Windowsi 12 mogli bi tražiti nadogradnju radne memorije

0
windowsi-12-mogli-bi-traziti-nadogradnju-radne-memorije
Windowsi 12 mogli bi tražiti nadogradnju radne memorije

Trenutno imamo zanimljivu situaciju u Microsoftu. Iako su Windowsi 11 praktički novi operativni sustav koji kontinuirano dobiva manje ili veće nadogradnje te se intenzivno radi na stvaranju sve većih razlika u odnosu na Windowse 10, čini se da je Microsoft već ozbiljno počeo raditi na Windowsima 12. Nova verzija sustava poznata je pod kodnim nazivom „Next Valley“ i sve se više informacija pojavljuje o njoj.

Zasad nema konkretnih, i od strane Microsofta potvrđenih, vijesti o Windowsima 12, no insajderske informacije sve češće stižu u medije pa se nedavno pojavila jedna koja je prilično značajna za korisnike. Radi se o mogućim minimalnim specifikacijama za Windowse 12, a čini se da će ovog puta biti riječ o nadogradnji radne memorije.Windows 12

Minimalni sistemski zahtjevi slični Windowsima 11

Trenutne informacije govore kako će Windowsi 12 na isti način kao Windowsi 11 zahtijevati TPM (Trusted Platform Module) čip i Secure Boot. Ovo su bile jedne od promjena koje su uklonile mnoga računala s popisa kompatibilnih s Windowsima 11.

Ono što će se gotovo sigurno mijenjati su minimalni zahtjevi za radnu memoriju. U ovom trenutku je za Windowse 11 minimalna vrijednost 4 GB RAM-a, no to će se kod Windowsa 12 sigurno morati povećati na 8 GB RAM-a.

Jedan od razloga zašto će se takve promjena morati provesti je prilagodba „Cloud PC“ servisa. On omogućuje spajanje na virtualni stroj u oblaku, a takav proces zahtijevat će ipak više resursa radne memorije. Ovih dana također smo mogli biti svjedoci određenih promjena s novim ažuriranjem Windowsa 11 gdje je „Cloud PC“ servis dobio određene nadogradnje pa vjerujemo da za njega Microsoft ima još veće planove kod Windowsa 12.

Hoće li se mijenjati minimalni sistemski zahtjevi za procesore?

Još jedna velika promjena kod Windowsa 11 odnosila se na podržane procesore. I kod ove stavke su mnogi korisnici ostali kratkih rukava jer je računalo moralo imati 64-bitne procesore s dvije jezgre te minimalno 1 gigahercom. Ovdje su se, kao i kod TPM-a, mnoga računala otpisala, a najgore je što se radilo o dijelu uređaju koji nisu bili toliko stari.

Upravo zbog tog razloga postoji određena bojazan da će Windowsi 12 još jednom podignuti ljestvicu minimalnih sistemskih zahtjeva. Ipak, to se vrlo vjerojatno neće dogoditi jer će zahtjevi za procesore ostati isti kao i kod Windowsa 11.

Bile su se javile neke glasine kako će Microsoft kao zahtjev za procesore postaviti novi Pluton sigurnosni čip, ali on još uvijek nije široko prihvaćen te je ova tehnologija tek došla na tržište. Iz tog razloga Pluton čipovi ne bi trebali biti dio minimalnih specifikacija za Windowse 12.

Microsoft neće otići u krajnost

Hardverske promjene prilikom tranzicije s Windowsa 10 na Windowse 11 bile su zaista velike i mnogi stručnjaci i dalje su mišljenja kako je Microsoft postavio ljestvicu previsoko kad je u pitanju kompatibilnost računala s novim operativnim sustavom.

Istu pogrešku kod Windowsa 12 Microsoft neće raditi te će većina uređaja s Windowsima 11 lakše napraviti potrebnu nadogradnju.

Problem bi, prema svemu sudeći, mogla predstavljati radna memorija. Korisnici će morati napraviti njenu nadogradnju, no to nije nikakvo iznenađenje. Budimo iskreni, praktični minimum za Windowse 11 je ipak 8 GB RAM-a pa istu smo vrijednost morali očekivati za Windowse 12.

Ono što možda neće ići u prilog korisnicima je upravo promjena praktičnog minimuma. Već sada možemo pretpostaviti da će poželjna konfiguracija računala za Windowse 12 morati imati 16 GB RAM-a kako bi korisnik imao zadovoljavajuće iskustvo rada.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr