skip to Main Content
U Sberbanku poslovnu sposobnost klijenata provjerava robot odvjetnik
U-sberbanku-poslovnu-sposobnost-klijenata-provjerava-robot-odvjetnik

Najveća ruska kreditna institucija, Sberbank, stvorila je sustav umjetne inteligencije (AI) koji omogućava provjeru poslovne sposobnosti tvrtke bez potrebe za ručnom obradom podataka.
“Robot odvjetnik”, kako je sustav nazvan, nastao je u okviru nastojanja Sberbanka da se tehnološki nadmeće s Appleom i Googleom te lokalnim tehnološkim divovima poput Yandexa.
Tijekom osam mjeseci koji su prethodili javnom predstavljanju softvera robot odvjetnik izdao je više od 2,5 milijuna pravnih mišljenja. Dramatično je ubrzao poslovne procese i uklonio pogreške koje su neizbježne prilikom ručne obrade velikih količina podataka i provjere dobavljača, tvrde u Sberbanku.
Robot prepoznaje i unosi pravne podatke iz različitih dokumenata, provjeravajući da dotični entitet nije u stečaju, likvidaciji ili reorganizaciji. Također, analizom više od 10 milijuna drugih dokumenata provjerava ima li potpisnik pravo na zajam.
Analizira i procjenjuje rizike
Iako je glavni zadatak robota odvjetnika da utvrdi treba li odobriti zajam određenom poslovnom subjektu, njegove analize to nadilaze i pružaju ključne parametre rizika vezene uz podnositelja zahtjeva za zajam. To uključuje obrazloženje potencijalnih rizika, razinu rizika i procjenu kako ukloniti rizik ili ga svesti na najmanju razinu.
Sberbank kaže da bi robot, kojeg tvrtka već aktivno koristi, mogao biti primijenjen u raznim granama industrije u kojima postoji potreba provjere poslovne sposobnosti kupca ili dobavljača.
Robot odvjetnik obrađuje dokumente u nizu, tumači Aleksandar Vedyakhin, prvi zamjenik predsjednika izvršnog odbora Sberbanke. U preliminarnoj fazi priprema se paket dokumenata. Da bi se donijele uravnotežene odluke o odobrenju kredita, od kandidata se traži više od 20 različitih dokumenata, uključujući izvješća s godišnje skupštine i izvod iz državnog registra.
“Svaki dokument se iz skeniranih kopija pretvara u strojno čitljiv format, a uz tekst dokumenata posebno se izvlače bitni fragmenti dokumenta poput biljega i pečata”, objašnjava Vedyakhin.
Nakon toga posebni alat izvlači iz dokumenata kompleksne podatke poput onih o glasovanju na skupštini dioničara i o izvršnom direktoru poduzeća. Taj alat temelji se dubinskom učenju. Algoritmi strojnog učenja u tekstu pronalaze imena, adrese, broj glasova, naziv pravne osobe, te strukturiraju te podatke.
Robot, na primjer, može automatski “čitati” i procesuirati podatke s glavne skupštine društva te iz njih razaznati koliko koji dioničar posjeduje dionica i je li postojao kvorum prilikom svakog glasanja.
Tečno ‘čita’ ruski
Kako bi razvili sustav koji može čitati duge tekstove na tečnom ruskom jeziku, odvjetnici Sberbanke pripremili su opsežnu bazu podataka iz koje je robot odvjetnik učio. Na primjer, kako bi se pripremio za prepoznavanje ključnih podataka u kompanijskim spisima bilo je potrebno 12.000 takvih dokumenata.
Robot drastično skraćuje vrijeme potrebno za obradu dokumenata. S oko 30 minuta, koliko je čovjeku potrebno da pročita dokument, na manje od minute. Za analizu cijelog entiteta robotu je u prosjeku potrebno sedam minuta.
Posljednja faza rada robota odvjetnika je formiranje pravnog mišljenja na temelju činjenica izvučenih iz dokumenata.
“Tradicionalno, odvjetnik ‘pješice’ provjerava relevantne informacije u paketu dokumenata i donosi odluku neovisno, vodeći se prihvaćenim pravilima i vlastitim iskustvom. Rezultat tih aktivnosti je zaključak koji uzima u obzir sve moguće pravne rizike”, razlaže Vedyakhin. “Da bi automatizirao ovu fazu, digitalni odvjetnik ima implementiran sustav odlučivanja koji formira pravno mišljenje na temelju pravnih znanja, zakona i internih propisa. Na primjer, program može provjeriti je li izvršni direktor koji predstavlja klijenta doista ovlašten za zastupanje kako bi dobio zajam od Sberbanke.”
Kako bi podržali sustav odlučivanja, odvjetnici Sberbanke definirali su pravila na posebnom predmetnom jeziku, koji je namjenski razvijen za projekt robota odvjetnika. To omogućava da se sustav prilagođava promjenama zakonodavstva i internih pravila.
Robot pravnik je ‘jedinstven’
Sberbank tvrdi da je njegov robot jedinstven jer zahvaljujući algoritmima umjetne inteligencije kombinira informacije iz različitih izvora i automatski ih obrađuje.
“Na primjer, sustav za upravljanje dokumentima utemeljen na oblaku uz sustav za obradu omogućuje analizu ulaznih dokumenata, izdvajanje i klasificiranje pravnih rizika”, objasnio je Vedyakhin. “Ovaj je robot jedinstven jer omogućuje ne samo rješavanje pojedinačnih problema kako bi pomogao odvjetnicima, nego tijekom cijelog procesa propituje pravne izazove, s razumljivim i provjerljivim rezultatima”
Robot je razvijen u okviru pravnog odjela Sberbanka, uzimajući u obzir internu organizaciju kompanije i integraciju u njene interne sustave. No, tvrde da je robot univerzalan i da je sposoban donositi odluke u raznim područjima, a ne samo pravne.
Robot odvjetnik neprestano se usavršava, a opseg njegova djelovanja se širi. Izvorno je mogao analizirati isključivo dokumente Sberbankovih velikih klijenata, a sada je prilagođen i manjim tvrtkama.
Sberbank navodi kako se tehnologija već monetizira kroz kreditne procese banke, a lansiranje robota na tržište je sljedeći logičan korak.
Robot odvjetnik dio je tranzicije Sberbanke od nuđenja isključivo bankarskih i financijskih usluga prema punokrvnoj tehnološkoj kompaniji.
Tijekom posljednjih nekoliko godina Sberbank, najstariji ruska banka sa 179-godišnjom tradicijom, stekao je reputaciju najinovativnije banke u zemlji.
U rujnu se Sberbank službeno preimenovao u tehnološku tvrtku, izbacivši iz imena i logotipa riječ “banka” i predstavio je niz novih uređaja i usluga koji nadilaze tradicionalne bankarske proizvode i od kojih očekuje da će učvrstiti njegov ugled u tehnološkom sektoru.
Novi uređaji Sberbanke uključuju SberBox, uređaj za TV streaming koji će biti povezan s mrežnom uslugom streaminga Okko, te SberPortal, pametni zvučnik sa zaslonom koji prepoznaje gesta i glas.
Sberbank je također pokrenuo Salute, obitelj virtualnih pomoćnika, po uzoru na Appleovu Siri, Hey Google ili Amazonovu Alexu.

39

Vezani članci

Back To Top
Search