Windowsi 11 dobivaju nove značajke – indikator za VPN te „Calls“ tab za WhatsApp aplikaciju

0
windowsi-11-dobivaju-nove-znacajke-–-indikator-za-vpn-te-„calls“-tab-za-whatsapp-aplikaciju

Windowsi 11 polako postaju operativni sustav koji se sve više razlikuje od Windowsa 10. Jedan dio ovih promjena odnosi se na preinake unutar pojedinih izbornika ili na dolazak sasvim novih opcija koje su u njima dostupne, a nešto slično se dogodilo kad su u pitanju virtualne privatne mreže te WhatsApp aplikacija.Indikator za VPN

Windowsi 11 već imaju ugrađeni dio sučelja gdje možete vidjeti na koji se način koriste osjetljivi dijelovi hardvera. Treba otvoriti „Settings“ aplikaciju te izbornik „Privacy“ i tamo možete saznati koje su aplikacije imale pristup vašoj lokaciji ili web kameri. Istovremeno možete na traci zadataka vidjeti koje aplikacije aktivno pristupaju hardverskim značajkama.

Na primjer, ako Microsoft Edge koristi vašu lokaciju, ovu aktivnost izravno ćete vidjeti na traci zadataka u dijelu informacija. Microsoft je u ovom segmentu odlučio dodati još jednu sjajnu značajku pa ćete sada unutar istog dijela trake zadataka imati tzv. VPN indikator.

Ikona za mrežu na traci zadataka sada će unutar sebe imati malenu ikonu štita ako korisnik aktivno koristi virtualnu privatnu mrežu, no iz toga neće biti vidljivo na koji se točno način to radi.

Također je važno znati da će ovaj indikator raditi samo u slučajevima kad ste na VPN spojeni unutar sustava (Network & Internet > VPN tab) ili kad ste spojeni na privatnu mrežu putem brzih postavki.

U ovom trenutku indikator ne radi kad koristite Wi-Fi, no ova je značajka još u fazi testiranja.

„Calls“ tab u WhatsAppu

WhatsApp aplikacija se često ažurira pa je tako tvrtka Meta napravila osvježenje sučelja za Windowse 11 i dodala podršku za reakcije na poruke, što je nešto slično istoj mogućnosti na Instagramu.

Nova promjena koja se testira odnosi se na predstavljanje „Calls“ taba unutar aplikacije koji će biti dodan na lijevu stranu sučelja.

Radi se zapravo o prečacu koji će odmah davati pristup vašim glasovnim i video pozivima. Novi tab nalazi se pored „Chats“ i „Status“ izbornika pa će korisnicima najčešće korištene opcije biti dostupne na jednom mjestu.

Calls“ tab omogućuje uređivanje prijašnjih poziva pa će korisnici moći kliknuti na svaki pojedinačno te vidjeti informacije o njima kao što su trajanje ili točno vrijeme uspostavljanja.

Ranije se za pozive unutar WhatsApp aplikacije na Windowsima 11 trebalo otvoriti prozor zasebni prozor za poruke i kliknuti na gumb za pozivanje kontakta, no sada je sve mnogo lakše i brže.

Za kraj se također treba spomenuti kako je Snapchat ovih dana konačno izbacio svoju aplikaciju unutar Microsoft Storea. Ona se temelji na web verziji Snapchata i ima sve njene značajke.

Snapchat možete preuzeti na sljedećoj poveznici.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

Advertisement