Uspješno lansiranje SES-22

Satelit SES-22 uspješno je lansiran u svemir na raketi SpaceX Falcon 9 iz SpaceX-ovog Space Launch Complexa 40 na Stanici svemirskih snaga Cape Canaveral na Floridi.

Prvi od SES-ovih satelita C-band posvećen oslobađanju nižih 300 MHz C-band spektra. SES-22 je napravio Thales Alenia Space i radiće u orbitalnom slotu od 135 stepeni zapadno. Isporučit će TV i radio u milione američkih domova i pružiti druge kritične usluge prijenosa podataka.

Lansiranje SES-22, za koje se očekuje da će početi s radom početkom avgusta, dio je šireg programa Federalne komisije za komunikacije (FCC) za čišćenje dijela spektra C-opsega kako bi se omogućilo bežičnim operaterima da implementiraju 5G usluge širom susjednih SAD-a (CONUS). Kao odgovor na mandat FCC-a, od satelitskih operatera kao što je SES traži se da prebace svoje postojeće usluge sa nižih 300 MHz na gornjih 200 MHz C-opseg spektra kako bi napravili mjesta za 5G.

Kako bi ispunio FCC-ov ubrzani rok za čišćenje spektra C-opsega širom SAD-a do decembra 2023. uz održavanje neprekidnih usluga, SES će lansirati pet satelita – SES-18, SES-19, SES-20, SES-21 i SES-22 2022. .

Komentarišući lansiranje, Steve Collar, izvršni direktor SES-a, rekao je: „Oduševljeni smo uspješnim lansiranjem SES-22, zahvaljujući našim partnerima u Thales Alenia Space i SpaceX.

„Lansiranje SES-22, zajedno s drugim nadolazećim lansiranjima satelita u C-band planiranim ove godine, omogućit će nam da nastavimo pružati visokokvalitetne usluge na koje su naši korisnici navikli u posljednjih nekoliko decenija, uz oslobađanje spektra koji će omogućiti SAD-u da brzo otključa obećanje 5G”.

Hervé Derrey, predsjednik i izvršni direktor Thales Alenia Space, dodao je: „Uspješno lansiranje SES 22 rezultat je naše dugogodišnje i plodne saradnje sa SES-om.

“Ovo postignuće odražava robusnost i dokazano naslijeđe naše platforme Spacebus 4000 B2 u kombinaciji s našom sposobnošću da na vrijeme i brzo isporučimo SES-22, dva ključna elementa koja su dovela do odluke SES-a koji radi s nama da zamijeni svoju postojeću flotu C-Band-a. ”.

SES napominje da je SES-22 imao brzo vrijeme isporuke na zemlji jer ga je proizvođač satelita Thales Alenia Space isporučio samo 22 mjeseca nakon što je naručen. SES-22 je sedmi SES satelit koji je lansirao SpaceX u posljednjih 10 godina.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top