Skip to content

Vlada UK-a ulaže 100 mil. funti u primjenu umjetne inteligencije u medicini

vlada-uk-a-ulaze-100-mil.-funti-u-primjenu-umjetne-inteligencije-u-medicini
AI Life Sciences Accelerator Mission
[Izvor: Pixabay]

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva uložit će 100 milijuna funti (oko 115 mil. eura) u primjenu alata utemeljenih na umjetnoj inteligenciji kako bi se ubrzala istraživanja liječenja neizlječivih bolesti. Inicijativa je nazvana AI Life Sciences Accelerator Mission i najavio ju je premijer Rishi Sunak u govoru u četvrtak, 26. listopada 2023.

“Umjetna inteligencija nam može pomoći u rješavanju nekih od najvećih društvenih izazova našeg vremena. Umjetna inteligencija bi mogla pomoći u pronalaženju novih tretmana za demenciju ili razvoju cjepiva za rak”, rekao je Sunak. “Zato danas ulažemo dodatnih 100 milijuna funti kako bismo ubrzali korištenje umjetne inteligencije na najtransformacijskim otkrićima u liječenju dosad neizlječivih bolesti.”

Ulaganje će biti usmjereno na područja u kojima umjetna inteligencija ima najveći potencijal za napredak u transformaciji liječenja.

“Sto milijuna funti pomoći će u razvoju istraživanja kako umjetna inteligencija može riješiti stanja koja imaju visoku stopu mortaliteta i morbiditeta”, navodi se u izjavi Vlade. “Ovo ulaganje pomoći će nam da uložimo u tamo gdje su kliničke potrebe za testiranje i isprobavanje novih tehnologija u sljedećih 18 mjeseci najveće.”

Implementacija umjetne inteligencije u zdravstvu

Sredstva će se također, dodaje se u izjavi, koristiti za financiranje novih istraživanja umjetne inteligencije koja se mogu koristiti za stvaranje aplikacija opće namjene u nizu zdravstvenih izazova kako bi se liječnicima i ostalom medicinskom osoblju omogućilo da više vremena provode sa svojim pacijentima.

Državni tajnik za zdravstvo i socijalnu skrb Steve Barclay rekao je da će misija AI Life Sciences Accelerator biti nadogradnja na sve ono što je vlada već postigla kroz implementaciju umjetne inteligencije unutar zdravstvenih ustanova.

“Ovaj novi akceleratorski fond pomoći će nam da nadogradimo naše napore u primjeni najnovijih tehnologija u postizanju napretka i poticanju gospodarskog rasta”, rekao je Barclay.

Razvoj novih alata i aplikacija

Uz uspješnu implementaciji umjetne inteligencije u nacionalni zdravstveni sustav, Barclay je istaknuo primjenu umjetne inteligencije prilikom intervencije kod osoba koje pogodi moždani udar kako bi se skratilo vrijeme potrebno da žrtve dobiju potrebnu pomoć. Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, u nekim slučajevima je to vrijeme prepololjeno.

Vladino priopćenje također sadrži detalje o tome kako će funkcionirati AI Life Sciences Accelerator Mission, pri čemu će vlada pozvati na okup industriju, akademsku zajednicu i zdravstvenu struku kako bi pomogli razvoju alata utemeljenih na umjetnoj inteligenciji.

“Gradeći projekt na uspjehu partnerstava koja već koriste umjetnu inteligenciju u područjima kao što je prepoznavanje očnih bolesti, industrija, akademska zajednica i medicinska struka okupit će se kako bi potaknuli nova istraživanja umjetne inteligencije kako bi se pospješile ranije dijagnoze i brže otkrivanje lijekova”, dodaje u priopćenju vlada.

Vijest o inicijativi dolazi u vrijeme kada regulator pomno razmatra kako bi se trebalo upravljati uporabom umjetne inteligencije, pri čemu vlada Ujedinjenog Kraljevstva navodno daje prednost nestatutarnom pristupu reguliranju upotrebe umjetne inteligencije.

Michelle Donelan, državna tajnica za znanost, inovacije i tehnologiju, rekla je da “sigurna, odgovorna umjetna inteligencija” ima potencijal “promijeniti pravila igre” u zdravstvu.

“AI Life Sciences Accelerator Mission, vrijedna 100 milijuna funti, doprinijet će kvalitetnijim i pouzdanim zdravstvenim podacima te omogućiti britanskom zdravstvu da se uz pomoć umjetne inteligencije nosi s nekim od najhitnijih zdravstvenih izazova s kojima se društvo suočava”, rekla je državna tajnica.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept