skip to Main Content
Totalno ukidanje rominga na zapadnom Balkanu od jula 2021.
Totalno-ukidanje-rominga-na-zapadnom-balkanu-od-jula-2021.

U regionu zapadnog Balkana potpuno će biti ukinut roming 1. jula 2021. godine, potvrđeno je danas na otvaranju trećeg Digitalnog samita ZB, čiji je domaćin ove godine Tirana.

Generalna sekretarka Regionalnog savjeta za saradnju Majlinda Bregu je na otvaranju online samita, koji se održava do 28. oktobra, istakla da je historijskim sporazumom iz Beograda 2019. godine počelo fazno ukidanje rominga koje će biti okončano 1. jula 2021. godine, kao i da će treći korak biti smanjivanje rominga između zemalja ZB i EU.

“Sporazum iz Beograda je napravio veliki iskorak, a treći korak, koji će biti srednjoročnog karaktera, jeste smanjivanje rominga između ZB i EU. Pripreme za to su već pokrenute i aktivnosti će biti predstavljene za vrijeme narednog digitalnog samita”, rekla je Bregu, prenosi Tanjug.

Kaže da ubrzana digitalizacija treba da doprinese integraciji tržišta zemalja ZB i da će i na samitu lidera EU i ZB u Sofiji, koji će biti održan 10. novembra u okviru Berlinskog procesa, biti potvrđena ideja o jedinstvenom tržištu zasnovanom na slobodi protoka ljudi, robe, kapitala i usluga.

Cilj je da se stvore nove mogućnosti za rast kompanija i otvaranje novih radnih mjesta.

Bregu navodi da se region ZB suočava s novim izazvoima usljed pandemije covida 19 i da je zato digitalna agenda jedna od glavnih za razvoj u novim uslovima.

Naglasila je da je pandemija dramatično promijenila svijet koji znamo i ubrzala digitalnu transformaciju društva i da zato u fokusu treba da budu pametne politike za digitalnu revoluciju.

Uprkos krizi izazvanoj širenjem virusa korona, s kojom se region, ali i cijeli svijet suočava, na trećem Digitalnom samitu ZB razmatraće se mogućnosti uspostavljanja partnerstava s privatnim sektorom u kontekstu procesa digitalne transformacije.

Bregu dodaje da će samit okupiti visoke zvaničnike vlada iz regiona, Evropske komisije, poslovne zajednice i druge partnere.


poslovnenovine.ba

41

Vezani članci

Back To Top
Search