TikTok samo kroz kupnju aplikacija dnevno generira 2,5 mil. USD prihoda

tiktok-samo-kroz-kupnju-aplikacija-dnevno-generira-2,5-mil.-usd-prihoda
[Foto: cottonbro / Pexels]

Nakon što je u posljednje dvije godine stekla veliku popularnost, platforma za dijeljenje kratkih videa TikTok pretvorila se u stroj za zaradu. Rast prihoda uzdigao je TikTok iznad drugih etabliranih društvenih mreža.

Ukratko, podaci koje je prikupio Finbold pokazuju da je u rujnu 2022. TikTok generirao 2,5 milijuna američkih dolara dnevno kroz kupnju aplikacija i pretplata (dakle, bez oglašavanja) na Android i iPhone uređajima diljem svijeta, isključujući iPad. Ako to preračunamo u prihod po satu, dobivamo iznos od oko 104 tisuće dolara. U rujnu je platforma TikTok generirala kumulativni prihod od 75,8 milijuna dolara.

TikTok zabilježio je najveći prihod među platformama društvenih medija, s prihodom na Google Play Storeu od 35,14 milijuna dolara, čime je postao drugi u ukupnom poretku iza aplikacije za spojeve Tinder koja je zabilježial prihod od 37,58 milijuna dolara. Na Apple Storeu TikTok je zabilježio prihod od 40,66 milijuna dolara, što mu je također donijelo drugo mjesto iza igrice Coin Master koja je utržila 47,96 milijuna dolara.

Popularnost pretvorena u prihod

Rast TikToka iznjedrio je kulturnu ekonomiju koja uključuje influencere i marketinške agencije posvećene platformi, u čijem su središtu impresivni prihodi aplikacije u visoko konkurentnom segmentu društvenih medija. TikTok je zadržao prednost zahvaljujući svojoj glavnoj konkuretnoj značajki – da aplikacija omogućava snimanje i uređivanje, što kreatorima sadržaja olakšava brzo snimanje, uređivanje i dijeljenje videozapisa.

>>Znate li što je TikTok i kako ga koristiti?

Osim toga, nakon što su u početku bili skeptični prema TikToku, oglašivači sve više prihvaćaju aplikaciju kako bi pristupili globalnoj korisničkoj bazi TikToka uz pomoć fleksibilnog poslovnog modela koji oglašivačima omogućuje da surađuju ​​s influencerima koji odgovaraju njihovom ciljnom tržištu. Općenito, TikTok se razvio tako da je postao ključan dio medijske strategije i proračuna oglašivača.

Dobit TikToka također se može pripisati njegovom algoritmu za preporuku kratkih videozapisa. Aplikacija predlaže sadržaj u skladu s interesima korisnika, zadržavajući ih tako aktivnima duže vrijeme, dok kraći videozapisi omogućuju korisnicima pristup većem broju zapisa u kraćem vremenu.

Treći čimbenik bitan za rast prihida TikToka je nedavna inicijativa tvrtke usmjerena na povećanje prihoda od videozapisa kućne izrade. TikTok predstavio je novi automatizirani sustav koji kao posrednik povezuje oglašivače i kreatorima sadržaja, povećavajući tako TikToku šanse za povećanje prihoda.

Analiza aplikacija prema prihodu pokazuje da TikTok po prihodima premašuje igraće aplikacije koje tradicionalno donose najviše prihoda usporede li se sve kategorije aplikacija. Stoga ne čudi što se TikTok pokušava ubaciti u segment igara. Prethodno izvješće pokazalo je da je tvrtka testirala model prema kojem korisnici mogu igrati igrice unutar aplikacije. Test je prvotno pokrenut u Vijetnamu. Cilj je, naravno, povećati prihode ako se model pokaže dovoljno dobar da bi se primijenio na globalnoj razini.

TikTok prkosi pravnim problemima SAD-a

Zanimljivo je da je TikTok ostvario značajan prihod unatoč početnim problemima s kojima se njegova matična tvrtka ByteDance suočila u Sjedinjenim Državama. Naime, bivši američki predsjednik Donald Trump  u sklopu trgovinskih ratova s ​​Kinom prijetio je zabranom aplikacije zbog navodnih sigurnosnih rizika. Zbog toga je ByteDance odlučio prodati većinski udio u TikToku Oracleu i Walmartu, uz obećanje da će otvoriti 25.000 američkih radnih mjesta.

Zabrinutost Sjedinjenih Država zbog sigurnosnih rizika djelomično je narušila reputaciju TikToka, a neke su tvrtke još uvijek zabrinute zbog aplikacije. To je potvrdilo istraživanje koje je TikTok rangiran kao najnepouzdanija platforma društvenih medija.

TikTok srušio etablirane divove društvenih medija

No, nema sumnje da se TikTok “ugurao” među vodeće društvene mreže kojima upravljaju Meta i Alphabet. Pri tome su najviše stradali “veliki dečki” – Facebook, Instagram i YouTube. Na primjer, TikTok je ugostio niz slavnih osoba, s velikim brojem pratitelja, koje ga koriste za komunikaciju sa svojim obožavateljima. Posljedica toga je da se baza obožavatelja s Facebooka i Instagrama djelomično prebacila na TikTok.

Meta, u čijem su vlasništvu Facebook i Instagram, pokušava iz uspjeha TikToka naučiti kako da oživi rast. Sve više cilja na mlađe ljude tako što agresivno gura korisnike na Reels i intenzivno promovira videozapise u feedovima. Pristup kloniranja popularnih aplikacija drugih društvenih medija koje se smatraju relevantnima već je puno puta viđen u povijesti Facebooka. YouTube pak promovira YouTube Shorts kako bi privukao korisnike koji nisu zainteresirani za videozapise dugog formata.

Kako bilo, sposobnost TikToka da generira prihode na račun drugih etabliranih društvenih platformi je za svaku pohvalu. Tvrtke koje stoje iza društvenih platformi bore se s makroekonomskim izazovima koji će utjecati na pad prihoda, a k tome ih sada pritišće i TikTok. Analitičari predviđaju da će usporavanje rasta prihoda i konkurencija TikToka povećati probleme u kojoj se nalaze vodeće društvene mreže.

>>Koliko pregleda treba na TikToku da biste zaradili prosječnu neto plaću

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top