Windowsi 10 su vjerojatno dobili svoju zadnju novu značajku

0
windowsi-10-su-vjerojatno-dobili-svoju-zadnju-novu-znacajku
Windowsi 10 su vjerojatno dobili svoju zadnju novu značajku

Microsoft prestaje s podrškom za Windowse 10 u listopadu 2025. godine i to će, prema trenutnoj situaciji na tržištu, ostaviti milijune računala ranjivima i bez sigurnosne podrške jer većina njih ne može napraviti nadogradnju na Windowse 11.

Trenutno Microsoft po pitanju podrške ne planira napraviti promjene, ali dodaje nove značajke.S nedavnim dodavanjem Microsoft Copilot alata vjerojatno svjedočimo zadnjoj novoj značajki koju ćemo vidjeti na Windowsima 10.

Paralelno uz navedenu objavu stiglo je novo KB5032189 ažuriranje za Windowse 10 pa ćemo ukratko predstaviti što će s njim korisnici dobiti.

windows 10

Naviknimo se da će Windowsi 10 stagnirati

Windowsi 10 u zadnje tri godine nisu dobili nikakve značajnije nove značajke pošto je cjelokupni fokus Microsoftovih developera bio usmjeren na novi operativni sustav. Tvrtka je u travnju bila potvrdila da je 22H2 zadnja velika nadogradnja Windowsa 10 te je čak i s njom došlo vrlo malo promjena.

Ugrađene aplikacije poput Microsoft Edgea ili Outlooka i dalje dobivaju ažuriranja, no može se reći da su Windowsi 10 u cijelosti u stanju održavanja već duže vrijeme te jedino novo što se dobiva su sigurnosna ažuriranja.

Ovih dana se Microsoft odlučio na dodavanje jedne nove značajke na Windowse 10 koju slobodno možemo proglasiti zadnjom – Microsoft Copilot.

Microsoftova objava na blogu

Na svojem službenom blogu Microsoft je objavio kako se Copilot alat za Windowse 10 može testirati unutar Windows Insider programa.

Korisnici kojima su Windowsi 10 na verziji 22H2 trebaju odabrati Settings > Update & Security > Windows Update te preuzeti najnovije ažuriranje pod oznakom Build 19045.3754 (KB 5032278).

Drugačije iskustvo u odnosu na Windowse 11

Potrebno je reći da Microsoft Copilot ima svoje minimalne zahtjeve. Vaše računalo na smije imati manje od 4 GB RAM-a te rezoluciju zaslona manju od 720p.

Jednom kad se Copilot omogući na Windowsima 10, moći ćete mu pristupiti na lak način. Za razliku od Windowsa 11, na Windowsima 10 Copilot će biti lociran pri kraju trake zadataka.

Microsoft je njegov gumb na Windowsima 10 smjestio kod akcijskog centra (Action Center) i nakon klika na njega otvara se bočni panel s desne strane gdje možete započeti svoje unose te uspostavu komunikacije s Copilotom.

Verzija Copilota za Windowse 10 ima određena ograničenja kad je se usporedi s onom na Windowsima 11. Primjerice, s njom nećete moći otvarati aplikacije ili mijenjati postavke jer integracija nije toliko duboka kao kod novog operativnog sustava.

Možda bi se u narednom vremenu trebalo ovdje naći još neke značajke, ali do daljnjeg je Copilot na Windowsima 10 limitiran na Bing Chat.

Korisnici u Europi još će morati pričekati mogućnost korištenja Copilota na Windowsima 10 jer je zasad dostupan samo u Sjevernoj i Južnoj Americi te nekim dijelovima Azije.

Microsoft je također naveo da zasad neće forsirati Copilot na Windowsima 10 Pro, Enterprise i Education edicijama tako da ti korisnici možda ni neće dobiti mogućnost njegovog korištenja.

Microsoftovu blog objavu možete vidjeti na sljedećoj poveznici.

Novo KB5032189 ažuriranje

U isto vrijeme kad je službeno objavljen dolazak Microsoft Copilota, novo KB5032189 ažuriranje također stiže na Windowse 10.

Ono je sigurnosno ažuriranje te predstavlja obveznu sigurnosnu zakrpu koja će se preuzeti tako da otiđete na Settings > Updates & Security > Windows Update, kliknete na „Check for updates“ te preuzmete sljedeći paket:

2023-11 Cumulative Update for Windows 10 Version 22H2 for x86-based Systems (KB5032189)

Poveznica za manualno preuzimanje na Microsoft Update Catalogu nalazi se ovdje.

Što dolazi s  KB5032189 ažuriranjem?

Ovo sigurnosno ažuriranje riješit će nekoliko problema s prevelikim trošenjem resursa memorije, a radi se o datotekama ctfmon.exe i TextInputHost.exe.

Također su riješeni određeni problemi s ispisivanjem dokumenata koji su primijećeni na određenim vrstama uređaja. Radilo se o tome da bi tijekom ispisivanja na pisačima s v4 driverima i s IPP-om (Internet Printing Protocol) Outlook aplikacija postala neresponzivna.

Kao dodatni popravci mogu se još istaknuti rješavanje problema s povezivosti prilikom dodavanja druge NIC kartice, optimiziranje Windows Defender Application Controla te uklanjanje problema s dodirnim zaslonima koji su se pojavljivali prilikom korištenja više od jednog zaslona.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr