U Varaždinu otvoren Data Centar North, najmoderniji i najveći u regiji

0
u-varazdinu-otvoren-data-centar-north,-najmoderniji-i-najveci-u-regiji
U Varaždinu otvoren Data Centar North, najmoderniji i najveći u regiji
Data Centar North
Data Centar North je investicija vrijedna 17 milijuna eura u prvoj fazi [Izvor: Data Centar North / priopćenje]

U Varaždinu je otvoren najveći i najmoderniji podatkovni centar u regiji – Data Centar North. Prostire se na 2.000 četvornih metara i ima više od 4 MW instalirane snage. Investicija je u prvoj fazi vrijedna 17 milijuna eura, a financirale su je, bez subvencija, tvrtke CRATIS i Muraplast. Projekt je proglašen strateškim hrvatskim projektom.

Objekt može izdržati potres od 9 stupnjeva prema Richteru, a raspolaže kapacitetom i sustavima za pohranu podataka s visokim zahtjevima sigurnosti i dostupnosti. Jedini u Republici Hrvatskoj nudi najviši stupanj sigurnosti svojim klijentima, što je potvrđeno kroz Facility certifikaciju Instituta Uptime, koji je certificirao praktično sve najveće podatkovne centre.Svi dosadašnji podatkovni centri u Hrvatskoj locirani su u Zagrebu, što predstavlja veliki sigurnosni rizik, pa zahvaljujućim lokaciji u Varaždinu i najnaprednijim sigurnosnim certifikatom Data Centar North postaje sekundarno glavno čvorište izvan Zagreba.

Druga najveća točka razmjene podataka u Hrvatskoj

Za razliku od ostalih podatkovnih centara, Data Centar North korisnicima ne naplaćuje pristup kabinetu, svakoga tko uđe u prostor snima 120 kamera, Centar je opremljen s dva radara i antidron sustavom koji rade svakodnevno i bez prekida, a RFID karticama su osigurana baš sva vrata. U Centru su zaposleni i tehnički timovi te zaštitarska služba, a dostupne su i službe na poziv, poput vatrogasaca. Data Centar North opremljen je trenutno najboljom i najskupljom opremom na tržištu jer osnivači vjeruju kako će svojom efikasnošću dugoročno donijeti uštede, ali i jamčiti da oprema koju koriste klijenti radi cijelo desetljeće.

“Znamo da se uvjeti i zahtjevi sigurnosti neprestano mijenjaju, zato smo željeli biti lider i primjer s kojim će se ostali uspoređivati. U Data Centru North nismo pristali niti na jedan kompromis niti bilo kakvu uštedu kad je riječ o sigurnosti, ovdje apsolutno nije moguće da se slučajno ugasi neki elektrificiran ormar u kojima se nalazi oprema. Uz to, lokacija u Varaždinu je odlična jer je između Zagreba i drugih međunarodno važnih točaka razmjene podataka u Austriji, Mađarskoj i Sloveniji s kojima već postoji optička povezanost. Time je Data Centar North i druga najveća točka razmjene podataka u Hrvatskoj. No, mi već mislimo na budućnost i izuzetno sam ponosan što mogu najaviti novu investiciju vrijednu 50 milijuna eura za izgradnju dvostruko većeg podatkovnog centra, odmah uz postojeći, koji će s radom započeti 2025. godine”, izjavio je Matija Grabar, direktor tvrtke CRATIS.

Prostor za pohranu podataka koji Centar nudi je već unaprijed većinom popunjen: riječ je o klijentima praktično iz svih industrija, s omjerom oko 60 naprema 40 posto u korist domaćih korisnika. U prvoj fazi će se korisnicima staviti na raspolaganje 314 serverskih kabineta (800×1200) raspoređenih u hladne zone. U drugoj fazi, vrijednoj 5 milijuna eura, planira se tijekom iduće godine otvoriti dodatne tri sobe na katu. Dugoročni plan je izgradnja još 10 sličnih centara.

Ovo je i prva greenfield investicija u podatkovni centar, a izvedena je s PBZ-om. Od početka je projekt zamišljen kao podatkovni centar. Tvrtka CRATIS je napravila idejni projekt, tvrtka Vertiv ga je projektirala sa svojim kompanijama, Archimetric je napravio dizajn lokacije, a izvođači su bili Međimurje PMP, Zlaring i Elektroinstalater.

“Ovo sve što vidite smo napravili s hrvatskim snagama, s kompanijama iz naše regije. Pokazali smo da Hrvatska ima stručnjake, da Hrvatska može i vidite da Hrvatska zna”, poručio je direktor Data Centra North Darko Pintarić.