Zaštita privatnosti u 2024. godini prilikom online aktivnosti!

zastita-privatnosti-u-2024.-godini-prilikom-online-aktivnosti!

Dobrom dijelu korisnika zaštita privatnosti predstavlja najvažniju stvar prilikom online aktivnosti.

Pokazuje se da je 2024. godina postala još zahtjevnija za njeno održavanje jer se polako okružujemo sa sve više AI elemenata, a korištenje naših privatnih podataka možda nikad nije bilo ugroženije.

Iz navedenih razloga pokušat ćemo navesti koje su obavezne radnje koje morate poduzeti za zaštitu privatnosti u 2024. godini i na koje sve stavke morate pripaziti prilikom podešavanja postavki.

vpn
Unsplash License
  1. Počnite s korištenjem VPN-a

Osim što skriva vašu IP adresu, postoji cijeli niz razloga zašto je poželjno koristiti VPN. Ovaj oblik usluge često dolazi s nizom sigurnosnih značajki, kao primjer se može dati „kill switch“ koji štiti vaš online identitet.

Neki od najboljih VPN servisa su Express VPN, NordVPN i Surfshark. U slučaju da ipak želite besplatni VPN, možemo preporučiti Proton.

Vaša online sigurnost s korištenjem VPN-a dobiva potpuno drugačiju dimenziju pa savjetujemo da barem isprobate neki od servisa.

  1. Kod web preglednika postavite da se ne spremaju rezultati pretraživanja

Često možete čuti da je osnovni preduvjet za naprednu zaštitu privatnosti kod web preglednika korištenje incognito moda. Definitivno se ne radi o lošoj navici, ali ono što je možda još važnije je da kod postavki web preglednika onemogućite da se spremaju rezultati pretraživanja. Na taj način razni oglašivači i pratitelji vaših aktivnosti neće moći skupljati podatke o tome što radite.

Izmjena ove postavke ovisi o web pregledniku koji koristite. Primjerice kod Google Chromea imate mogućnost korištenja ekstenzije pod nazivom No History, a isto možete ostvariti i putem postupaka u Registryju te Group Policy Editoru (objašnjenja možete naći online).

Iste izmjene kod Safari web preglednika neće biti moguće postaviti pa se ovdje morate osloniti na čišćenje povijesti pretraživanja svaki dan ili omogućiti iCloud Private Relay.

Kod svakog web preglednika je onemogućavanje spremanja rezultata pretraživanja drugačiji postupak i dobro se informirajte o tome ako želite dobiti maksimum od sigurnosti u online okruženju.

Proton Mail

  1. Koristite sigurni e-mail servis

E-mailovi uvijek spadaju u domenu korespondencije koja može sadržavati važne i osjetljive podatke. Dok neki e-mail servisi pružaju end-to-end enkripciju, većina njih ipak nema to omogućeno pa sve poruke u vašem inboxu mogu biti čitane.

Ono što je ovdje važno učiniti je napraviti pravi izbor e-mail servisa. Možda nije loše zaboraviti na sve one koji su popularni i fokusirati se na nekolicinu kojoj je osnovna zadaća osiguravanje zaštite podataka u e-mailovima.

Proton Mail je definitivno jedna od najboljih solucija, no uz njega bi preporučili i Tuta Mail kao iznimno kvalitetan servis. Oba imaju besplatne planove, no samo Tuta Mail možete koristiti za osobnu upotrebu.

Kod navedenih servisa možete očekivati vrlo visoku razinu zaštite, a samo neke od značajki koje dobivate u paketu su uklanjanje metapodataka, dvofaktorska autentifikacija te end-to-end enkripcija.

  1. Napravite reviziju svojih aktivnosti na društvenim mrežama

Društvene mreže kao platforme imaju dugu povijest i dobro je poznato da po pitanju privatnosti ne stoje baš dobro.

Ono što je uvijek poželjno učiniti je revizija vaše prisutnosti na društvenim mrežama. Prvi korak je svakako maksimalno skraćivanje korištenih društvenih mreža i uklanjanje njihovih aplikacija. Još jedna mogućnost je uklanjanje istih aplikacija samo s pametnog telefona i korištenje samo na računalu. Ono što će se prvo dogoditi je da će se automatizmom smanjiti broj aplikacija koje imaju pristup vašim podacima.

Oprezno koristite društvene mreže, na njima ne objavljujte podatke koje ne trebate i pokušajte reducirati vrijeme koje na njima provodite. Za vašu sigurnost je još bolja situacija da uklonite aplikacije društvenih mreža s pametnog telefona i da znatno reducirate njihovo korištenje.

telegram
Unsplash License
  1. Enkriptirajte svoje poruke

Vjerojatno ne želite da netko drugi čita poruke koje šaljete svojoj obitelji i prijateljima, a jedini način da se to ostvari je putem enkripitiranja.

Mnoge aplikacija za slanje poruka koriste E2EE protokol koji bi stalno trebao biti omogućen ako već nije prema zadanim postavkama. Neke aplikacije poput Telegrama samo koriste end-to-end enkripciju u izravnim porukama, no grupni chatovi kod mnogih aplikacija uglavnom neće biti zaštićeni.

Aplikacija kao što je WhatsApp ima niz sigurnosnih postavki i koristi end-to-end enkripciju, no ako ne želite koristiti usluge tvrtke Meta, prebacite se na Signal aplikaciju.

Izbor aplikacija za razmjenu poruka je na vama, no uvijek se dobro informirajte o njihovim postavkama sigurnosti i inzistirajte na tome da se koristi enkripcija.

  1. Prihvaćajte samo osnovne postavke kolačića

Kada posjećujete web stranice, u pravilu imate dvije opcije kod kolačića – prihvaćanje svih ili omogućavanje samo onih nužnih. Za bolju online sigurnost uvijek gledajte na odobravanje druge opcije.

Prihvaćanje samo nužnih kolačića mnogo je bolji izbor jer web stranica koju posjećujete koristit će samo one informacije koje su esencijalne za njen rad. Taj dio kolačića osigurava da je vidljiva ispravna verzija stranice.

Nikako ne prihvaćajte sve kolačiće jer onda značajno ugrožavate privatnost svojih internet aktivnosti.

  1. Uklonite osjetljive informacije s Googlea

Dok neki misle da nema smisla pretražiti svoje ime i prezime putem Googlea, mi svakako preporučamo da to uradite.

Lako se može dogoditi da ćete otkriti da vam je negdje objavljena adresa ili da se online mogu naći osjetljive informacije o vama koje ne bi trebale biti dostupne.

Za uklanjanje sličnih podataka morate kontaktirati vlasnika web stranice ili putem korisničkog računa napraviti promjene i ukloniti sporne informacije.

javni wi fi
Unsplash License
  1. Nemojte koristiti javne Wi-Fi mreže

Otprije je poznato da korištenje javnih Wi-Fi mreža ima svoje opasnosti. Svaka mreža ovog oblika koja nije sigurna otvara mogućnost curenja informacija te treće strane mogu vidjeti što radite dok ste spojeni.

Ako je već neizbježno da morate koristiti javnu Wi-Fi mrežu, nemojte tijekom te aktivnosti unositi lozinke, spajati se na banking aplikaciju ili razmjenjivati osjetljive podatke. Uvijek se preporuča korištenje VPN-a u tim situacijama.

  1. Uredite postavke pristupa lokaciji

Prilikom korištenja aplikacija na pametnom telefonu često će vas se pitati promjena postavki pristupa lokaciji.

Dijeljenje lokacije dolazi u obzir kada tražite upute na Apple ili Google Maps aplikacijama, no istu stvar ne morate uvijek raditi.

Dobra je ideja da pristup lokaciji svog uređaja isključite tj. da onemogućite dozvole za to onim aplikacijama koje nemaju potrebu isto koristiti.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top