EU REGULATIVA
Uskoro ćemo imati univerzalni punjač za mobilne uređaje. Što to znači za iPhone?

Zakonodavci u EU ovog su utorka izabrali ulaz za punjenje elektroničkih uređaja koji će zamijeniti sve ostale, a njegovo ime je USB-C. Sva mobilna elektronika koja se prodaje unutar EU morat će do 2024. doći sa spomenutom tehnologijom, što uključuje laptope, prijenosne konzole, slušalice i kamere.

Ovaj potez prema standardizaciji ulaza za punjenje proveden je u svrhU smanjivanja elektroničkog otpada – kupci će uvijek moći kupiti uređaj bez punjača te, piše Wired, olakšati rad sa više uređaja.

‘Ovo je pobjeda zdravog razuma’, rekao je Ben Wood, vodeći analitičar CCS Insighta. ‘Potrošačima je dosta korištenja hrpe različitih punjača i još više različitih ulaza’.

Standardizacija oko USB-C ulaza kao standardnog sučelja za spajanje traje već godinama s rezonom da USB-C podržava brže punjenje i prijenos podataka od ostalih standarda, dok su kabeli dostupni svugdje te su vrlo jednostavni za korištenje.

Jedan veliki igrač se, doduše, još odupire. Apple koristi Lightning na svim iPhoneima i nekim iPadima.

Najlakša stvar koju Apple može napraviti je zamijeniti Lightning za USB-C što, Bloomberg kaže, navodno već isprobavaju.

Druga im je opcija ono što se šuška već godinama, a to je potencijalno napuštanje ulaza za kabele, odnosno potpuno oslanjanje iPhonea na bežično punjenje i prijenos podataka.

Bežično je punjenje jedna od standardnih iPhoneovih značajki koja, izgledno, može zamijeniti Lightning. Kompanija je više puta pokazala da je spremna napustiti stare standarde na korist novih. Uostalom, svi se sjećamo lova na vještice koji je nastao nakon što se Apple usudio maknuti 3.5 milimetarski ulaz za slušalice.

 

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top