Windows 11 dobija veliki redizajn za foldere

Windows 11 je upravo dobio novu verziju za pregled koja donosi renoviranje File Explorer-a o kome se mnogo pričalo i niz drugih funkcija.

File Explorer je centralni stub Windows 11 interfejsa – to su upravo prozori na desktopu koje koristite za pregledanje foldera i fajlova – i prošao je potpunu reviziju u najnovijoj test verziji na Beta kanalu (build 22621.2050 / 22631.2050).

 
 

Microsoft ga naziva modernizovanim File Explorerom, a dolazi sa novim oknom sa detaljima i adresnom trakom, plus polje za pretragu.

Kada izaberete folder, novo okno sa detaljima prikazuje kontekstualne informacije koje se odnose na taj folder, kao što su sličica, status dijeljenja, nedavna aktivnost za folder, sve povezane fajlove i druge detalje.

Modernizovana traka za adresu u File Explorer-u automatski prepoznaje lokalne (na računaru) ili foldere u oblaku i prikazuje njihov status kao takav, a za one koji koriste OneDrive, traka nosi status sinhronizacije usluge skladištenja da bi se vidjela na prvi pogled (plus postoji i lista kvote).

Za one koji su prijavljeni na Microsoft nalog, folderi za brzi pristup su takođe preuređeni sa “ažuriranim iskustvom”. 

I na kraju, oni koji su prijavljeni na Azure Active Directory (AAD) nalog (poslovni korisnici) će dobiti preporučene fajlove prikazane u vrtešci (rečeno nam je da će uskoro stići sličice fajlova).

Još jedna važna ovina ovde je Dynamic Lighting hub o kojem smo mnogo čuli u prošlosti. Ovo pruža centralno mjesto za kontrolu vaših perifernih uređaja pomoću RGB osvjetljenja, tako da ne morate da zatrpavate sistem sa više aplikacija nezavisnih proizvođača od proizvođača hardvera.

Rečeno nam je da se gomila proizvođača perifernih uređaja udružila sa Microsoftom na ovome, uključujući Acer, Asus, HP, HyperX, Logitech, Razer i Twinkly.

Na drugim mjestima u ovoj beta verziji, Windows Ink se pojačava tako da korisnici mogu da pišu u polja za uređivanje u OS-u. 

To znači da možete, na primjer, da pišete direktno u okvir za pretragu u interfejsu Windows 11, sa konačnim ciljem da možete da koristite svoju olovku za pisanje bilo gdje u korisničkom interfejsu.

Jasno je da se ovde dešavaju neki veliki pomaci. Za igrače, čvorište za dinamičko osvjetljenje trebalo bi da bude pravi dragulj, iako malo kasni na testiranje – očekivali smo da će debitovati u maju.

I divno je vidjeti redizajnirani File Explorer, naravno. Ovo će biti dio posla koji je u toku, i bez sumnje jedan od centralnih zupčanika ažuriranja 23H2 kada stigne kasnije ove godine – takođe je postavljeno da uvede prikaz galerije slika za foldere (koji je već ranije ugrađen u Beta kanal).

Uzbudljivo, postoji još nešto ovde – a to su podešavanja za “never combined” režim u operativnom sistemu Windows 11. Ovo je dugo očekivana funkcija za mnoge (uključujući i nas) koja je sada uključena u ponašanje trake zadataka (u podešavanjima) u ovoj verziji za pregled, ali nažalost, funkcionalnost još ne radi.

Međutim, Microsoft kaže da će to biti omogućeno u beta verziji “uskoro”, tako da je čekanje skoro gotovo za mogućnost da se Windows 11 kaže da ne smiješta pokrenute instance iste aplikacije na traci zadataka. 

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top