skip to Main Content
Što (mislimo da) znamo o umjetnoj inteligenciji
Sto-(mislimo-da)-znamo-o-umjetnoj-inteligenciji

Odnedavno je u Hrvatskoj je dostupan besplatan online tečaj umjetne inteligencije  Elements of AI koji je do sada privukao više od 13.500 tisuća građana
Sve što volimo u civilizaciji proizvod je inteligencije, tako da pojačavanje naše ljudske inteligencije umjetnom inteligencijom ima potencijal pomoći civilizaciji da procvjeta kao nikada prije – sve dok uspijemo održati tehnologiju korisnom, rekao je Max Tegmark, predsjednik i suosnivač Instituta za budućnost života (The Future of Life Institute) iz Bostona.
Umjetna inteligencija (artificial intelligence / AI) sve je prisutnija u nađem svakodnevnom životu, od SIRI do samovozećih automobila. Znanstvena fantastika često prikazuje umjetnu inteligenciju kao robote s ljudskim karakteristikama, ali ona obuhvaća mnogo šire područje.
Za umjetnu inteligenciju čulo je 96 posto hrvatskih građana, njih 80 posto smatra da donekle ili u potpunosti razumije što je to točno, dok 20 posto nije sigurno i ne razumije značenje pojma u praksi. Kada govorimo o primjerima korištenja umjetne inteligencije, korisnici su najviše svjesni njezine prisutnosti u pametnim telefonima (82%), na internetskim tražilicama (75%) te u računalima (73%), pokazalo je istraživanje o razumijevanju umjetne inteligencije koje je u studenom provela agencija SmartUp na nacionalno reprezentativnom online uzorku od 400 odraslih žena i muškaraca iz svih dijelova Hrvatske.
S druge strane, znatno manji broj ispitanika razumije ulogu umjetne inteligencije u servisima za prijevoz kao što su Uber i Bolt (34%) te dostavnim servisima poput Wolta i Glova (27%).
Kada govorimo o definiciji pojma, najviše ispitanika, njih 35 posto, smatra da je umjetna inteligencija sposobnost stroja da oponaša ljudske kognitivne aktivnosti, 15 posto ga povezuje s robotima, dok 13 posto ispitanika umjetnu inteligenciju opisuje kao programiranu inteligenciju napravljenu od strane čovjeka.
Različiti stavovi o utjecaju umjetne inteligencije
Istraživanje je pokazalo da Hrvati većinski na umjetnu inteligenciju gledaju kao na pozitivnu tehnologiju, uz dozu opreza. Pri tome, 67 posto sudionika ističe da im umjetna inteligencija olakšava svakodnevni život, 62 posto vjeruje da umjetna inteligencija doprinosi boljoj kvaliteti života, dok 61 posto smatra da poboljšava zdravstvenu skrb.
Iako prevladavaju pozitivni stavovi, dio Hrvata je i dalje skeptičan. Da utjecaj umjetne inteligencije ovisi o tome tko ju primjenjuje, smatra 72 posto sudionika istraživanja, 44 posto je zabrinuto jer nema kontrolu nad umjetnom inteligencijom, a 38 posto jer im umjetna inteligencija postaje dio svakodnevice, dok 28 posto ispitanika smatra da mjetna inteligencija predstavlja opasnost za čovječanstvo te da će zbog njene sve šire primjene umjetne inteligencije ostati bez posla.
Veliki interes za edukacijom u području umjetne inteligencije
Većina anketiranih ispitanika slaže se u jednom – edukacija i informiranje u području umjetne inteligencije važni su kako bismo bolje razumjeli kako se ona koristi. Da je važno znati kako umjetna inteligencija funkcionira ističe 89 posto ispitanika, a 79 posto ih je zainteresirano za sudjelovanje u besplatnim online edukacijama.
Među sudionicima istraživanja prevladava mišljenje da hrvatski proizvodni pogoni koriste umjetnu inteligenciju (74%), a kao tvrtke koje koriste umjetnu inteligenciju ističu Rimac automobile, Hrvatski telekom, A1, Končar i Ericsson Nikolu Teslu.
“Rezultati pokazuju da prevladava pozitivan stav prema umjetnoj inteligenciji, ali je prisutna određena nesigurnost što je posljedica nezanja. Drago mi je vidjeti da su naši građani sve svjesniji gdje se umjetna inteligencija primjenjuje te da prepoznaju ulogu hrvatskih kompanija u njenu razvoju. Posebno me raduje podatak da žele učiti i informirati se te smo upravo smo iz tog razloga prije mjesec dana predstavili besplatan tečaj, a interes građana nas je oduševio”, rekao je o povodom istraživanja Mislav Malenica, predsjednik udruge CroAI.
Od prošlog mjeseca u Hrvatskoj je dostupan besplatni online tečaj umjetne inteligencije  Elements of AI koji je do sada privukao više od 13.500 tisuća građana, a gotovo 500 Hrvata ga je već i završilo. Tečaj je namijenjen svima, neovisno o prethodnom obrazovanju i predznanju, a kroz šest poglavlja i 25 vježbi približava osnove umjetne inteligencije i njezine primjene u svakodnevnom životu.

35

Vezani članci

Back To Top
Search