Windows 11 Home ili Windows 11 Pro? Koju verziju odabrati?

windows-11-home-ili-windows-11-pro?-koju-verziju-odabrati?

Windows 11 je kao operativni sustav dostupan u dvije verzije: Home i Pro. Obje verzije se jedna od druge razlikuju po nekim obilježjima i mogućnostima.

Obje verzije tu su kako bi zadovoljile potrebe različitih vrsta korisnika. Koja je verzija prikladnija za vas, otkrijte u nastavku članka koji slijedi.

windows 11

Koje su glavne razlike između Windows 11 Home i Pro verzija?

Microsoft ima povijest izdavanja različitih izdanja. Windows XP je imao dvije glavne verzije: Windows XP Home Edition i Windows XP Professional. Windows Vista i Windows 7 dodatno su zakomplicirali stvari uvođenjem nekoliko verzija. Microsoft je smanjio broj izdanja u sustavu Windows 8 prije nego što ih je smanjio na samo dva u sustavu Windows 10. Kao i Windows 10, Windows 11 nudi Windows 11 Home i Windows 11 Pro za standardne korisnike, zajedno s Windows 11 Pro za radne postaje, ustanove za obrazovanje, poduzeća i slično.

Windows 11 Home dostupan je na većini računala, dok se Windows 11 Pro, koji uključuje pregršt dodatnih mogućnosti, isporučuje sa skupljim ili pak na onim računalima koja su usmjerena na poslovanje. Windows 11 Home sadrži sve mogućnosti koje biste vi, kao standardni korisnik očekivali od Windowsa 11, uključujući Windows Hello, ”Secure Boot”, Windows Security, roditeljski nadzor, kriptiranje uređaja, Copilot i još mnogo toga. Dostupne su čak i mogućnosti kao što je WSL (Windows podsustav za Linux).

windows 11 ažuriranje

S druge strane, Windows 11 Pro ima sve što ima Home verzija, uz naravno dodatne mogućnosti. Evo koje su to dodatne mogućnosti:

  • BitLocker kriptira disk jedinice pomoću 128-bitne ili 256-bitne AES enkripcije i TPM-a računala.
  • Dobivate potpuni paket alata za poslovno upravljanje i implementaciju, uključujući Azure integraciju i mogućnosti kao što su dodijeljeni pristup, dinamičko pružanje i postavljanje načina rada kioska.
  • Dobivate i Hyper-V za stvaranje i upravljanje virtualnim strojevima (Windows i Linux).
  • Tu je i Windows Sandbox za testiranje i pokretanje sumnjivih aplikacija i programa u izoliranom okruženju.
  • Dobivate i Windows Remote Desktop za daljinsko povezivanje i kontrolu drugih računala s Windows operativnim sustavom.

Još jedna razlika ogleda se u tome što Windows 11 Home više ne podržava lokalne račune i što zahtijeva Microsoftov račun. U međuvremenu, Pro izdanje nastavlja podržavati lokalne račune bez potrebe za povezivanjem vašeg Microsoft računa s njim. No, dobro je znati da postoje neki trikovi koje možete upotrijebiti, kako biste zaobišli zahtjeve internetske veze i Microsoft računa tijekom instalacije Windows 11 Home verzije.

Postoji i nekoliko razlika kada su u pitanju hardverska ograničenja. Obje verzije sustava imaju minimalne zahtjeve, uključujući 4 GB RAM, 64 GB pohrane, dvojezgreni procesor brzine barem 1 GHz od AMD-a, Intel-a ili Qualcomm-a, TPM 2.0 i grafičku karticu koja je kompatibilna s DirectX 12. Neke hardverske zahtjeve možete zaobići službenom Microsoftovom metodom ili pripremom USB pogona za podizanje sustava s Rufusom.

No treba imati na umu, iako Windows 11 Home podržava do 64 jezgre procesora i 128 GB RAM, ne podržava sustave s dva procesora. Naravno, jedan procesor je dovoljno dobar za većinu korisnika. Ali Windows 11 Pro podržava sustave sa dva procesora, od kojih svaki ima 64 jezgre, što je ukupno 128 jezgri i do 2 TB radne memorije.

bitlocker

Windows 11 Home ili Windows 11 Pro?

Ako pogledamo na sve razlike, logično je za pomisliti da je Windows 11 Pro bolja opcija. Hardverski zahtjevi su isti. I iako svoje računalo možda nećete koristiti u poslovnom okruženju i iako vjerojatno nećete imati super snažne komponente, još uvijek možete imati koristi od mogućnosti poput BitLockera ili mogućnosti stvaranja lokalnih računa.

Što je BitLocker?

BitLocker je alat za potpunu enkripciju koji je uključen u Windows 10 Pro, Enterprise i Education verzije. BitLocker možete koristiti za kriptiranje volumena pogona. Volumen pogona može značiti dio pogona, a ne cijeli pogon.

BitLocker nudi snažnu enkripciju redovnim korisnicima Windows 10 sustava. Prema zadanim postavkama koristi 128-bitnu AES enkripciju, koja je napisana i kao AES-128. Sam sustav enkripcije je vrlo pouzdan. Trenutačno ne postoji poznata metoda ”grubog forsiranja” 128-bitnog AES enkripcijskog ključa. Istraživači su došli do jednog potencijalnog napada na algoritam za kriptiranje AES, ali su otkrili da bi bile potrebne navodno tisuće godina za ”razbijanje” ovog ključa. Iz tog razloga stručnjaci AES nazivaju sustavom enkripcije vojne razine.

BitLocker nudi tri načina zaštite korisnika:

Način provjere autentičnosti korisnika. “Standardni” način provjere autentičnosti korisnika kriptira disk i zahtijevaj provjeru autentičnosti prije otključavanja. Autentifikacija je u obliku PIN-a ili lozinke.

Transparentan način rada. Ovo je malo napredniji način rada koji koristi čip ”Trusted Platform Module” ili TPM. TPM čip provjerava jesu li datoteke sustava izmijenjene od trenutka kriptiranja diska koristeći BitLocker. Ako su neovlašteno mijenjane, TPM čip neće pustiti ključ. S druge strane, korisnik neće moći unijeti svoju lozinku za kriptiranje pogona. Transparentni način rada stvara sekundarni sigurnosni sloj preko enkripcije pogona.

Način rada uz pomoć USB ključa. Način rada uz pomoć USB ključa koristi fizički USB uređaj koji se pokreće na kriptiranom pogonu.

Hyper-V Manager

Što se tiče dodatnih mogućnosti koje pruža Windows 11 Pro, kao što je Hyper-V, dobra stvar koju treba znati jest da postoje načini kako se ovakve mogućnosti mogu dobiti i na Home izdanju, iako će vam za to biti potrebno malo više tehničkog znanja. No, sve u svemu, dodatne mogućnosti teško da će mnogim korisnicima biti dovoljan razlog za dodatno izdvajanje novca za Pro izdanje, koje je prilično skupo.

Trenutno Microsoft nudi Windows 11 kao besplatnu nadogradnju sa Windows 10, bez obzira na izdanje. Ali ako kupujete Windows 11, Pro licenca će vas koštati 199 USD, dok Home licenca košta 139 USD. Nadogradnja operativnog sustava s Home na Pro moguća je, ali koštat će 99 USD u Microsoft trgovini, što ga čini skupljim nego da ste izravno kupili licencu za korištenje Pro izdanja.

U konačnici, sve se svodi na vaš specifični slučaj upotrebe i potrebe. Ipak, većinom će korisnicima Windows 11 Home dobro poslužiti. Ako trebate određenu Pro mogućnost, poput BitLockera, vjerojatno ćete htjeti odabrati napredno izdanje. Isplati li se sve ovo izdvajanja dodatnog novca ili ne, ovisit će o vama.

Piše: Alan Milićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top