Windowsi 11 22H2 zadaju glavobolje. Javili su se problemi s File Explorerom te kod dijela PC-jeva s AMD-ovim procesorima

windowsi-11-22h2-zadaju-glavobolje.-javili-su-se-problemi-s-file-explorerom-te-kod-dijela-pc-jeva-s-amd-ovim-procesorima

Korisnici koji su preuzeli najnovije 22H2 ažuriranje Windowsa 11 mogu biti zadovoljni s novim značajkama, no ovog puta javili su se i određeni problemi. 22H2 ažuriranje dosad je najveće za Windowse 11 pa možda ni ne čudi situacija da su se pojavili bugovi. Korisnici su odmah primijetili poteškoće u radu kod File Explorera, a naknadno je utvrđeno da nešto nije u redu s dijelom računala koja imaju AMD-ove procesore.

windows 11 file explorer
Windows 11 File explorer

File Explorer se nasumično otvara

Ažuriranje 22H2 omogućilo je rad s tabovima unutar File Explorera svim korisnicima koji su ga preuzeli. Radi se o jednoj od njegovih glavnih značajki koja je na bolje promijenila upravljanje datotekama i mapama, a sada se one mogu pojedinačno otvarati u tabovima te na praktičan način uređivati.

Ako ste preuzeli 22H2 ažuriranje, ne morate raditi nikakvu aktivaciju tabova u File Exploreru jer je ona već zadana, a Microsoft ne dozvoljava njeno uklanjanje.

Tabovi se otvaraju putem jednostavnog klika na „+“ ikonu u traci za tabove ili možete pritisnuti tipkovni prečac Windows tipka + E. Korisnici su jako zadovoljni s novim načinom rada u File Exploreru, no nedavno je primijećeno kako se on nasumično otvara kad se aktivno koristi druga aplikacija.

Bug koji je došao zajedno s 22H2 ažuriranjem uzrokuje samostalno i nasumično otvaranje File Explorera kad su drugi program ili aplikacije otvoreni i aktivno se koriste, a to će se događati čak i onda kada je File Explorer zatvoren.

Neki korisnici spomenuli su svoja iskustva pa su naveli da se File Explorer sam od sebe otvorio prilikom korištenja Edgea ili Firefoxa,  dok je jedan korisnik spomenuo da se to dogodilo u trenutku održavanja sastanka preko Zooma.

Microsoft se oko File Explorera još nije oglasio

Trenutne informacije govore kako je Microsoft upoznat s problemom oko File Explorera te zna za sve veći broj izvještaja koji su utvrdili bugove. Još uvijek se ne zna kada će se plasirati nova ažuriranja ili patchevi kako bi se navedeni problemi riješili, no vjerujemo kako će to biti ubrzo.

Tabovi u File Exploreru pokazali su da Microsoft ipak osluškuje feedback svojih korisnika pa će sigurno doći i do uklanjanja trenutnih bugova. Jedino što bi se u budućnosti trebalo omogućiti je uklanjanje rada s tabovima ako se nekim korisnicima više sviđa prijašnji način rada File Explorera.

AMD Radeon RX 6400

Poteškoće u radu kod nekih AMD računala

U prosincu prošle godine je Microsoft nakon izlaska 22H2 ažuriranja imao još jedno manje ažuriranje za Windowse 11. Radi se o KB5021255 ažuriranju (December 2022 Patch Tuesday) koje je dostupno za preuzimanje već više od tri tjedna, no utvrđeno je kako stvara određene probleme kod nekih računala s AMD-ovim procesorima.

Pojavile su se informacije na Microsoftovom Feedback Hubu te Redditu kako je KB5021255 ažuriranje na Windowsima 11 22H2 uzrokovalo zamrzavanja kod računala s AMD Ryzen procesorima. Problem nije proširen na veliki broj uređaja, no zahvaća njihov manji dio.

Korisnici navode kako je izvedba računala lošija prilikom gejminga nakon što je ažuriranje preuzeto te dolazi do značajnog pada sličica u sekundi (FPS-a). Nismo sigurni koliko je Microsoft upućen u ovu problematiku, no slična situacija bila je i prošle godine.

Još neka izvješća utvrdila su dodatne probleme ili greške nakon preuzimanja ažuriranja.

Neki korisnici javili su kako se računalo nakon preuzimanja spomenutog ažuriranja zamrzne kod dijelova sučelja za prijavu korisničkog račun. Također je navedeno da se neka druga ažuriranja, kao što je KB5019980, ne mogu preuzeti te se prilikom tog postupka javlja greška.

Microsoft će se definitivno morati pozabaviti s opisanim poteškoćama jer ažuriranja Windowsa 11 očito nisu dobro usklađena s postavkama dijela računala s AMD-ovim procesorima. Slične greške i bugovi se, nažalost, opet ponavljaju, a prošlo je više od godinu dana od izlaska novog operativnog sustava.

Popis svih problema s KB5021255 ažuriranjem te detaljnije informacije o njemu možete naći na sljedećoj poveznici.

AMD Ryzen 9 3950X

Kako riješiti problem kod računala s AMD procesorima?

Ako je vaše računalo s AMD procesorom pokazalo neke od opisanih problema, najpraktičniji način za njihovo otklanjanje je da provedete brisanje KB5021255 ažuriranja.

Kako bi ovo napravili, potrebno je otvoriti „Settings“ aplikaciju i provesti sljedeći postupak: Windows Update > Update History > Uninstall updates. Na kraju morate odabrati spomenuto ažuriranje s popisa te kliknuti na gumb za njegovo brisanje. Računalo će se ponovno pokrenuti i problemi bi se trebali riješiti.

Windowsi 11 s vremenom postaju sve bolji te se stvara sve veća razlika u značajkama u odnosu na Windowse 10, ali novi operativni sustav i dalje prate učestali bugovi i greške. Prošlo je već više od godinu dana od izlaska Windowsa 11 i sada korisnike već pomalo smetaju stalni problemi s ažuriranjima. Kod najnovijih posebno je simptomatično što vidimo njihove iste obrasce. Računala s AMD-ovim procesorima već su prošle godine imale probleme nakon ažuriranja i sada se ponovno događa identična stvar.

Nadamo se kako će Microsoft u narednom razdoblju ipak temeljitije optimizirati nova Windows 11 ažuriranja za sve uređaje.

Piše: Ervin Mičetić



pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top