Windows 11 Home i Windows 11 Pro, koja je razlika?

0
windows-11-home-i-windows-11-pro,-koja-je-razlika?
Windows 11 Home i Windows 11 Pro, koja je razlika?

Zašto kupiti Windows 11 Pro i po čemu se razlikuje u odnosu na Home verziju?

Windowsi 11 kao i ranije inačice Microsoftovog operativnog sustava dolaze u Home i Pro verziji i o tome su korisnici dobro informirani. Odmah je jasno kako Pro verzija ima nešto veću cijenu od Home verzije, no ne vrijedi uvijek pravilo da je skuplji softver ujedno i bolji.Kako odrediti ako viša cijena zaista pruža dodatnu kvalitetu? Vjerojatno je najbolji put za to analiza značajki koje dolaze u paketu. Isti će slučaj biti s Windowsima 11 Pro. Većini korisnika Windows 11 Home će biti sasvim dovoljan, no onima koji traže nešto više Pro verzija ima što za ponuditi.

U tekstu ćemo predstaviti šest najvažnijih značajki Windowsa 11 Pro koje bi mogle biti dobar razlog za njihovu kupnju te ćemo dodati tablicu s popisom svih razlika u odnosu na Windowse 11 Home.

windows 11

Windows 11 Home vs. Windows 11 Pro

Pogledamo li cjenovnu situaciju na hrvatskom tržištu, razlika između Home i Pro verzije Windowsa 11 je otprilike 50 eura. Početna cijena Windows 11 Home paketa u online dućanima je oko 140 eura, a Windows 11 Pro paketa oko 190 eura.

Gdje točno navedenih 50 eura čini razliku?

Možemo krenuti od Windows 11 Home verzije. Nju korisnici najčešće odabiru i radi se o verziji operativnog sustava koja se najčešće ugrađuje u laptope i desktop računala. Home verzija uključuje sve Windows značajke koje su vam otprije poznate, a uz to se još može navesti mogućnost potpune prilagodbe sustava, podrška za Windows Hello, Secure Boot, Windows Defender antivirusni program, Windows Firewall, Parental Controls te Device Encryption.

Windows 11 Pro verzija dolazi sa svim nabrojanim značajkama Home verzije, no također ima neke svoje dodatke koji su jedinstveni. Može se reći da je više namijenjena poslovnim korisnicima, no i privatni korisnici mogu naći razloge zašto bi trebali koristiti Pro verziju.

U nastavku ćemo navesti šest najvažnijih značajki po kojima se Windows 11 Pro verzija razlikuje od Home verzije.

  1. Microsoft Remote Desktop

Windowsi 11 omogućuju vam pristup računalu s udaljenog mjesta na način da napravite prijavu i imate operativni sustav pod svojom kontrolom. Svako Windows 11 Home računalo može se ponašati kao klijent, no samo kod Windowsa 11 Pro računalo može imati status domaćina.

Ako mislite da bi se htjeli prijaviti na svoje računalo putem drugog (primjerice u situaciji kada mu želite pristupiti dok ste na putu) radi provođenja nekih važnih aktivnosti kao što je mijenjanje postavki, Pro verzija će biti ono što vam je potrebno.

Pro verziju na isti ćete način koristiti kad ste sigurni da ćete često morati tražiti pomoć (primjerice tehničari unutar poslovnog sustava tvrtke) pa će biti moguća prijava na vaše računalo kako bi se moglo otkloniti problem ili odraditi neku drugu vrstu prilagodbe.

  1. BitLocker

Windowsi 11 Home prema zadanim postavkama omogućuju enkripciju uređaja za osnovnu razinu zaštite. Kod Windowsa 11 Pro postoji BitLocker značajka s kojom možete na fleksibilniji način isto kontrolirati te imati još bolju zaštitu.

Na primjer, enkripcija uređaja automatski radi kopiju vašeg ključa za oporavak na Microsoft korisnički račun vezan uz vaše računalo.

Kod BitLockera možete manualno spremiti svoj ključ za oporavak na nekoliko različitih načina (uključujući backup vašeg Microsoft korisničkog računa) te napraviti onoliko kopija koliko želite.

Enkripcija uređaja radi samo sljedeće – enkriptira cijeli uređaj. Kod BitLockera, s druge strane,  možete odabrati enkripciju diskova i/ili particija zasebno.

  1. Windows Sandbox

Windowsi 11 Pro omogućuju stvaranje virtualnih strojeva, no mogu iziskivati više resursa nego što ih imate. Ovdje se ne radi samo o hardveru, već morate kupovati odvojene licence za svoje virtualne strojeve ako na njima pokrećete Windowse.

U slučaju da vam zaštita virtualnog stroja treba za testiranje softvera koji su nepoznati i potencijalno nisu pouzdani ili želite otvoriti e-mailove koji bi mogli predstavljati rizik za vaš uređaj, Windows Sandbox značajka upravo stoji kao kompromis za postizanje toga. Umjesto da stvorite virtualni stroj, Sandbox rezervira dio vaših Windows resursa kako bi pokrenuo željenu aplikaciju. Jedina je razlika što ćete u ovoj situaciji morati preuzeti datoteku na računalo pa ona neće biti u karanteni kao što je to kod virtualnog stroja.

  1. Hyper-V

Ako imate sumnju da određeni softver može sadržavati malware ili uzrokovati drugu vrstu problema, računalo možete zaštiti na način da datoteku softvera pokrenete unutar virtualnog stroja. Umjesto da kupujete programe kao što je VMware, možete nadograditi Windowse 11 Pro s Hyper-V značajkom.

Hyper-V omogućuje postavljanje samostalnih okruženja za testiranje u koje ćete preuzeti i pokrenuti aplikacije pomoću svakog dostupnog virtualnog stroja.

Kao što smo prije spomenuli, za korištenje Hyper-V značajke trebat će vam u određenom dijelu licenca. Također treba znati da virtualni strojevi nisu u potpunosti otporni na malware. Oni u praksi mogu staviti opasne softvere u karantenu, ali neki virusi to izbjegavaju pa u svom kodu imaju maliciozne aktivnosti samo kada su u normalnom okruženju operativnog sustava.

  1. Više RAM-a

Windows 11 Home podržava 128 GB radne memorije, što zapravo može biti malo za neke korisnike. To nema veze s korisničkim aktivnostima kao što je korištenje Chromea i velikog broja otvorenih tabova, već s vrlo specifičnim scenarijima poput simulacija stvarnog svijeta, pokretanja velikog broja virtualnih strojeva simultano ili pristupa ogromnim bazama podataka od strane većeg broja korisnika.

Većini korisnika tih 128 GB RAM-a uopće ne treba, no oni koji su sigurni da je to premala vrijednost bit će rješenje 2 TB radne memorije koji su dostupni na Windows 11 Pro verziji.

windows 11

  1. Uža kontrola operativnog sustava

Windows 11 Pro ima značajke pod nazivima Group Policy Editor i Assigned Access. Vjerojatno ih obični korisnici nikad ne bi koristili jer im je kontrola aktivnosti na računalu radnja za koju nemaju potrebe. S druge strane, ako ste informatičar u određenoj tvrtki ili instituciji, ipak će vam trebati nešto sofisticiranije od Parental Controls značajke.

Group Policy Editor omogućuje promjene u postavkama Windowsa putem kojih se mogu omogućiti ili onemogućiti određene funkcije i elementi.

Assigned Access ograničava koje aplikacije mogu različiti korisnici pokretati i koristiti.

Zanimaju li vas sve razlike između Windowsa 11 Home te Windowsa 11 Pro verzije, u nastavku donosimo kompletnu tablicu:

Značajke Windows 11 Home Windows 11 Pro
Traži pristup Microsoft korisničkom računu za postavljanje Da Samo kada je postavljanje za osobnu upotrebu
Pristup za Active Directory/Azure AD/Microsoft Entra ID Ne Da
Hyper-V Ne Da
Windows Sandbox Ne Da
Microsoft Remote Desktop Samo za klijente Da
Windows Hello Da Da
Device Encryption Da Da
Firewall (vatrozid) i zaštita mreže Da Da
Internet zaštita Da Da
Parental Controls Da Da
Secure Boot Da Da
Windows Defender Antivirus Da Da
BitLocker enkripcija uređaja Ne Da
Windows Information Protection Ne Da
Mobile device management (MDM) Ne Da
Group Policy Ne Da
Enterprise State Roaming s Azureom Ne Da
Assigned Access Ne Da
Dynamic Provisioning Ne Da
Windows Update for Business Ne Da
Kiosk mode Ne Da
Maksimum RAM-a 128GB 2TB
Maksimalni broj procesora (CPU) 1 2
Maksimalni broj jezgri procesora (CPU cores) 64 128

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr