United Grupa prodala mobilne tornjeve arapskoj tvrtki Tawal

0
united-grupa-prodala-mobilne-tornjeve-arapskoj-tvrtki-tawal
United Grupa prodala mobilne tornjeve arapskoj tvrtki Tawal
[Izvor: Pixabay]

Telekomunikacijski i medijski operator United Grupa BV  dovršio je uspješno prodaju svoje jedinice mobilnih tornjeva u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji (“TowerCo”) kompaniji Tawal, podružnici stc Grupe i vodećoj tvrtki za integriranu ICT infrastrukturu u regiji Bliskog istoka i sjeverne Afrike. Transakcija je dovršena sukladno odredbama ugovora o kupoprodaji („SPA“) i nakon dobivanja regulatornog odobrenja.

Vrijednost TowerCo, koja u vlasništvu ima više od 4800 tornjeva, ovom se transakcijom procjenjuje na 1.220 milijuna eura bez gotovine i dugova, u potpunosti plativa u gotovini, što predstavlja multiple od 20,1 x EV / 2022 EBITDAal (prije IFRS 16).Priljev od transakcije iznosio je 1,218 milijardi eura i koristit će se za potpunu otplatu 525 milijuna eura vrijednih 2024 Senior Secured obveznica United Grupe i 550 milijuna eura 2025 Senior Secured obveznica. Preostali saldo bit će usmjeren na daljnje jačanje novčane i likvidne pozicije United Grupe. Likvidnost Društva bit će dodatno ojačana dodatnim uplatama od strane TowerCo u iznosu od 29 milijuna eura ubrzo nakon zatvaranja procesa.

Nakon otplate glavnice i obračunatih kamata za Obveznice iz 2024. i 2025., ukupni pozitivni učinak na likvidnost Društva iznosi 168 milijuna eura.

United Grupa i njezine podružnice u relevantnim geografskim područjima ostat će ključni zakupci tornjeva i krovova koji su dio transakcije. Slijedom toga, kompanija je sklopila dugoročni Ugovor o glavnim uslugama s početnim rokom od 20 godina i automatskim obnavljanjem od 8 godina nakon toga. Osim toga, uspostavljen je Ugovor o razini usluge kako bi se osigurala UG-ova kontinuirana upotreba infrastrukture telekomunikacijskih tornjeva nakon dovršetka transakcije.

Ova transakcija predstavlja prvo ulaganje TAWAL-a u europski telekomunikacijski sektor. TAWAL je najveći pružatelj integrirane ICT infrastrukture u regiji Bliskog istoka i Sjeverne Afrike te posjeduje portfelj s više od 21.000 mobilnih tornjeva.

“Ovo je vrlo atraktivna transakcija za United Grupu koja nam omogućuje oslobađanje kapitala iz postojeće sporedne infrastrukturne imovine, kapitalizirajući na atraktivnim procjenama u sektoru tornjeva. To je u skladu sa zbrinjavanjem brojnih operatora diljem Europe, koji su posljednjih godina isto činili. Prihodi od prodaje usmjerit će se smanjenju zaduženosti kompanije, oslobađajući novčani tok za budući rast”, rekla je Victoriya Boklag, izvršna direktorica United Grupe.

“Drago nam je što smo sklopili partnerstvo s kompanijom TAWAL, najvećim pružateljem integrirane ICT infrastrukture u regiji Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, njihovim prvim ulaganjem u europski telekomunikacijski sektor. To je ujedno stvaranje novih prilika za zajednički rast i širenje”, dodala je izvršna direktorica United Grupe.

United Grupa sa sjedištem u Nizozemskoj jedan je od vodećih telekomunikacijskih i medijskih operatora u jugoistočnoj Europi. Prisutna je u osam zemalja, ima više od 15 milijuna korisnika i oko 15.000 zaposlenih. Ostvaruje gotovo 2,7 milijardi eura godišnjeg prihoda. United Grupa je od ožujka 2019. u većinskom je vlasništvu BC Partnersa, jedne od najvećih globalnih investicijskih kompanija.

Advertisement