TikTok uvodi nova pravila

tiktok-uvodi-nova-pravila

Najpoznatija platforma za kratke video-zapise TikTok kažnjena je nedavno sa 345 miliona eura zbog kršenja niza zakona EU o privatnosti, i to u vezi sa obradom ličnih podataka djece.

Kako je saopštio vodeći regulator u EU, irska Komisija za zaštitu podataka, propisi su prekršeni u drugoj polovini 2020. godine. Predstavnici Tiktoka se nisu složili sa ovom odlukom i visinom novčane kazne, ali to nije ništa promijenilo.

Irska Komisija za zaštitu podataka je saopštila da je ova društvena mreža račune korisnika mlađih od 16 godina 2020. godine objavila kao javne bez prethodne provjere da li su korisnici roditelji ili djeca. TikTok je promjene uveo tek u januaru 2021. godine, ali je ostalo zabilježeno da su propisi već prekršeni.

Kompanija je već najavila da će dodatno unaprijediti sve postavke o privatnosti kako se podaci djece ne bi dovodili u bilo kakav rizik. TikTok je dobio tri mjeseca da sva pravila uskladi sa odlukom.poslovnenovine.ba

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top