju opcije „nearby sharing“ i slično.

Bilo kako bilo, Microsoft je potvrdio da će Windows 11 23H2 biti dostupan u četvrtom kvartalu godine, a za one koji žele isprobati ažuriranje već danas, pridružite se Windows Insider programu i provjerite ima li ažuriranja. Sretno!

Piše: Niko Barbarićpcchip.hr

Advertisement