skip to Main Content
Univerzitet u Sarajevu želi uspostaviti prvi istraživački superkompjuter, pomoć stiže iz Slovenije
Ilustracija

Prorektor za finansije Univerziteta u Sarajevu prof. dr Tarik Zaimović boravio je u zvaničnoj posjeti Univerzitetu u Mariboru sa ciljem otvaranja dijaloga o institucionalizovanju naučnoistraživačke saradnje koja bi vodila ka uspostavljanju prvog istraživačkog superkompjutera na Univerzitetu u Sarajevu, kao i nadogradnji nacionalne istraživačke infrastrukture u Bosni i Hercegovini.

Zaimović je sa kolegama sa Univerziteta u Mariboru, prof. dr Zoranom Renom, koji je radio na uspostavi prvog slovenačkog superkompjutera, i Brankom Zebecom, tehničkim direktorom Instituta informacijskih nauka u Mariboru, razgovarao o priključivanju Univerziteta u Sarajevu evropskoj mreži European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU) za uspostavu superkompjutera u Evropskoj uniji. Sljedeći korak bio bi uspostavljanje istraživačkog superkompjutera na Univerzitetu u Sarajevu, a što bi omogućilo korištenje resursa EuroHPC mreže Evrope.

Preliminarni razgovori potvrđuju spremnost Univerziteta u Mariboru da pruži podršku ovim nastojanjima vezanim za izgradnju kapitalne naučnoistraživačke infrastrukture, te će u predstojećem periodu uslijediti i dodatno usaglašavanje ključnih aspekata saradnje koja će u konačnici omogućiti uspostavljanje prvog istraživačkog superkompjutera u Kantonu Sarajevo.

Također, teme razgovora bile su i mogućnosti saradnje kroz Digital Europe Program, ali i Digitalni inovacioni hub-ovi (Digital Innovation Hubs), na čemu Univerzitet u Sarajevu već duži period intenzivno radi.

U okviru boravka na Univerzitetu u Mariboru Zaimović je posjetio i Institut informacijskih znanosti u Mariboru (IZUM) gdje je smješten prvi slovenački superkompjuter “VEGA”.

HPC Vega je osposobljen za računarstvo visokih performansi (high-performance computing) i povećava kompjuterski kapacitet u Sloveniji i Evropskoj uniji u cjelini, te pomaže istraživačima kao i drugim korisnicima u javnom i privatnom sektoru. Istraživački procesi koje generiše HPC Vega pomažu Evropi da se takmiči na globalnom nivou u strateškim oblastima poput vještačke inteligencije, napredne analitike podataka (HPDA), personalizovane medicine, bioinženjeringa, borbe protiv klimatskih promjena i razvoja medicine i novih materijala. Superkompjuter “HPC Vega” dobio je ime po najvećem slovenačkom matematičaru Juriju Bartolomeju Vegi (1754-1802)

76

Vezani članci

Back To Top
Search