Xiaomijevi popularni budget telefoni ostaju bez ažuriranja! Objavljeno je kako Redmi Note 9, Redmi 9 i Poco M2 ipak neće dobiti MIUI 14

0
xiaomijevi-popularni-budget-telefoni-ostaju-bez-azuriranja!-objavljeno-je-kako-redmi-note-9,-redmi-9-i-poco-m2-ipak-nece-dobiti-miui-14
Xiaomijevi popularni budget telefoni ostaju bez ažuriranja! Objavljeno je kako Redmi Note 9, Redmi 9 i Poco M2 ipak neće dobiti MIUI 14

Neugodna iznenađenja u svijetu pametnih telefona uvijek postoje. Za korisnike je možda najveće razočaranje kad određeni proizvođač donese neku odluku i naposlijetku odustane od nje tj. ne provede je do kraja.Nešto slično se dogodilo kod nekoliko modela Xiaomijevih pametnih telefona. Početkom ove godine Xiaomi je objavio popis uređaja koji će dobiti novo ažuriranje korisničkog sučelja – MIUI 14. Popis je bio sveobuhvatan, a testiranja MIUI-ja 14 pokazala su kako se radi o glatkom, brzom i stabilnom sučelju koje će još više poboljšati korištenje uređaja.

U prvom kvartalu ove godine već je krenula isporuka MIUI-ja 14 korisnicima. Naravno, prvi u redu su bili flagship uređaji i nastavak isporuke je krenuo dalje svojim tokom, ali ovih se dana dogodilo neugodno iznenađenje.

MIUI 14 neće doći na Redmi Note 9, Redmi 9 i Poco M2 uređaje.

Osjećaj razočaranja

Spomenuti Xiaomijev popis s početka godina očito je doživio određenu korekciju i sada je jasno da Redmi Note 9, Redmi 9 i Poco M2 uređaji neće dobiti MIUI 14.

Za Poco M2 smo isto možda i mogli očekivati pošto se radi o uređaju koji se nije našao na popisu, ali postojalo je određeno nadanje da ga se tijekom godine ipak može ubaciti pod uređaje kod kojih stiže MIUI 14 ažuriranje.

To se nažalost neće dogoditi, ali pravo iznenađenje je neuključivanje Redmi Note 9 i Redmi 9 uređaja koji su bili na popisu.

Klasifikacija pod oznakom EOL (End of Life) za ove uređaje sada znači da im Xiaomi više neće službeno pružati softverska ažuriranja, sigurnosne zakrpe ili tehničku podršku. Iako će ova odluka sigurno razljutiti dio korisnika, ipak se radi o praksi koja je u svijetu pametnih telefona uobičajena i slične popise s uređajima koji će dobiti ažuriranja nikad ne treba uzimati kao gotovu stvar.

U nastavku ćemo nešto više reći o trima uređajima kod kojih će izostati podrška za MIUI 14.

Xiaomi Redmi Note 9S

  1. Redmi Note 9

Redmi Note 9 predstavljen je u travnju 2020. godine i u tadašnje vrijeme je na svoj račun dobio veliki broj pohvala zbog impresivnih specifikacija i pristupačne cijene. Sa zaslonom od 6.53 inča, četiri kamere te pouzdanom izvedbom ubrzo je našao svoje mjesto među najprodavanijim budget telefonima.

U ovom trenutku Redmi Note 9 je dobio status EOL što znači da neće dobiti MIUI 14 i zadnje ažuriranje ovog uređaja je stalo na verziji 23.7.13.

  1. Redmi 9

Redmi 9 se također bio smjestio u kategoriju jednog od najboljih budget telefona. Izašao je u lipnju 2020. godine i imao je slične specifikacije kao Redmi Note 9: zaslon od 6.53 inča, četiri kamere te dugotrajnu bateriju od 5020 mAh.

Kod njega se dogodilo isto kao i kod Redmi Note 9 modela te je zadnja verzija ažuriranja također 23.7.13. i ovaj uređaj također neće dobiti MIUI 14.

  1. Poco M2

Poco M2 imao je oznaku rebrendiranog Redmija 9 za indijsko tržište. Izašao je u rujnu 2020. godine i imao je vrlo slične specifikacije kao prethodna dva uređaja.

Kod ovog telefona ponovno se može potvrditi zadnja verzija internog ažuriranja 23.7.13. i izostanak MIUI-ja 14.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr