skip to Main Content
Učinite svoj uređaj s operativnim sustavom Windows 10 sigurnijim
Ucinite-svoj-uredjaj-s-operativnim-sustavom-windows-10-sigurnijim

Od 10. svibnja 2021. dostupna je ažurirana inačica operativnog sustava Windows 10 i ovo je pravo vrijeme da zaštitite ili provjerite razinu sigurnosti svog računala. Ovo je Cnetov vodič za početnike koji na svojim uređajima imaju operativni sustav Windows 10. Vodič će vam pomoći da svoj uređaj učinite sigurnijim.
Bez obzira na to imate li novo računalo ili ste nedavno nadogradili staro (inače, i dalje možete besplatno preuzeti sustav Windows 10, sada kada je podrška za Windows 7 završila), budite sigurni da je ono potpuno zaštićeno. I to uopće nije komplicirano.
Ne treba vam mnogo vremena da postavite neke od osnovnih sigurnosnih značajki operativnog sustava – i onemogućiti neke koje vas nerviraju – a da pritom ne ugrozite svoje računalo.
Evo kako ćete to učiniti.
Provjerite je li uključena opcija System Restore
Prvo što biste trebali učiniti s novim Windows 10 uređajem je provjeriti je li uključena opcija obnove (restauraciju ili oporavka) sustava (system restore). Shvatite to kao polaznu točku. Ako stvari krenu loše dok pokušavate učiniti računalo sigurnijim, moći ćete se vratiti na početno stanje i pokušati ponovo. S obzirom na to da je obnova sustava u operativnom sustavu Windows 10 onemogućena zadanim postavkama, da biste to omogućili morate učiniti sljedeće:
Upišite u pretraživač “System Restore” /”oporavak sustava”
Ako je opcija aktivirana pojavit će vam se prozor s postavkama za oporavak sustava.
Ako opcija “System Restore nije aktivirana:
Na Upravljačkoj ploči (Control Panel) kliknite Kreiraj točku oporavka (Create a restore point).
Kada se pojavi prozor System Properties , kliknite na System Protection.
Odaberite pogon (drive) na kojem je instaliran operativni sustav Windows 10. U većini slučajeva to je drive C.
Kliknite Konfiguriraj (Configure).
Kliknite Uključi zaštitu sustava (Turn on system protection), a zatim U redu (Ok).
Od toh trenutka uvijek se možete vratiti na Svojstva sustava (System Properties) i kliknuti Oporavak sustava kako biste vratili svoje računalo na postavke koje su vrijedile u trenutku kada ste uključili opciju.
Uklonite nepotreban softver
Jedna od najgorih stvari kod nabave računala s Windowsima je da ono nikada nije doista novo. Čak i ako ste vi prvi koji ga izvlače iz originalno zapakirane kutije, i Microsoft i proizvođač već su ga napunili raznim softverom, ponekad nepotrebnim ili neželjenim. Riječ je o softveru koji će neiskorišten zauzimati memorijski prostor na vašem računalu dok na ne zastari i počne predstavlja skriveni skup ranjivih točaka. Uklonite te programe:
1. Idite na Start, zatim na Postavke (Settings), pa na Aplikacije (Apps).
2. Trebali biste pogledati popis svih instaliranih aplikacija u odjeljku Aplikacije i značajke. Desni klik na bilo koju od njih ponudit će vam mogućnost deinstalacije.
Osvježite softver
Sad kad ste proveli neke mjere zaštite, vrijeme je da osigurate ostali softver i upravljačke programe. Provjerite jesu li ažurirani. Tako ćete eliminirati rizik od zaraze čitavim klasama i obiteljima virusa i zlonamjernog softvera. To ćete najlakše učiniti preuzimanjem Windows Update Assistanta i praćenjem njegovih uputa.
Ako imate bilo kakvih problema s automatiziranim postupkom, možete to učiniti sami:
1. Idite na Start, a zatim na Postavke (Settings),
2. Odaberite Update & Security, a zatim Windows Update.
Ograničite promjene na lokalno okruženje
Prema zadanim postavkama, prijava u Windows 10 znači korištenje vašeg Microsoftova računa – istog onog koji koristite za pristup svojoj Microsoft e-poštu. Značajka ove vrste prijave je da će se sve promjene koje napravite u postavkama na računalu s operativnim sustavom Windows 10 automatski sinkronizirati na svim ostalim Windows 10 uređajima koje koristite.
To vam se na prvu može učiniti prikladna pogodnost. Nije. Ona u osnovi otvara mogućnost da u slučaju kada nešto (ili netko) utječe na vaš Microsoft račun, svi uređaji sa sustavom Windows 10 budu kompromitirani. Dakle, podesite jedinstvenu prijavu za lokalni račun koja se koristi samo na vašem novom uređaju:
1. Spremite sve što ste radili, a zatim zatvorite program koji koristite.
2. Idite na Start, a zatim Postavke (Settings).
3. Kliknite Računi (Accounts), a zatim kliknite E-pošta i računi (Your email and accounts) u lijevom stupcu.
4. Kliknite poveznicu Prijavi se lokalnim računom (Sign in with a local account).
5. Kada se prikaže upit, upišite lozinku koju trenutno upotrebljavate za prijavu na Microsoftov račun (istu lozinku koju trenutno koristite za otključavanje prijenosnog računala) i kliknite Dalje (Next).
6. Kada se prozor otvori, upišite novo korisničko ime, lozinku i podsjetnik na lozinku. Nakon što unesete tekst, kliknite Dalje (Next).
7. Kliknite Sign out (Odjava) i završite proces.
To će vas vratiti na zaslon za prijavu uređaja, gdje možete unijeti novu lozinku za ponovnu prijavu. Tada ćete vjerojatno primijetiti i puno bržu prijavu.
Windows 10 automatski prati vašu lokaciju i nadgleda vaše ponašanje bog oglašavanja. Evo kako isključiti obje te značajke kako biste bolje zaštitili svoju privatnost:
1. Idite na Start, a zatim Postavke (Settings).
2. Kliknite Privatnost (Privacy), ikonu koja izgleda poput lokota.
3. Kliknite Mjesto (Location), a zatim isključite praćenje lokacije.
Da biste onemogućili oglase koji vas prate:
Vratite se na opciju Privatnost (Privacy).
Isključite opciju Dopustite aplikacijama da koriste ID oglašavanja kako bi vam oglasi bili zanimljiviji na temelju aktivnosti u aplikaciji (Let apps use advertising ID).
Uključite firewall i antivirusni softver
Ako već neko vrijeme koristite Windowse, upoznati ste s aplikacijom Windows Defender. To je dobar prvi korak kako biste pratili stanje svog računala i zaštitili ga, ali nije dovoljan. U Windows 10 ugrađena je još jedna razina sigurnosti i to biste trebali iskoristiti: omogućite firewall i antivirusnu zaštitu. Evo kako:
1. Vratite se na upravljačku ploču (Control Panel), a zatim na System and Security (Sustav i sigurnost).
2. Kliknite Windows Defender Firewall, a zatim na bočnoj traci kliknite Turn Windows Defender Firewall on or off (Uključivanje ili isključivanje Windows Defender Firewalla).
3. Kliknite Turn on Windows Defender Firewall (Uključi Windows Defender Firewall) u postavkama javne i privatne mreže.
4. Uključite opciju Notify me when Windows Defender Firewall blocks a new app (Obavijesti me kad vatrozid Windows Defender blokira novu aplikaciju).
Nakon toga odaberite (i kupite) antivirusni softver za Windows 10 koji najbolje odgovara vašim potrebama.

32

Vezani članci

Back To Top
Search