skip to Main Content
U Rugvici otvorena tvornica prefabriciranih modula za data centre
U-rugvici-otvorena-tvornica-prefabriciranih-modula-za-data-centre

Tvrtka Vertiv, jedan od vodećih globalnih dobavljača ključne digitalne infrastrukture i infrastrukture za podatkovne centre, komunikacijske mreže te poslovne i industrijske sustave, otvorila je u Rugvici kraj Zagreba novi proizvodni pogon za integrirana modularna rješenja (integrated modular solution – IMS). Investicija je vrijedna 10 milijuna eura.
Novi pogon će udvostručiti proizvodne kapacitete sadašnjeg pogona, a što će pak povećati kapacitete  podatkovnih centara u cijeloj EMEA (Europa, Bliski Istok, Afrika) regiji, kojoj pripada i Hrvatska.
U usporedbi s prijašnjim, novi proizvodni pogon pruža 130 posto više unutrašnjeg prostora, dok se vanjski prostor proširuje za 60 posto uz mogućnost dodatnog povećanja za buduće potrebe. Pogon implementira brojne inovacije u izgradnji prefabriciranih modularnih podatkovnih centara (prefabricated modular data center – PFM), kao i za klima komore (air handling unit jedinice).
Tvrtka Vertiv, koja je do 2016. poslovala pod imenom Emerson Network Power, u prošloj godini je u IMS poslovanju u EMEA regiji otvorila gotovo 150 novih radnih mjesta, većinom na pozicijama inženjera ili vještih profesionalaca iz regije, što uključuje i pogon u Rugvici.
Investicija od 10 milijuna eura
“Danas možemo puno čuti o IT trendovima i razvojnim tehnologijama kao što su 5G, IoT i umjetna inteligencija (AI), ali nedovoljno o fizičkoj infrastrukturi koja stoji iza tih tehnologija. Vidimo trend rasta u implementaciji prefabriciranih modularnih rješenja (PMF) koja mogu podržati te nove tehnologije, zbog čega kao vodeća tvrtka na tržištu u ovom sektoru ulažemo u povećanje kapaciteta inovacija koje će odgovoriti na potrebe naših kupaca i omogućiti im ostanak na vrhu. Novi pogon pruža podršku za planove i uspjeh naših EMEA i globalnih kupaca, reflektirajući se na našu ustrajnost prema ulaganju na tržištima na kojima djelujemo”, rekao je Giordano Albertazzi, predsjednik tvrtke Vertiv za Europu, Bliski Istok i Afriku (EMEA).
“Investicija od 10 milijuna eura u ovaj proizvodni pogon važna je prilika za zapošljavanje u regiji, kao i za razvoj tehnološkog sektora Hrvatske. Također, pozicionirat će Vertiv kao jednog od važnih aktera IT industrije u regiji”, dodao je Igor Grdić, član Uprave Vertiva Croatia.
Vertiv je tvrtka s više od 20 tisuća zaposlenih u 25 pogona širom svijeta. Sjedište tvrtke je u Columbusu, u američkoj saveznoj državi Ohio.
Analitička tvrtka Omdia je lani rangirala Vertiv među vodeće dobavljače na tržištu prefabriciranih modularnih podatkovnih centara, s drugim najvećim rastom tržišnog udjela.
Količina podataka iz dana u dan raste. IDC je još prije nekoliko godina predvidio da će 2025. količina podataka dosegnuti 175 zetabajta (1 zetabajt je 1021 bajta ili milijardu terabajta). Nove tehnologije poput 5G, umjetne inteligencije, proširene i virtualne stvarnosti samo ubrzavaju rast količine podataka. A sve te podatke treba negdje pohraniti.
Modularni podatkovni centri
Za to nam trebaju podatkovni centri s fleksibilnom arhitekturom koji se mogu lako nadograditi. Drugim riječima, modularni podatkovni centri. A Vertiv je jedan od vodećih dobavljača u tom segmentu.
Istraživanje Omdia potvrdilo je prednosti modularne tehnologije prilikom nadogradnje ili proširenja postojeće infrastrukture, Scale with confidence, što potiče značajan rast u primjeni PFM rješenja u svijetu. Omdia je ovaj rast pripisala faktorima poput skalabilnosti, prednostima offsite proizvodnje i integracije, kao i brzini implementacije.
“Novi proizvodni pogon u Rugvici može se pohvaliti s najnovijim tehnologijama, proizvodnim procesima, alatima i laboratorijima za testiranje. Osmišljen je tako da može pružiti široki spektar prefabriciranih modularnih rješenja, kabelskih postaja koje pokreću internet spajajući svijet pa sve do podatkovnih centara prema specifičnim zahtjevima kupaca. Također, ovaj proizvodni pogon dokaz je naše ustrajnosti prema inovativnosti i rastu”, istaknuo je Viktor Petik, potpredsjednik za IMS poslovanje tvrtke Vertiv u EMEA regiji.
PMF podatkovni centri dolaze u različitim oblicima i različitom namjenom, uključujući IT specifične dizajne s tzv. all-in-one modulima za IT, infrastrukturom za napajanje i hlađenje koji se najčešće koriste u obrazovnim, industrijskim i zdravstvenim aplikacijama te za daleke i teško pristupačne lokacije.
“Plug and play” pristup ne donosi samo uštedu vremena prilikom puštanja u pogon – nekoliko dana umjesto nekoliko tjedana ili mjeseci – nego doprinosi kvaliteti sustava jer su komponente već integrirane i testirane na terenu.

97

Vezani članci

Back To Top
Search