Skip to content

Univerzitet u Sarajevu želi uspostaviti prvi istraživački superkompjuter, pomoć stiže iz Slovenije

Ilustracija

Prorektor za finansije Univerziteta u Sarajevu prof. dr Tarik Zaimović boravio je u zvaničnoj posjeti Univerzitetu u Mariboru sa ciljem otvaranja dijaloga o institucionalizovanju naučnoistraživačke saradnje koja bi vodila ka uspostavljanju prvog istraživačkog superkompjutera na Univerzitetu u Sarajevu, kao i nadogradnji nacionalne istraživačke infrastrukture u Bosni i Hercegovini.

Zaimović je sa kolegama sa Univerziteta u Mariboru, prof. dr Zoranom Renom, koji je radio na uspostavi prvog slovenačkog superkompjutera, i Brankom Zebecom, tehničkim direktorom Instituta informacijskih nauka u Mariboru, razgovarao o priključivanju Univerziteta u Sarajevu evropskoj mreži European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU) za uspostavu superkompjutera u Evropskoj uniji. Sljedeći korak bio bi uspostavljanje istraživačkog superkompjutera na Univerzitetu u Sarajevu, a što bi omogućilo korištenje resursa EuroHPC mreže Evrope.

Preliminarni razgovori potvrđuju spremnost Univerziteta u Mariboru da pruži podršku ovim nastojanjima vezanim za izgradnju kapitalne naučnoistraživačke infrastrukture, te će u predstojećem periodu uslijediti i dodatno usaglašavanje ključnih aspekata saradnje koja će u konačnici omogućiti uspostavljanje prvog istraživačkog superkompjutera u Kantonu Sarajevo.

Također, teme razgovora bile su i mogućnosti saradnje kroz Digital Europe Program, ali i Digitalni inovacioni hub-ovi (Digital Innovation Hubs), na čemu Univerzitet u Sarajevu već duži period intenzivno radi.

U okviru boravka na Univerzitetu u Mariboru Zaimović je posjetio i Institut informacijskih znanosti u Mariboru (IZUM) gdje je smješten prvi slovenački superkompjuter “VEGA”.

HPC Vega je osposobljen za računarstvo visokih performansi (high-performance computing) i povećava kompjuterski kapacitet u Sloveniji i Evropskoj uniji u cjelini, te pomaže istraživačima kao i drugim korisnicima u javnom i privatnom sektoru. Istraživački procesi koje generiše HPC Vega pomažu Evropi da se takmiči na globalnom nivou u strateškim oblastima poput vještačke inteligencije, napredne analitike podataka (HPDA), personalizovane medicine, bioinženjeringa, borbe protiv klimatskih promjena i razvoja medicine i novih materijala. Superkompjuter “HPC Vega” dobio je ime po najvećem slovenačkom matematičaru Juriju Bartolomeju Vegi (1754-1802)

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept