Windowsi 10 zamjenjuju Video Editor s Clipchampom te dobivaju „Photos“ aplikaciju s Windowsa 11!

windowsi-10-zamjenjuju-video-editor-s-clipchampom-te-dobivaju-„photos“-aplikaciju-s-windowsa-11!

Dio korisnika nije baš previše zadovoljan.

Windowsi 10 posljednjih mjeseci dobivaju zanimljive preinake te korisnike raduje činjenica da Microsoft ipak nije kompletan fokus smjestio samo na Windowse 11. Ono što još više ide u prilog korisnicima Windowsa 10 je povremeno dobivanje značajki Windowsa 11 putem novih ažuriranja.

Tako se nedavno dogodilo da na Windowse 10 stiže nova verzija „Photos“ aplikacije s kojom dolaze i nove značajke.

Istodobno je modernija verzija „Photos“ aplikacije uklonila ugrađeni Video Editor alat te ga zamijenila s Clipchampom.

Nova „Photos“ aplikacija dostupna svima

Redizajnirana „Photos“ aplikacija na Windowsima 10 stigla je s Windowsa 11 i donosi vrlo zanimljive promjene za korisnike koji često imaju naviku uređivanja fotografija.

Nova „Photos“ aplikacija ima drugačiji način uređivanja fotografija, „filmstrip“ funkciju koja omogućuje otkrivanje i prikaz svih fotografija i videa unutar jednog prozora te „multi-view“ značajku koja predstavlja novi način za uspoređivanje fotografija ili videa koji se otvaraju unutar istog prozora.

Ove izmjene zaista zvuče dobro i korisnicima su se svidjele, no njihove zamjerke vezane su uz „Clarity“ i „Spot Fix“ alate kojih u novoj „Photos“ aplikaciji više nema.

Veliki broj korisnika posebno je istaknuo „Clarity“ klizač s kojim su se mutne fotografije s nejasnim prikazom mogle u trenutku izoštriti.

Microsoft_Clipchamp_for_Windows

Clipchamp umjesto Video Editora

Još jedna novost unutar „Photos“ aplikacije je uklanjanje ugrađenog Video Editor alata. Zamijenio ga je Clipchamp (alat temeljen na webu) koji predstavlja novo Microsoftovo rješenje za uređivanje videa.

Ako u novoj „Photos“ aplikaciji pokušate pristupiti Video Editoru, dobit ćete sljedeću obavijest:

Microsoft Video Editor is no longer available in the Photos app“.

Iako i dalje postoji mogućnost preuzimanja Photos Legacy aplikacije iz Microsoft Storea pomoću koje možete vratiti originalni Video Editor, svima je jasno da je Clipchamp alat koji će se od ovog trenutka na Windowsima koristiti.

Microsoft želi da svi korisnici počnu koristiti Clipchamp aplikaciju koja radi unutar Microsoft Edge WebView spremnika i pomalo podsjeća na nekadašnji Movie Maker alat.

Za razliku od Video Editora, Clipchamp ima nekoliko naprednih značajki, a svakako je najvažnija pojednostavljeno uređivanje videa kod kojeg svaki korisnik može stvoriti profesionalni sadržaj.

Jedino što pomalo zabrinjava je isporuka veličine videa u Clipchampu. Jedan je korisnik naveo kako je testirao izrađivanje videa u Photo Legacy aplikaciji i Clipchampu.

Rezultat isporučenog videa zaista se razlikovao. Photo Legacy aplikacija isporučila je datoteke veličine 1 GB dok je kod Clipchampa to bilo 5 GB. U ovoj situaciji nepoznanica je zašto su kod Clipchampa toliko veće datoteke jer se u oba slučaja radi o 1080 HD MP4 formatu, a objava istog videa na YouTube je kod Clipchampa trajala pet puta duže.

Zasad još uvijek ne postoje točne informacije o tome zašto su prisutne ovakve razlike u veličini isporučenih datoteka, no svakako treba pratiti Feedback Hub unutar Microsoft Insider programa gdje korisnici dijele svoja iskustva.

Može se na kraju reći da su navedene promjene na Windowsima 10 svakako dobrodošle, no dio korisnika s njima ipak nije zadovoljan. Redizajn „Photos“ aplikacije, s čime je ujedno napravljena promjena s uklanjanjem Video Editora te umetanjem Clipchampa kao alata za uređivanje videa, dobio je zanimljive preinake i korisnici se tek trebaju naviknuti na drugačije sučelje i mogućnosti. Nedostaci koji su primijećeni svakako stoje i nadamo se da će se tijekom vremena „Photos“ aplikacija dovoljno izbalansirati te da će uključivati neke stare značajke koje su dobro funkcionirale.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top