skip to Main Content
Umjetnom inteligencijom transkribiraju se sjednice gradskih vijeća
Umjetnom-inteligencijom-transkribiraju-se-sjednice-gradskih-vijeca

Udruga gradova Hrvatske i Newton Technologies Adria predstavili su pilot projekt DUIT (Digitalizacija Umjetnom InTeligencijom).
Udruga gradova Hrvatske i Newton Technologies Adria u srijedu, 28. travnja, su na Zagrebačkom velesajmu predstavili pilot projekt DUIT (Digitalizacija Umjetnom InTeligencijom).
Pilot projektom uvodi se sustav digitalne transkripcije sjednica gradskog vijeća, odbora i upravnih tijela u 18 hrvatskih gradova.
Željko Turk, predsjednik Udruge gradova, pojasnio je da priprema integralnih zapisnika sa sjednica gradskih tijela predstavlja neracionalan utrošak vremena gradskih službi, a zapisnici postaju dostupni javnosti s velikom vremenskom odgodom, što nepovoljno utječe na transparentnost rada tih tijela.
Veća transparentnost i dostupnost
Sve veći broj audio-vizualnih zapisa sa sjednica tih tijela objavljuje se na gradskim mrežnim stranicama radi povećanja transparentnosti, ali u nedostatku integralnog prijepisa govora, osobe s oštećenjem sluha nisu u mogućnosti koristiti taj sadržaj. Sukladno zakonskim propisima, tijela javne vlasti dužna su svim građanima omogućiti korištenje sadržaja mrežnih stranica. Uvođenjem digitalne transkripcije u rad gradskih tijela želi se učinkovitije koristiti vrijeme službenika, povećati transparentnost rada i omogućiti dostupnost audio-vizualnih zapisa svim osobama.
Direktor Newton Technologies Adria, Marko Poljak, pojasnio je da će se u sklopu projekta koristiti Beey platforma, temeljena na umjetnoj inteligenciji, za pojednostavljenu, učinkovitiju transkripciju i pohranu zvučnih i video snimki.
Korištenje platforme u gradovima omogućuje optimizaciju procesa praćenja sjednica i izrade zapisnika te transparentniju i veću dostupnost materijala osobama s oštećenjem sluha, zahvaljujući funkciji izvoza titlova.
Partnerstvo s Udrugom gradova u ovom projektu pokazuje da zajedno, aktivnom suradnjom u kombinaciji s vrhunskom tehnologijom možemo unaprijediti procese lokalne samouprave i doprinijeti digitalnom razvoju kompletne zajednice.

36

Vezani članci

Back To Top
Search