Windows 11 novosti – problemi kod 23H2 verzije te novi gumb u Wi-Fi sekciji

0
windows-11-novosti-–-problemi-kod-23h2-verzije-te-novi-gumb-u-wi-fi-sekciji
Windows 11 novosti – problemi kod 23H2 verzije te novi gumb u Wi-Fi sekciji

Preuzimanja 23H2 verzije Windowsa 11 sustavno su započela i sve veći broj korisnika ima priliku isprobati najnovije značajke, no dogodilo se što je vjerojatno i bilo očekivano – korisnici su počeli prijavljivati probleme.

Na raznim portalima i forumima mogu se pročitati iskustva kod kojih je preuzimanje 23H2 verzije pošlo po zlu te su se pojavile određene poteškoće.Kako bi novo veliko ažuriranje Windowsa 11 mogli preuzeti bez brige, u tekstu donosimo opise najčešćih grešaka na koje možete naići te kako ih riješiti.

Dodatna zanimljivost u vezi Windowsa 11 je novi gumb koji se pojavljuje kod popisa Wi-Fi mreža koji se otvara u donjem desnom kutu trake zadataka. Radi se o gumbu za osvježavanje Wi-Fi mreža koji nije dio 23H2 ažuriranja, već je primijećen kod novog builda 25997 unutar Windows Insider programa.

Izvještaji korisnika

Možemo službeno potvrditi kako se kod preuzimanja novog 23H2 ažuriranja pojavljuju problemi. Njegova se instalacija u nekim slučajevima ne želi dovršiti i dobiva se obavijest s oznakom generičke greške kao što je 0x800f081f.

U ovom trenutku nije jasno što sprječava preuzimanje i instalaciju 23H2 verzije Windowsa 11, no sudeći po greškama moguće je da je osnovni problem nedostatak određene datoteke ili nemogućnost da Windowsi pronađu izvornu datoteku.

Jedan od korisnika na Feedback Hubu naveo je kako proces preuzimanja počinje i zaustavlja se na 25 posto, a nakon toga se ne izvrši. Poruka koju je dobio bila je sljedeća:

We couldn’t install this update, but you can try again (0x800f081f).

Navedena greška nije jedina. Neki korisnici su dobili obavijest o greški  0x80246019. Ona u pravilu znači da vaš uređaj ima korumpiranu sistemsku datoteku, da datoteka nedostaje ili da sustav ima premalo mjesta za pohranu. Problem je što se greška pojavljuje čak i kad je sve u redu sa sistemskim datotekama i kad na računalu ima dovoljno prostora na disku.

Microsoft kaže kako je dobio feedback od korisnika, no zasad nema pripremljen odgovor na to u obliku dodatnih zakrpa s kojima bi se otklonile poteškoće.

Mogu li se popraviti problemi s instalacijom Windows 11 23H2 verzije?

Ono što je dio dobrih poznavatelja sustava Windows primijetio je da se problemi s preuzimanjem 23H2 verzije pojavljuju kada prije toga nije instalirano neko od novijih ažuriranja.

Primjerice s instalacijom KB5031455 ažuriranja uspio se riješiti problem i uklonjeno je pojavljivanje grešaka s instalacijom 23H2 verzije. Ovo ažuriranje možete naći unutar Microsoft Update Cataloga.

Razlog zašto je baš prethodna instalacija KB5031455 ažuriranja nužna je činjenica da ono sadrži neke od primarnih značajki i datoteka koje su važne za kasnije preuzimanje 23H2 verzije.

Ovo je generalni savjet za moguće rješavanje problema s 23H2 verzijom Windowsa 11, a u nastavku donosimo popis grešaka koje se mogu pojaviti te potencijalnih rješenja za njihovo uklanjanje.

windows greška 0x80073712

  1. Greška 0x80073712

Ako ste prilikom instalacije 23H2 ažuriranja dobili obavijest o greški s oznakom 0x80073712, pobrišite privremene datoteke (temporary files) prethodne instalacije. Također možete napraviti brisanje datoteka koje su vezane uz Windows Update cache:

  • Kliknite desnom tipkom miša na Start gumb i odaberite „Settings“ iz izbornika.
  • Idite na System>Storage >Temporary Files i kliknite na strelicu koja se odnosi na „Temporary Files“.
  • Provjerite ako su označene opcije Delivery Optimization Files, Previous Windows Installation i Temporary Files. Kliknite na „Remove files“.
  1. Greška 0x800F0922

Ova greška će vam se pojaviti kada postoji problem sa serverom vezanim uz Windows ažuriranja (Windows Update) zbog korištenja VPN-a ili zato što vaš uređaj nema dovoljno prostora za pohranu.

Napravite sljedeće:

  • Kliknite desnom tipkom miša na Start gumb i odaberite „Settings“. Idite na „Network & Internet“ na lijevom oknu.
  • Na desnoj strani onemogućite VPN vezu.

Također se pobrinite da ste oslobodili nešto prostora na disku putem uklanjanja privremenih datoteka kao što je to navedeno kod prethodne greške.

Dodatne greške koje se mogu pojaviti prilikom instalacije 23H2 ažuriranja:

  • xC1900101 ili 0x80090011 – Ove greške označavaju nekompatibilne drivere ili konflikt među hardverskim komponentama. Trebalo bi isključiti svu nepotrebnu periferiju te napraviti bootanje sustava u „Clean Boot“ stanje.
  • 0x80070002 0x20009 – Ovdje se radi o hardverskom problemu. Također možete isključiti svu periferiju osim USB instalacijskog medija.
  • Crni ekran – Ako vam se pojavio crni ekran nakon nadogradnje, možete se vratiti na prijašnju verziju Windowsa 11 tako da idete na Settings > Recovery te odaberete opciju „Go back“.

Ažuriranja na Windowsima 11 vrlo su nepredvidiva pa i u ovoj situaciji uvijek možete uključiti alat za otklanjanje poteškoća. Otiđite u „Settings“ aplikaciju i te kliknite na „Windows Update“ tab. Tamo možete pristupiti opciji „Troublshoot and Other troubleshoot options“ gdje je potrebno pokrenuti „Windows Update troubleshooter“.

Za istu stvar možete iskoristiti System File Checker (SFC) alat te napraviti skeniranje sustava putem naredbe „SFC /SCANNOW“ i zatim napraviti resetiranje sustava.

Osvježavanje Wi-Fi liste mreža konačno je olakšano

Za kraj možemo navesti jednu izvrsnu vijest za korisnike Windowsa 11.

Build 25997 trenutno se nalazi pod testiranjem unutar Windows Insider programa i dio korisnika primijetio je kako se pojavio novi „Refresh network list“ gumb unutar Wi-Fi pop-up izbornika koji je dostupan na desnoj strani trake zadataka.

Prvi korisnik koji je primijetio novi gumb ima na društvenoj mreži X profil pod nazivom PhantomOfEarth te kod sljedeće objave možete vidjeti kako bi nova značajka trebala izgledati.

Radi se o zaista zanimljivom dodatku koji predstavlja brz način za osvježavanje popisa Wi-Fi mreža i pogotovo će biti od velike koristi kad je potrebno riješiti kratkotrajne zastoje ili staviti na popis nove mreže na pojedinoj lokaciji.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr