skip to Main Content
Tužba protiv Instagrama zbog špijuniranja kamerom na iPhoneu
Tuzba-protiv-instagrama-zbog-spijuniranja-kamerom-na-iphoneu

U tužbi podnesenoj u četvrtak Instagram je optužen da koristi kameru na iPhoneu za špijuniranje ljudi. Čini se da je problem povezan s greškom otkrivenom u srpnju, kada je Facebook objavio da aplikacija zapravo nije koristila kameru, iako je Appleov operativni sustav javljao korisnicima da je kamera uključena.
“Instagram neprestano pristupa korisničkoj kameri na pametnom telefonu dok je aplikacija otvorena i nadzire korisnike bez dopuštenja”, navodi se u tužbi koju je na okružnom sudu u San Franciscu podnijel korisnica Instagrama iz New Jerseyja Brittany Conditi.
Instagram i njegov vlasnik Facebook “mogli su pratiti najintimnije trenutke korisnika, uključujući one u privatnosti vlastitih domova, uz prikupljanje dragocjenog uvida i istraživanja tržišta o svojim korisnicima”, navodi se također u tužbi.
Facebook je odbio komentirati tužbu. No, u srpnju su objavili da je pojava obvijesti koju vide korisnici iPhonea o uključenoj kameri bug. “Mi u tim slučajevima ne pristupamo vašoj kameri i ne snima se nikakav sadržaj”, rekao je Facebook za The Verge.
Kamere su ključne za digitalne kontakte s prijateljima, no upotreba tehnologije podrazumijeva određene rizike. Korisnici su 2019. godine otkrili da Facebookova aplikacija uključuje njihove kamere. I tada je rečeno d aje riječ o bugu.
Ljudi koji su zabrinuti za svoju privatnost mogu poduzeti i jače mjere od oslanjanja na ispravan softver. Videozapis iz 2016. otkrio je kako je izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg preko kamere svog računala zaliepio traku.

57

Vezani članci

Back To Top
Search